Hegedűs a háztetőn

Bakancslistához adom
Fiddler on the Roof
amerikai zenés film, 172 perc, 1971

Értékelés:

181 szavazatból
Szerinted?

Tevje, a szegény tejesember Anatevkában, a kis ukrán faluban él a családjával. Mindennél fontosabb számára a zsidó hagyományok ápolása. Emiatt összetűzésbe kerül az öt lányával, akik a házasságközvetítő tanácsai helyett inkább a szívükre hallgatnak. Nem csoda, hogy egyik kérő sem tetszik Tevjének, aki a kis közösségüket félti. A zsidók életét azonban más is fenyegeti: kitelepítések, pogromok, erőszakos cselekmények. Tevjének be kell látnia, hiába gondolta, hogy üzletet tud kötni az Úrral, a valóságban minden másként fest.
Anatevka kicsiny és szegény zsidóközösségének életét a század elején már nem a régi hagyományok tisztelete irányitja. De az új élet nem alakulhat ki az ösi földön, a cár kitelepitteti a zsidóságot Anatevkából.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb hang: Gordon K. McCallum
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb filmzene: John Williams
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb operatőr: Oswald Morris
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Topol
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Topol
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb látványtervezés jelölés: Michael Stringer
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb rendező jelölés: Norman Jewison
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Leonard Frey
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb rendező jelölés: Norman Jewison
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb film jelölés: Norman Jewison
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Paul Mann
  • BAFTA-díj

    1972
    Legjobb operatőr jelölés: Oswald Morris
  • BAFTA-díj

    1972
    Legjobb vágás jelölés: Robert Lawrence
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb látványtervezés jelölés: Peter Lamont

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Drizari 2022 nov. 02. - 17:45:11 10/10
Hagyomány ... a film bemutatásakor 5731 a naptáruk szerint, ma 5783. Élnek, dolgoznak, alkotnak. A hagyományaikat őrizve. Megőrizték írásmódjukat, nyelvüket, szokásaikat és hitüket. Szülessenek bármely országban.
10/10
vargama 2022 márc. 10. - 21:59:47 10/10
Csak most láttam ezt a filmet, nagyobb élmény volt, mint a vígszínházi előadás. Nem vagyok nagy rajongója a musicaleknek, de ez nagyon tetszett. A tökéletesen megszólaló dalok, a jó koreográfiával, csodálatosan kidolgozott táncok, és a szemet gyönyörködtető fényképezés egyaránt felejthetetlen. Maga a történet is olyan, hogy érzelmeket vált ki, vidám, máskor szomorú, szívszorító.
Topól, mint a tejesember az első énekszámnál belopta magát a szívembe, de a többi szereplő is nagyon szeretni való.
Művészi élmény ez a film, az idő próbáját kiállta, és ezután is kiállja.
christine97 2016 ápr. 21. - 14:32:16
Nagyon szép, elgondolkodtató film, szuper zenékkel. Hétvégén vetítette az M3 - azt hiszem, ez volt az a csatorna.

