A trollvadász

Bakancslistához adom
Trolljegeren
norvég fantasy, 103 perc, 2010

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

A kormány azt állítja, nincs mitől félni - csak néhány megvadult medve okoz gondot Norvégia erdős hegyvidékein. A helyi vadászok azonban másra gyanakszanak csakúgy, mint az a három egyetemista, akik ki akarják deríteni az igazságot. Egy videokamerával felszerelkezve nyomába szegődnek egy titokzatos "vadorzónak", aki szóba sem akar állni velük. Kitartásuk nyomán azonban csakhamar szemtől szemben állhatnak a rejtélyes lényekkel, amelyek létezését mindenki tagadja: a trollokkal. Az ifjú forgatócsoport ettől kezdve a trollvadász minden lépését dokumentálja, életüket is kockára téve, hogy bizonyítékot szolgáltassanak a világnak e mindeddig mesebeli lényeknek tartott szörnyekről.
A Norvégia gyönyörű tájain forgatott Trollvadász egyszerre izgalmas és szórakoztató áldokumentumhorror - a legfeketébb humorral tálalva.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
a bal mellsõ lábam 2016 okt. 07. - 02:20:30
Egyébként az öreg vadász jól nyomta. Jó alakítás. A többiek sem voltak rosszak. De skandinávoktól ez megszokott.
a bal mellsõ lábam 2016 okt. 07. - 02:18:45 Előzmény Mojzer
A men in black-re... igen, ahogy írtam, hazudni kell mindenáron az embereknek az olyan dolgokról, amik ugyan léteznek, épp a szemüket böki ki, de õk ilyen kifejezetten nem akarnak róla értesülni, mert az 1.0-ás világképüket upgrade-elni kéne... Jobb a biztos tudatlanságban...
lásd:
J: "Mire föl ez a nagy titkolózás? Az emberek értelmesek. Tudnák, hogy kezeljék õket."
K: "Az emberek önmagukban értelmesek, de nagy tömegben buták, hajlamosak a pánikra és veszélyes állatokká válnak."
a bal mellsõ lábam 2016 okt. 07. - 02:07:24
Magam is meglepõdtem rajta, hogy milyen simán végignéztem, és hogy végül összességében tetszett, azon meg pláne meglepõdtem, hogy másnap, harmadnap is eszembe jutott és elgondolkodtatott.
SPOILER
Nagyon finom kis utalások is vannak a filmben, kicsit le lehet fordítani arra ezt a trollokhoz való hozzáállást, hogy hogy áll egy ilyen fejlett ország a múltjához. A trollok nálam a norvég múlt elzárandó részei, mint amikor egy ember, vagy egy közösség nem akar tudomást venni a múltjáról. De attól még az van. És néha kijön a kerítésen. És akkor lehet pánikolni, lõni, meg hazudozni.
Aztán a belsõ-norvég töküres hegyi tundrán, a természetben, a semmibõl semmibe vezetõ magasfeszültségû vezetékek, mint villanypásztor. "Nem tûnt még fel önnek, hogy ezek a vezetékek nem vezetnek sehová?" "De, végül is tényleg csak körbe mennek." Korábban meg mondták, hogy "energiánk van elég". Egy gazdag skandináv ország, ahol az áram magas feszültségen megy körbe-körbe a világ végén, és ez nem zavar senkit. Nekem egy kicsit ez szimbolikus volt, Norvégia energiái nem használhatók semmi értelmesre, ezért körbe, vagy helyben kell toporogni, mert elõre irány az már nincs.
Vagy az, a valahol vicces dolog, hogy a trollok kiszagolják a keresztényeket. És az új operatõr csajtól az egyetlen kérdés: ugye nem vagy keresztény? Ez nálam rímel az elsõ, múlthoz való viszonyulással kapcsolatos problémához. Csak keresztény ne legyél, akkor már gond egy szál se! A csaj bemondja, hogy õ nem az. Õ muszlim. Kérdezik a vadászt, hogy az rendben van-e. Erre az öreg trollvadás: majd meglátjuk. A norvég társadalom, vagy a vezetés befogadta százezerszám a muszlimokat, de mintha csak az lett volna az ok, hogy õk nem keresztények, aztán majd hogy ez jobb-e, azt majd meglátják.
