Murphy háborúja

Bakancslistához adom
Murphy's War
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol háborús filmdráma, 102 perc, 1971

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

A második világháború utolsó napjaiban a trópusi vizeken portyázó német tengeralattjáró elsüllyeszt egy angol kereskedelmi hajót, a legénységet pedig kegyetlenül lemészárolják. A helyi lakosok, élükön a fehérbőrű doktornővel, pártfogásukba veszik az egyetlen túlélőt, a repülős-karbantartó Murphyt, de történetét a tengeralattjáróról nem hiszik el. A végsőkig elszánt angol magányos háborúba kezd társai gyilkosai ellen. A háború aztán véget ér, Murphy bosszúhadjárata azonban nem.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Rockpapa 2020 nov. 05. - 22:37:51 Előzmény Kulcskészítõ
Teljesen igaza van.
k11zoltan 2013 nov. 17. - 11:03:00
Tetszett.
Az egzotikus helyszín is jó volt.
8/10
Kulcskészítõ 2013 szept. 10. - 11:18:22 8/10
Legalább 20 éve, vagy még több is egy kicsit, hogy elõször láttam ezt a filmet, és akkor még nagyon gyerek voltam. Nem is tudom már, miért ültem le megnézni, bár valószínûleg azért, mert akkor még a Csehszlovák tévén kívül a kínálat maximum az MTV 1-re és 2-re korlátozódott. Nagyon kevés emlékem maradt meg belõle, talán csak az utolsó pár perc sajátos összecsapása, meg egy-egy villanás más jelenetekbõl. Már a címére sem emlékeztem, ennek ellenére amikor megláttam, hogy "Murphy háborúja" azonnal tudtam, hogy igen, ez az, amire még halványan emlékszem.
Most újranézve kicsit felemásak az érzéseim a filmmel kapcsolatban. Háborús dráma, de persze senki nem várjon tõle egy Ryan közlegényt vagy Acéllövedéket, vagy egy Õrület határán-t, hiszen ez még egy másik, lassúbb világban készült. Murphy motivációja, és a kissé talán sután bemutatott megszállottsága érthetõ, de azért van benne egy-két dolog, amit nem tisztáztak a filmben. - SPOILER - Elõször is, a németek miért kaszabolták le a túlélõket? Hogy gonosznak tûnjenek? Ez olyan snassz... nem voltak õk a megtestesült gonosz a háborúban, és különben is, a kapitány jellemébõl sem igazán adódott ez a lépés. A másik, hogy mit keresett a tengeralattjáró Venezuela partjainál, és ha már ott járt, miért rejtõzködött, miért bujkált fenn a folyón, mire várt? Ezeket nem ártott volna valamelyest tisztázni a filmben.
Ami a befejezést illeti, nos, sorsszerû volt, még ha a fõszereplõ nem is önszántából lett mártír. Ha életen marad, nyilván hõsként ünnepelnék odahaza, de így a hadihajó és a tengeralattjáró összes tagját elnyelték a habok ismeretlenül és névtelenül, pont úgy, ahogy Brezon pár perccel korábban megjósolta; az utókor itt senkinek nem fog szobrot emelni.
albert_1988 2010 máj. 13. - 14:34:13
A film végig izgalmas, fenn tartja a feszültséget, és van egy kis érzelem is benne. Nem az a tipikus háborús film, és örülök annak, hogy nem lett idealizálva, és hogy nem csináltak Murphy-bõl hõst. A végkifejlet nagyon hatásos lett, szóval én elégedett vagyok. Az egyetlen hátrány, hogy 4:3-as képarányba tették át, amiben kilógnak a szereplõk néha
rolande 2007 márc. 19. - 16:45:04
abban az idõben amikor még harcról szólt a film még volt hatása a bosszúállásnak
manapság már ezt a cselekvést terrorizálásnak mondanánk
de amugy igaza volt (Murphy)-nak