A játszma

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar krimi, filmdráma, 2022

Értékelés:

99 szavazatból
Szerinted?

1963, Budapest. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A játszma a Film Positive gyártásában készül, producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), rendezője Fazakas Péter (Árulók, Szabadság - Különjárat), a forgatókönyvet Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ, A vizsga) írta, operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde.

Főszereplői: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter és Staub Viktória.
Bemutató dátuma: 2022. június 9. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
pop3 2023 aug. 29. - 23:06:26 Előzmény Zahire
Kazettás magnó nem létezett a hatvanas években Magyarországon kereskedelmi forgalomban, kb a 70es években volt ez realitás. Az is képtelenség, hogy egy nőt nevezzenek ki tábornoknak abban az időben. A Dzserzsinszkij-főiskola Moszkvában volt, ha ott volt hallgató a csaj, akkor nem lehetett Budapesten... akkoriban nem repkedtek ide-oda egyszerű főiskolai hallgatók. Hiba, hogy a film végén a képeslap Gáti Éva vezérezredes-nek volt címezve, holott csak vezérőrnagy volt a csaj. A vezérezredesi rang nem is létezett sosem a rendőrségnél. Amúgy élvezetes csavaros történet volt.
Zahire 2023 jún. 12. - 17:18:44
Jó fiktív történet...amennyit az ügynök-történetekről tudok, nehéz elhinnem, hogy a valóságban ilyen csavaros módon próbáltak valakit ellenőrizni. Ami egy kicsit furcsa, hogy a compact casette/kompakt kazetta 1963-ban jelent meg Nyugat - Európában / Lou Ottens a Philips-nél/
Lehetésges, hogy ugyanazon évben nálunk ilyen készülék már kereskedelmi forgalomba került volna ? Illetve, ha igen, olyan áron, hogy Markó, akitől minden juttatást megvontak, megtudta volna vásárolni ?
6/10
erazor 2023 ápr. 23. - 14:24:21 6/10
Nem volt rossz, de jó sem. A közepe eléggé leül, a magyar filmeknél elmaradhatatlan csöcsökkel. Pedig már csináltak a kor színvonalának megfelelő pörgő cselekményű filmet, de ez megint kicsit visszalépés. Kulka miatt +1 csillag.
AKG87 2023 ápr. 08. - 12:07:33
Jól sikerült. Jó látni végre élő, megelevenedett korabeli utcákat, nem úgy, mint a Vizsgában. Simán hozza az amerikai filmek színvonalát, túlontúl is. Nem kellett volna kritika nélkül átvenni a hollywoodi filmek kliséit. Gondolok itt főleg a lazaságra. Biztos vagyok benne, hogy egy korabeli szocialista állami szervnél ettől sokkal nagyobb fegyelem volt, sokkal több volt a “karót nyelt” dolgozó. Itt meg mintha valami amerikai film irodai jelenetéből láttam volna néhány bájcsevejt. Vártam volna valami nagyobb fordulatot is, de alapvetően megugorja az elődje színvonalát, sőt túl is lép rajta.
8/10
Atis88 2023 márc. 12. - 20:33:15 8/10
Meglepően jó film lett. Jó a sztori, a színészek és a karakterek is. Kulka Pedig főleg jól hozta a karakterét. Manapság még külföldön is ritkák az ilyen filmek, nem hogy itthon.
9/10
szabzero 2023 márc. 07. - 20:41:33 9/10 Előzmény feketekave
Mert ez egy fórum, ahol bárki írhat bármit. De nem válaszoltál, mennyit lehet visszamenni az időben annak , aki filmet akar csinálni?
2/10
offtopic
feketekave 2023 márc. 07. - 15:09:08 2/10 Előzmény szabzero
Kedves Szabzero, miért érzed úgy, hogy válaszolnod kell a kritikára, az "alkotók nevében". Nem lehet mindenki egyazon véleményen. Ráadásul, nem értelmezted megfelelően a szavaimat sem.
9/10
szabzero 2023 márc. 07. - 12:46:20 9/10 Előzmény feketekave
Az alkotók nevében kérek elnézést tőled. Abban igazad van hogy tovább kell lépni, hajrá ! Még azt esetleg megmondhatod, hogy hány évvel mehet vissza a múlta az, aki filmet szeretne csinálni.
2/10
feketekave 2023 márc. 05. - 16:41:44 2/10
Előttem is említették a Vizsga című filmet. Akkor most ebben a filmben mi kellene, hogy megnyerjen? Egyazon szereposztás, lényegében ugyanaz a történet. Ennél nincs is olcsóbb megoldás, minthogy visszanyúlni Magyarország - sötét - múltjába. Egy kicsit mintha azt sugallnánk, hogy akkortájt itthon csak megvesztegethető ügynökök és segédmunkások éltek.
Csak kérdezem: tényleg nem készült azóta egyetlen jó könyv sem, amit érdemes lenne megfilmesíteni? Dehogynem.. tovább kellene már lépni, ennek már több mint 60 éve . ... 60 év azta.
9/10
Geezer77 2023 márc. 05. - 00:46:18 9/10
Nagyon jó, izgalmas mozi! Természetes dialógusok, kerek történet, hangulat, zene, minden jó.
9/10
cynna 2023 márc. 03. - 22:19:57 9/10
9/10
9/10
szabzero 2023 jan. 21. - 01:23:46 9/10
A Vizsga nagyon bejött, ez a film is érdekes, izgalmas volt. Egy picit erősebb a Vizsga, de ettől rosszabb magyar filmet sose lássunk !
8/10
janderka 2023 jan. 19. - 01:23:04 8/10 Előzmény Anna Dé
Megnéztem az inkriminált részeket újra. Így kezd tisztulni a kép.

