Látszatélet

Bakancslistához adom
Imitation of Life
amerikai romantikus dráma, 125 perc, 1959

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Lora Meredith
Steve Archer
Sara Jane
Allen Loomis

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
berto49 2014 márc. 18. - 18:49:33 9/10
A Németországból emigrált rendezõ igazi amerikai romantikus, könnyfakasztó filmet készített Fannie Hurst bestseller regénye alapján. Ez már a második filmes adaptáció, az elsõ még 1934-ben készült.
A történet 1947-ben Coney Island strandján kezdõdik, ahol egy Susie nevû kislány elkeveredik a tömegben. Hamarosan azonban megtalálják, kiderül, hogy összebarátkozott egy Sarah Jane nevû hasonlókorú kislánnyal, és annak színes bõrû édesanyjával. Susie édesanyja, Lora Meredith (Lana Turner) állástalan színésznõ, aki megsajnálja a hajléktalan anyát és lányát egy éjszakára szállást kínál nekik. Sarah Jane édesanyja, Annie (Juanita Moore) ajánlkozik házvezetõnõnek, de a pénztelen Lora ezt nem akarja elfogadni, de Annie egyre inkább nélkülözhetetlenné teszi magát, és a lányával együtt maradnak. A színésznõ egy sikeres modellkedés után szerepet kap egy vígjátékban, amiben hatalmas sikert arat, ezután pályája egyre inkább felível, egy évtized alatt nagyon sikeres színésznõvé válik. Munkája miatt nem jut sok ideje foglalkozni a lányával, de Annie pótolja az anyai gondoskodást is. Ugyanakkor az õ lányának egyetlen problémája, hogy az édesanyja színes bõrû, mindenáron fehérnek képzeli és hiszi magát. Néhány konfliktus után megszökik és fehér girlként éli az életét. Az évek múlnak, a színésznõnek Steve Archer (John Gavin) személyében szeretõ partnere, majd késõbb férje lesz, akibe Susie is szerelmes, de látva anyja boldogságát, lemond élete elsõ szerelmérõl.
A filmet a vázolt sztorin kívül még legalább két tényezõ érdemesíti megnézésre; Lana Turner tündöklõ platinaszõke szépsége, és Mahalia Jackson csodálatos éneke, amit Annie temetésén ad elõ.