A titkos kormányhivatal is jó, amelyik azon dolgozik, hogy ne derüljön ki, hogy tele vannak a hegyek trollokkal, és horvát döglött medvéket importálnak, meg állatkerti öreg girhes dögöket, hogy lehessen hazudni a trollokról. Az egész fejlett nyugati világnak egy nagyon érzékeny pontját karikírozza ez a szál, hogy ugyanis egyszerûen betegesen hazudoznak az embereknek mindenrõl. A nagyon természetközeli skandináv emberek is olyanok, hogy büszkék a szép országukra, a nagy múltjukra, de a teljes szépséghez és a teljes múlthoz nem igazán ragaszkodnának, ami nem könnyen emészthetõ, az le van zárva a kollektív tudattalan pincéjébe.
Összességében most már úgy látom, hogy ilyesmi dolgoknak a felvillantása volt a cél, a trolltéma ügyesen jött a felszínre, csakhogy a kivitelezés annak a közönségnek, amelyik szörnyeket várt, nyilván nem volt éppen kielégítõ.
nálam viszont egy nyolcast kap
7/10
vlad90 2013 ápr. 01. - 11:02:03 7/10
Ehhez a filmhez két dolog kell, hangulat és érdeklõdés az északi mitológia iránt. Akinél ez nincs meg, csak mûfaj alapján választ és egy (pörgõsebb) Híd Terabitia-szerû fantasyt vár, annak ez nem fog tetszeni.
7/10
Mojzer 2013 márc. 31. - 20:57:53 7/10
pozitívum:szép a táj, a trollok egyediek
negatívum:kicsit unalmas, az alapkoncepció a men in black-re hasonlít.
nekem bejött,valahogy hangulatos volt 7/10
3/10
csandi78 2013 márc. 14. - 12:33:50 3/10 Előzmény rosickyz
Ez a film vicc kategória, nem pedig horror vagy dokumentumfilm. Kíváncsi lennék, hogy a készítõk szerint ki a célközönség, akit majd érdekelni fog. 6-12 éves korig lehet elmegy...
9/10
rosickyz 2012 ápr. 05. - 19:07:06 9/10
Az eddigi legjobb kézikamerás film, amit láttam. Meglepõen jó Cgi-vel! A Paranormal activity és a Blair Witch elbújhat mögötte. P.S: Norvégia gyönyörû ! 9/10
Csacsa88 2011 nov. 13. - 13:37:55
Szörnyen bugyuta. Sokkal jobb párbeszédeket kellett volna írni. A trollok nem néztek ki rosszul, de a karakterek annyira buták, hogy a film leginkább nevetséges lett.
8/10
akkika 2011 okt. 30. - 23:30:39 8/10
Ideglelés norvég módra. Nekem bejött.
The Man Who Laughs 2011 jún. 15. - 12:48:02
Na ez igazán kellemes meglepetés volt. Az eddigi legjobb kézi kamerás álldokumentum film (mockumentary) amit láttam. Végre nem csak arról szól, hogy tinik üvöltve rohangálnak és ezerrel rángatják a kamerát. A történetet kifejezetten érdekesnek és egyedinek (illetve egész jól is van megírva) találtam. A kézi kamerához képest a fényképezés (nagyban köszönhetõ a szép norvég tájaknak illetve h csak akkor rángatják a kamerát ha tényleg kell). Igaz nem kifejezett horror film, de vannak kifejezetten izgalmas részei (bár én egy cseppet sem unatkoztam a filmen, a lassabb részeknél is remek volt a hangulat). A trükkök kicsit gyengék, de nem túl zavaróan. A színészek is jók, hétköznapi karakterek akikkel könnyû azonosulni (fõleg mert messze nem csinálnak olyan orbitális butaságokat mint más hasonló filmekben). A vége lehetett volna kissé egyértelmûbb, de tetszett ez a bürokrácia gyõzelme az igazság felett tanulság is. Remélem egyszer itthon is megjelenik a film.

8,5/10
Rhaegar 2011 jún. 08. - 18:44:24
Ígéretesnek tûnik a cucc.
zottyo534 2011 jún. 08. - 18:38:18
A trollkodás az 1 pontot ér, viszont a gyönyörû tájakra kaphatna 8 pontot, ha jobban láthatóak lennének.