SPOILER
Tetszett, hogy Tevje lányait nem vakította el a pénz, összeházasodtak a párjaikkal, még ha nem is voltak jómódúak. A film remekül rávilágít arra, hogy a pénz nem minden.
9/10
stupek2 2016 jan. 02. - 19:05:00 9/10
Ez a film reális képet fest a 19. század végi oroszországi (ukrajnai) zsidóság helyzetérõl. Itt szó sincs a sztereotípiákban létezõ "gazdag zsidóról". Õk is a többi kelet-európai néphez hasonlóan szegényesen élnek és ki vannak téve az ortodox lakosság antiszemita támadásinak, akik, ahogy a filmben is elhangzik, "Krisztus gyilkosait" látták a zsidókban. A korban Oroszországban és Romániában volt a legerõsebb az antiszemitizmus. Orosz földön rendszeresen rendeztek pogromokat, amik keretében tízezer számra gyilkoltak zsidókat.
Ezt a történelmi helyzetet örökíti meg ez a musical is. Néhol vígjátékos elemekkel. Adott egy a a hagyományokhoz ragaszkodó, de jóindulatú apa, aki a meggazdagodás reményében szeretné gazdag férfihez hozzáadni lányait, illetve kontrollálni lányaik házasodását. Ez a törekvése azonban rendre kudarcot vall és kénytelen belátni, hogy változnak az idõk. Érdekes megfigyelni a kérõk társadalmi státuszát: szegény zsidó kisiparos szabó, narodnyik, gazdag mészáros. SPOILER. Azonban a közösséget is eléri az antiszemitizmus és a cári kormányzat által provokált vihar...
A kivitelezés nagyon szép, egyszerûen lenyûgözõen adták vissza a korabeli mindennapok hangulatát.
Erzsébet Gergely 2015 aug. 22. - 16:25:26
Bár idõs néni vagyok, most láttam elõször ezt a filmet.
Igaz, a történetet pár részletét néha hallottam, láttam,
de a teljeset eddig nem. De jó, hogy megadatott látnom!
Köszönöm.
Edmond Dantes 2014 dec. 11. - 13:09:48
Vigyázat, szubjektív tabudöntés következik.
1973/74-ben nem jutottam el-be a pesti Hegedûsre. Egyszer csak eltûnt, nyílt titok volt: betiltották. Arab nyomásra? (1973-as háború, olajválság..) Szovjet nyomásra? (darab témája, helyszíne..) Mindkettõre?
Legközelebb 1985-ben ve(he)tték ismét elõ, 11 év után. Ebben a 2. körben láttam. Közben (emlékeim szt) itthon is bemutatták a Topol-féle filmváltozatot, azt is láttam (v külföldön?)...
...és közben Bessenyei (is) megöregedett. Ehhez a szerephez legalábbis. Hangilag is, játékban is. Lehet h 1985-ben változtatás-frissítés nélkül vették elõ a 12 évvel korábbi Vámos-féle rendezést? Nem tudom. Ha így történt, hiba volt. 12 év a színházi életben és egy ember életében is nagy idõ. (Az enyémben is.) Csaknem 30 éves emlékeimben egy sokat mórikáló, kacsingató, ripacs-elemekben nem szûkölködõ, szentimentális Tevje-alakítás jelent meg a Nagymezõ utcai színház deszkáin...hogy aztán fõ száma a tévés kívánságmûsorok egyik örök kedvencévé váljék, valahol a Millió, millió, millió rózsaszááál környékén.
9/10
Jim Hacker 2014 dec. 09. - 21:40:54 9/10
Filmkuriózum a legjavából, számos látványos, felejthetetlen és szívfacsaró jelenettel. A tradíciók hangsúlyozása az elején szép lassan elvezet minket több szereplõ személyes megpróbáltatásán keresztül az egész közösséget érintõ drámáig. A nagyvilág hírei iránt nem érdeklõdõ falu lakói a saját bõrükön tapasztalják meg a hatalom embertelenségét.
A film hosszúságával kapcsolatban nekem nem volt problémám. Igaz, szeretem részletekben és az egészet is többször megnézni az ilyen produkciók esetén. Mivel a fõhõs Tevjének öt lánya van, és a három legidõsebb párkapcsolata külön-külön is érdekes, ezért megérte a rászánt idõt. Tevje kapcsolata mindegyik fontos szereplõvel lényeges és sokat mond a nézõnek.
Minthogy ez egy musical megfilmesítése, ki kell emelni a táncokat és énekeket. Ceitel esküvõje a film egyértelmû fénypontja. A parádés táncok mellett az is tetszett, hogy itt szinte egymásnak esik Tevje és egy korábbi kérõ Lazar Wolf. Kettejük heves kitörései mellett szinte eltörpül az ifjú ara és a férj. És ekkor váratlanul megjelenik a külvilág fenyegetõ terrorja. Szép és megható Mótel és Ceitel kettõse a nyírfaligetben (A csodák csodája), de a pálmát Hódelnek (Michele Marsh) ítélem, különösen a 'Távol az otthontól amit szeretek' - https://www.youtube.com/watch?v=SNHnmanxwdA - gyönyörû énekléséért.
Ami a fõszereplõ Topolt illeti, megjelenése, mozgása nagyon hiteles, a beszédmódja azonban idõnként zavart. Egy színésznél nemcsak az számít amit mond, hanem ahogyan mondja. Hanghordozása közel áll a mi néhai Bessenyei Ferencünkéhez, az utóbbi színészi nagyságát azonban nem éri el. Tudom, hogy Topolnak nem angol az anyanyelve, de ez egy kiemelkedõ darab és talán ezért vagyok ennyire telhetetlen. Topol mint egyszerû tejesember, kissé faragatlan mégis aranyszívû családfõ nagyon is hiteles, csakúgy mint majd mindegyik szereplõ akiket igen gyakran kétkezi munka végzése közben látunk. A szövegben néhol érezhetõ az irónia, ennél valamivel több is belefért volna, de Topol elõadásában nem mindig jött át egyértelmûen, legalábbis számomra. Ebbõl a szempontból különösen tetszett Lazar Wolf (Paul Mann) játéka, valamint a Rabbi, Jente és az ukrán rendõr.

