Metropia

Bakancslistához adom
svéd-dán-norvég-finn animációs film, 86 perc, 2009

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Metropia a nem túl távoli jövőben játszódik. 2024-ben az olajkészletek kifogyóban vannak. Az autók helyett az emberek metróval közlekednek, a hálózat egész Európát behálózza. Roger Olafson egyszerű irodai dolgozó, aki napközben telefonközpontban robotol, az estéit pedig az apró lakásában tölti. Egyik nap Roger hangokat kezd hallani a fejében. A hang azt állítja, hogy a lelkiismerete, és arra ösztönzi, hogy ismerkedjen meg Ninával, akit a vonatból látott. Roger úgy dönt, hogy megfogadja a tanácsot, ám kiderül, hogy az üzenet valójában a korlátlan hatalmú Trexx társaságtól érkezett, amely az emberek gondolatait irányítja. Roger bizarr összeesküvés középpontjában találja magát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
nandelecki 2015 dec. 10. - 17:05:07
Többet vártam tõle. Valóban gyenge volt az animáció, ráadásul kusza a történet, ostobák a párbeszédek, illetve nem tud összeállni egy komplex egésszé a film. Jó ötlet, kevés ráfordítás és egy zavaros katyvaszt kaptunk. 4/10.
R4bbit 2012 szept. 30. - 19:22:39
Amikor elõször hallottam a filmrõl, azonnal arra gondoltam, hogy látnom kell: aztán megnéztem és becsapva éreztem magam. Vontatott társadalomkritika, a mindenkori hatalmi elit mesterkedéseire rávilágító tanmese, amely valahol (az egyik metróalagútban) elveszíti önmagát és mondanivalóját, hogy alárendelje magát a külcsínnek... Sokkal többet vártam tõle... 6/10
Dantee 2012 szept. 21. - 08:56:12 Előzmény Singaporeflash
Teljes mértékben egyet értek az általad írottakkal. Számomra hihetetlen sok mondanivalót tartalmazott ez az animációs film, és a végén a filmzene, igazi remekmû.
6/10
od.gszal 2012 jún. 02. - 23:31:58 6/10
Nem voltam elragadtatva tõle... Oké, a világ jó, ötletes, de a történet és a "szinészi játék" harmatgyenge.
1/10
Segítõ Béka 2012 jún. 02. - 14:55:12 1/10
olyan béna, némely arc egészen retardált lett és nincs is semmi mimika, a szereplõk mozgása még bénább, darabos
a történet, a részletesség, a motiváció, hihetetlenül minõségtelen.
a fõszereplõ meg egy idióta
Ford Mustang 2011 júl. 08. - 15:27:16
szerintem sem. Furcsa az egész. Nem tetszett egyáltalán.
6/10
Sasha Wins 2011 júl. 07. - 23:02:09 6/10
Semmi értelme ennek a filmnek. Látványvilág jó, szépen kidolgozott, emberek is szépek, jól meg formáltak, de a sztori feleslegesen meg van kutyulva és nem szól semmirõl. Ami meg a lényeg már a felénél kiderül, inkább azt éreztem rajta hogy egy magamutogatás az egész film, figyeljetek én ezt is tudom meg azt is, látvány téren. De egyben nem nagy durranás.
Turanga Leela 2011 jan. 06. - 12:08:20 Előzmény Singaporeflash
Szerintem nem elég kiforrott a cselekmény,túl sok idõt és energiát öltek a látványba. De ettõl még jó film. Olyan 7/10
9/10
Singaporeflash 2010 júl. 26. - 00:18:54 9/10
9/10. Osszeeskuves-elmelet hivoknek kotelezo. Otletes tortenet, intenziv megvalositas, elgondolkodtato, semmikepp sem konnyed. Egy egyeni analogival jellemzi azt, ami a mai vilagban valojaban folyik.
Szokatlan kepi vilaggal dolgoznak az alkotok.

***SPOILER***
A film sajatos otlettel all elo a mind-control-lal kapcsolatban: egy sampon, a DANGST nanorobotokat juttat az emberek fejboren at az agyukba, es ezzel a perverz es gatlastalan hatalmi elit szamara teljes kontrollt, hozzaferest ES iranyitast biztosit az emberek gondolatai felett. Van itt jo kis tv-s valosagshow kritika, burkolt "egyesult vilag", globalizacio kritika (a Metro, mint mindenkit osszekoto rendszer, amely lehetove teszi az emberek iranyitasat). Akar EU-kritikanak is felfoghatjuk. Felhivja a figyelmet arra is, hogy valojaban mennyire kozpontositottak a multicegek es mennyire kapcsolodnak, ami egy valos es egyre novekvo tendencia. Ez a film nem egy buta mese vagy egy egyszeru disztopia. Egy hasonlat arra, amit valojaban muvel vagy megprobal muvelni a hatalmi elit, az eszkozeikkel, amelyek sokkal fejlettebbek es eroteljesebbek, mint azt a tobbseg gondolna. Halistennek, hogy ilyen filmeket is gyartanak meg. Hatha felebreszt nehany embert, mielott tul keso.

***SPOILER VEGE***