Markó ugyan már kezdettől fogva tudta jól, hogy a rokoncsaj nem az igazi rokoncsaj, hiszen a neki írt levelet el se küldte, mégis eljátszotta (nekünk nézőknek is, és az elhárítás felé is), hogy nem sejt semmit. Sőt már előtte Jungnak is eljátszotta a tudatlant, pedig már a (preparált) Parvada elolvasásakor fel kellett volna csattania, hogy az benne lévő cikk nem igaz... Ő mégis meghagyta a hitében Jungot és ezzel apránként szépen hagyta azt is, hogy az ráküldje a kamu "Abigélt". Aki előtt ugyancsak eljátszotta a demesn öreget, miközben kezdettől fogva pontosan tudta, hogy a csaj ügynök.
Kérdés csak, hogy miért? Mire és mit várt ettől a "baleksokodástól"? És meddig hagyta volna, hogy - Jung tudtával, vagy tudtán kívül - megfigyelje őt az ügynökcsajszi? És hogyhogy csak az akció közepe táján aktivizálta magát és vette saját kézbe az addigra billegővé váló "Abigél" kazettaügyét? Vagy annyira be volt avatva, hogy abba még "Abigél" megfigyelése is belefért? És ennek eredményeként a kazetta kilopása, hanglemezboltos lemásoltatása és elpostázása Jung ügynüknejének? Vagy ezt csak a helyzet hozta? Önmga védelmére lopta ki a kezettát "Abigél" táskájából, és mikor rájött hogy azon ott van az épp hitevsztetté váló Jung önvallomása, szépen elpostázta a nejének? Ezzel lebuktatva Jungot is meg "Abigélt" is - hátha kap útlevelet? (Amit persze nem kapott, ezért inkább csobbant...)
Viszont így a kiscsajnak mi lett vajon a sorsa? Ő is ment a levesbe Junggal együtt?

(Ja és a sztori szempontjából nagy szerencse , hogy Jung nem vett egy másik Pravdát is a preparáélt mellé... És gond nélkül elhitte amit Markóról olvasott.)

7/10
Anna Dé 2023 jan. 18. - 22:20:51 7/10 Előzmény janderka
Sok jó kérdés egy helyen. Elgondolkodtattál. :)
Spoiler is kell hozzá.

Szerintem Márkó be volt avatva. Be kellett hogy legyen, különben be se enged egy idegen nőt a lakásába. Nem életszerű. Azert csinalta gondolom mert hogy Jung "baratja" nem szerzett a haldokló feleségének penicillint. Egyreszrol.. Masreszrol meg gondolom mar akkor is megvolt a terve, hogy szökni akar. Ha nem adjak meg az engedelyt hozza, akkor ott a szanatorium. Ami be is jött. De fura hogy erre az egy dologra senki sem figyelt fel. Egy spiclit azert még bedughattak volna abba a szanatóriumba. Vagy arra már nem futotta a közpénzből? :)


