Csődtömeg

Bakancslistához adom
Rogue Trader
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 101 perc, 1999

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Néhány éve nagy port vert fel a Leeson-sztori, vagyis a brit Barents-bankház gigantikus csődje, melyet a sokáig pénzügyi zseninek tartott ifjú titánból bankvezérré avanzsált, majd pályáját a börtönben végző Nick Leeson (a Sekély sírhant, a Trainspotting, Az élet sója és a Baljós árnyak főszerepeivel világsztárrá vált Ewan McGregor) szemszögéből láthatunk. Az álmos angol kisvárosból a szingapúri felhőkarcolók álomvilágába kerülő, nagy ambíciókat dédelgető Nick elérte a lehetetlent: példátlan tőzsdei lépéseivel olyan pusztító szökőárt keltett a piacon, mely maga alá temetett egy kétszázéves múltra visszatekintő brit kereskedelmi bankot. Amikor "bűnei" napvilágra - és világlapok címoldalára - kerültek, legvadabb álmait is meghaladó hírnévre tett szert.

Stáblista:

Szereplők

Nick Leeson
Lisa Leeson
Ron Baker
Pierre Beaumarchais

Hozzászólások

Szerinted?
SandCreek 2012 febr. 02. - 18:58:31
Érdekes egy világ lehet a tõzsde. Határidõs tõzsdei ügyletek, meg hasonlók. Nem konyítok hozzá, nem is érdekel. Amitõl ez érdekes, az az, hogy akár neves bankok, sõt ma már egész országok mehetnek csõdbe. A pénzügyi oligarchia mindenek fölött áll. Minden érdemleges kontrolt, fõként önkontrolt nélkülöz. A virtuális fizetõeszköz, a pénz, gyakorlatilag szolgasorban tart minden embert a születésének pillanatától.
A film élvezetes. Játék a felelõsséggel, a súlyos következmények felvállalása nélkül. Az igaz, hogy olykor akad valaki, fõleg egy nímand, aki rács mögé kerül, hogy aztán vígan folytatódjon tovább a pénzzel való játék. És mi a valódi tét? Hát a jövõnk, a bolygónk minden élõlénnyel és nyersanyaggal együtt.

Nagyon jó a magyar cím. Az eredeti (Rogue dealer) a könnyelmû, felelõtlen ügynökre, Nick Leeson-re vonatkozik. Ezt használták, amikor a Barings Bank (1762-ben alapították!) megpróbálta az egész csõdöt az ügynöke nyakába varrni. Elsõsorban azért, hogy a betéteseket és a közvéleményt megnyugtassák, másrészt, gondolom, igazolni szerették volna, hogy az angol bankfelügyelet jól megkent emberei mind kiváló munkát végeztek. Leeson egyúttal egy nagy balek, aki azt hitte, hogy megéri a nagy kockázat. És még hány balek van ezen a világon!
Badger 2012 febr. 02. - 17:36:08
A hozzászólások miatt kíváncsi lettem.
8/10
technokrata 2012 febr. 02. - 16:19:02 8/10
csinálj=csinálja
8/10
technokrata 2012 febr. 02. - 16:18:32 8/10
Marha nagy film. Döbbenetes, hogy egy ember mekkora király tud lenni és mekkora kárt tud okozni. Nem akarok politizálni, de itthon is pont ezt csinálj valaki... Csak legálisan.
Segítõ Béka 2011 júl. 02. - 14:55:55
Ghanima 2010 szept. 17. - 23:21:03 Előzmény királylány
Bár már meglehetõsen régi a hozzászólás, de nem tudom megállni: és aki szereti a magyar nyelvet, az tõzsdét ír...
(Ha netán elütés lett volna, akkor az én dakota nénikémet...)
Guszti2004 2010 szept. 17. - 16:56:46
Sokkal jobb drogos volt mint bróker.
serge 2007 dec. 31. - 11:06:32 Előzmény vini_
jó ez a Ewan .....
vini_ 2007 dec. 26. - 22:05:51 Előzmény királylány
naggyoooon yooooooo!!!!!!!!!!!
királylány 2006 aug. 14. - 17:59:04
Aki szereti az igaztörténetek feldolgozását az nézze meg. Aki szereti Ewanönt az is nézze meg. Aki szereti a tõsdéket az ne nézze meg. Aki szereti a tanulságos filmeket az nézze meg. Aki szeret nézni egy összetörõ, félõ, ámde mégis titkolózó férfi lelket az is nézze meg!!! Ezt a filmet olyan csajsziknak ájnlanám, aki szereti ha olyan embert láthat a filmven akit sajnálhat... Egyébként érdekes ez a film. Mi késztet egy rendezõt , hoyg egy ilyen bukott ember életét filmre vigye??? Aztért mert ez õt is érinti valamilyen úton??? Vagy mert ez tényleg akkora port kavart annakidején Angliában?? Vagy mert olyan sok pénzt ígértek neki???? Ki tudaja...