Bizonyára még többször meg fogom nézni, mert erõs üzenete van és látványban is elsõrangú (Oswald Morris érdeme).
9/10
offtopic
Suziy 2014 szept. 28. - 00:06:42 9/10
Hát ezek a díjazások már csak ilyenek voltak, maradnak és lesznek "becstelenek".
8/10
breeder 2014 jún. 03. - 17:56:46 8/10 Előzmény -greghouse-
Kb fél vagy háromnegyed órával kellett volna csak rövidebbre szabni a filmet, és akkor úgy sokkal nézhetõbb lenne szerintem! Mondjuk így sem rossz, de én például voltak olyan jelenetek, amikor kimentem teát fõzni, mert már nagyon untam a sztorit. Apropó Topol! Neki tényleg kijárt volna ezért a szerepléséért egy aranyszobrocska.Nem is értem, hogy miért nem õ kapta meg, amikor sokkal emlékezetesebb alakítást nyújtott, mint Hackman a Francia kapcsolatban. Na mindegy, a díjátadósdik már csak ilyenek voltak, maradnak és lesznek. Nem mindig a legjobb kapja meg a díjat. :)
csabaga 2014 jún. 02. - 16:49:13
Igen,az ének megmaradt.Köszönöm a pontosítást.
10/10
olahmiki1959 2014 jún. 02. - 16:43:47 10/10
Abban, amit tegnap a Duna tv leadott, a kópia viszonylag gyenge minõségén túl, minden ének eredeti volt.
Bessenyei Ferenc hatalmas színész volt, de - isten bocsássa meg nekem, - énekelni nem igazán tudott, illetve, ez sem igaz, tudott õ énekelni, de sokszor meglehetõsen hamisan.
Ez a változat így volt a legjobb, Topol szinkronhangjaként Bessenyei tökéletes volt, viszont az éneket meghagyták eredetiben.
csabaga 2014 jún. 02. - 16:38:00
DVD-n bele lehet botlani egy ezresért,viszonylag jól,de egyenetlenül felújított képpel és eredeti hanggal.Vagyis nem Bessenyei énekel,hanem Topol...:)
csabaga 2014 jún. 02. - 16:35:11
Ha az Oscarnál,mint sok más díjnál(pl.BAFTA,Cesar),kettéválasztanák a dráma-zenés/vígjáték filmeket és szerepeket,kevesebb méltatlanul lemaradó színész lenne.
8/10
-greghouse- 2014 jún. 02. - 15:15:24 8/10
Topol Oscarjával én is egyetértek, a zene már adott volt a színpadi musicalbõl, és tetszett a realisztikus környezet (Jugoszlávia volt), jelmezek, díszletek, a fényképezés. Ami nem tetszik, a hosszúra nyúlt történet, a párbeszédek hullámzó színvonala, a forgatókönyv egyenetlensége. Egyébként én még Norman Jewison ontja a filmeket, de talán két jó filmje van a több tucatból, a Forró éjszakában (1967) és a Moonstruck (1987), és ezzel kész. Úgy látszik, kb. húsz évente képes jó filmet csinálni, de már ez sem igaz. És igen, a Jesus Christ Superstar is nagyon rossz, mint FILM, noha a musical alap ott is jó. De ismétlem magam, Topol, a zene, és a fényképezés miatt érdemes megnézni. Nekem nyolc.
10/10
olahmiki1959 2014 jún. 02. - 06:17:11 10/10
Közkívánatra - mondanám, ha nem hangzana nagyon pofátlanul, - beidézem ide (kivételesen) saját magamat.