7/10
Anna Dé 2023 jan. 18. - 22:07:19 7/10
A vége olyan volt mint egy spanyol szappanopera, de azt leszámítva tetszett. Azért a Vizsgánál nem volt jobb. Ugyanarra a szisztémára épült mint az elődje, sz*passuk meg azt is akit megsz*pat, szóval semmi újat nem tudott felmutatni a film, de a szereplők jók voltak, a sztori egynek elment, a tarsadalmi korrajz az jól fel volt építve, még a téesz tragyadombtól bűzlő bomló leheletét is idáig éreztem. Azert arra kivancsi lennék, ha lesz folytatása, legközelebb Vicacica alezredest fogjak megsz*patni? Gondolom kizárásos alapon, igen. Mondjuk az is kérdés hogy ki teszi ezt meg? Nem sok ellenlábas maradt az őrsön. :D (7 pont)
10/10
balsa02 2023 jan. 05. - 16:35:40 10/10
Teljesen természetes dialógusok, nagyon jó színészi alakítások és díszlet. Kicsit lassan induló, de nagyon jó hangulatú film. A történet szerintem is veri a külföldi krimiket, a fő történet mellett sok más témával is foglalkozik, amíg a végén fel nem pörög. Talán kevésbé direkt lezárással többet bízhatnánk a képzeletre. Csak ajánlani tudom, 10 pont.
8/10
gyereamozibabe 2022 dec. 24. - 01:36:35 8/10
A kivitelezés sokkal profibb mint a Vizsga esetében (végre van élet az utcákon.. a zene is nagyon jó), de a sztori egy fokkal erőltettetebb. Ugye sajnos az ember már várta a csavart, de jópont, hogy hálistennek másra számítottam. 8 pont
8/10
janderka 2022 nov. 16. - 19:11:13 8/10
Külsőségeiben és kiállításában tehát elégedett vagyok a filmmel, de mint sztori, mint krimi, mint kémfilm, minél jobban belemegyek, annál több ponton bicsaklik meg számomra.
Mert oké, Markó (felesleges) megfigyelesének lebonyolítását a felsővezetés találja ki, hogy azon keresztül teszteljék Jungot. Na de ha így is van, miért egy olyan rokont tetetnek Markó nyakába - egyedül csakis Jung számára titokként - akinek személyéről az első percben tudják mindannyian, hogy hazugság? Markó meg minek hagyja mindezt heteken át? Vagy ő is be volt avatva? De akkor ezt miért nem mutatták? És akkor minek kellett nála sunnyognia a kamu unokahugnak? Meg minek kellett nyomoznia? Nem lett volna elég bekamuznia Markóró valamit és ennek mentén kiszedni Jungból az "alkalmatlanságát" igazoló hitevesztettséget és végül a farkán keresztül dekonspirálódásra bírni? Ehhez minek kellett Abigélnek élesben is kémkednie? De ha Markó a játszma közben dönt is csak úgy, hogy lebuktatja a kiscsajt (függetlenül attól, hogy azt ki és miért állította rá), hogyan és mikor veszi rá, hogy az neki kezdjen el dolgozni ahelyett, hogy feletteseinek jelentené Markó okosságát?
8/10
janderka 2022 nov. 16. - 02:00:02 8/10
Jópofa kémes film. De már nem annyira csavaros és bonyolult, mint a Vizsga volt. A külső helyszínek hatvanasévekesítése viszont tetszett és kellő mértékben lazított a film ritmusán. Jó pont, hogy végre költhettek erre is. Még ha a kiválóan megidézett 4-es út menti Steinmetz kapitány szobra mellett lehettek volna kicsit autentikusabbak is az épülő Erzsébet híd helyszínének megfilmesítésénél. Hiszen a Belgrád rakparton soha nem futott Bengáli villamos - miként a fim béli jelenet alapját adó Fortepan képen is egy UV csattog át a színen. A többi kellék és helyszín viszont nagyrészt jó volt. Leszámítva persze a már említett kazettás magnót és az egyik belsőben látható szürke CB 667-es telefonkészüléket, hármas narancsbúrás állólámpát, valamint egy többször is felbukkanó Nysa 522-es mentőautót ('63-ban ezek a tipusok még nem léteztek azt hiszem).
8/10
itsme1 2022 nov. 07. - 07:43:50 8/10
Jó a történet, jók az alakítások, de leginkább a "díszlet" tetszett. Minden részletre ügyeltek. Talán csak egy kicsit rövidebbre kellett volna megvágni.
Összes hozzászólás