"Számomra akkor vált teljesen komolytalanná az Oscar-díj odaítélése, amikor megtudtam, hogy ezért a szerepért Topol NEM KAPTA MEG az Oscart!
A film zseniális, nincs rá jobb szó, minden összejött benne, ami kell, zene, tánc, ének, csodálatos színészi alakítások egész sora.
A megható, elgondolkodtató történet Sólem Alechem kisregényébõl lett filmre adaptálva, kitûnõen sikerült a zsidó életmód bemutatása a hagyományokkal, a szokásokkal, a zsidó mentalitás kifigurázása, sok humorral, ugyanakkor szeretettel és megértõen. Dráma és vígjáték, nevetés és meghatódás elképesztõ keveréke ez a film, - Topol jutalomjátékával megfûszerezve, - amelyrõl csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.
Sokszor láttam már, és bármikor hajlandó vagyok újból megnézni, mert minden alkalommal ugyanolyan élményt nyújt."

Ezt írtam 2012-ben, a 20 számú hsz.-ben, és a véleményem azóta sem változott.
Sõt, a felháborodásom igen - mármint, hogy Topol NEM kapott ezért Oscar-díjat, - mert közben utánanéztem a neten, hogy abban az évben ki kapta a díjat.
Gene Hackman, "A francia kapcsolat"-ban nyújtott alakításáért.
Na most, nekem az egyik kedvenc színészem Gene Hackman, "A francia kapcsolat" pedig egy egészen kiváló, drámai krimi, de a két filmet, és pláne a két fõszereplõ alakítását összehasonlítani már-már a nevetségesség kategóriája.
Nem egy súlycsoport, más szint, más értékrend, nem is értem, hogy egyáltalán hogyan jöhetett szóba a két filmet versenyeztetni.
De ha már megtörtént, Topol Oscar-díjához nem fért - nem férhetett - volna kétség.
Mindegy, túl vagyunk rajta.

A ma a Duna tévé által leadott kópiával a legnagyobb bajom a minõsége volt.
Kékes árnyalatú, sokszor sötét, életlen, fakó filmet láthattak, akik odakapcsoltak, ezt a filmet régebben már kitûnõ minõségben leadta a tv, sõt, a videotékákban is jobb minõségben volt kölcsönözhetõ, és másolható - mára már a VHS elavult, a dolog pedig elévült, hála istennek...
(Nekem is így sikerült még annak idején "megmentenem" a felvételt a gyûjteményem számára, azóta is õrzöm...:)))
8/10
-greghouse- 2014 jún. 01. - 22:06:10 8/10
Tisztességes iparosmunka, de szerintem kicsit túlértékelt. Lehet, más szerint nem. De hogy túl hosszú, az biztos. Elnyújt egy olyan történetet, ami egyébként ha rövidebben mutatná be, és nem lenne benne a világ egyik leghíresebb (és legjobb) dalbetétje, a kutyát sem érdekelné. Látni kell, az biztos. De nem tízes.
8/10
breeder 2014 máj. 27. - 20:25:43 8/10
*Bessenyei
8/10
breeder 2014 máj. 27. - 20:25:07 8/10
Nagy klasszikus ez a film! Besennyei milyen jó szinkronhangja volt Topol-nak! :)

8/10
Towner 2014 máj. 27. - 18:19:19
Ma a Dunán ez a remekmû. Emlékszem sok éve hogy megdöbbentem amikor megtudtam hogy Hatalmas kedvencem John Williams (nick nevem az õ tiszteletére Towner, teljes neve: John Towner Williams) elsõ Oscar-díját kapta ennek a mûalkotásnak a zenéjének adaptálásáért. Nálam ez a film,a zenés filmek csúcsát jelenti.
8/10
Sadenal 2013 júl. 29. - 16:49:52 8/10
Hát ez mekkora musical volt. Egyszerre sírtam és nevettem rajta. Mély musical, annyi szent! :O


8/10
Összes hozzászólás