Vörös nap

Bakancslistához adom
Soleil rouge
francia-olasz-spanyol kalandfilm, 110 perc, 1971

Értékelés:

86 szavazatból
Szerinted?

A Vadnyugaton keresztül robogó vonatot, melynek utasa a japán nagykövet, rablóbanda támadja meg. Az útonállók a vonat aranyszállítmányát akarják. Az arany mellett azonban elrabolják azt az ősi japán kardot is, amit a nagykövet ajándékba vitt az amerikai elnöknek. A nagykövet testőre és a rablóvezér, akit társai elárultak, a banda után ered.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
breeder 2014 okt. 06. - 00:45:33 7/10
Én sem rajongok az új trendi filmekért, amiben csak a látvány számít, és a forgatókönyv egy nulla.
Viszont ha már régi film, akkor a Vörös nap mellett jó pár alkotást fel tudok sorolni, ami hasonló korú, és sokkal jobban elszórakoztatott, mint ez. Ezt leszámítva a Vörös nap minden hibájával együtt klasszikus a maga mûfajában.:)
5i 2014 okt. 05. - 23:56:08
Jó film, jó hangulattal és színészi játékkal, igényes díszlettel(ez még "izzadságszagú", korhû, jól megcsinált, nem mai PVC)...Régen kiskoromban láttam még az M1-en elsõként a szüleimmel, fel is lett véve videóra, majd többször vissza lett nézve néha.:-) Viszont ezzel a mostani új szinkronnal valami borzalmas és nézhetetlen!!! Aki/ik kitalálták ezt az újra szinkronos dolgot sok kult-filmnél, azokat kényszermunkára kellene ítélni, komolyan!!! Barbárok!
roogdky niombahn 2014 okt. 05. - 19:50:18 Előzmény breeder
40 + éve még nem ásítoztak a nézõk, ha nem volt percenként 15 kibelezett hulla és 6.3 hektó mûvér. Abban az idõben elõfordult, hogy egy snitt hosszabb volt 45 másodpercnél és a rendezõk még foglalkoztak olyan értelmetlen baromságokkal, mint forgatókönyv, színészvezetés, jellemábrázolás noch dazu jellemfejlõdés ahelyett, hogy csodás számítógépes trükkökkel kápráztatnák az ámuló és roppantul igényes nézõt.
7/10
breeder 2014 júl. 04. - 23:29:09 7/10
Jó film, de azért lehetett volna izgalmasabb is.
Az összképet tekintve viszont tetszett.

7/10
k11zoltan 2014 júl. 02. - 23:34:30
Ursula Andress jó csaj volt, de a film nem kötött le teljesen.
8/10
Owl 2014 jún. 29. - 15:03:21 8/10
Jó film, még volt egy hangulata, ami a mai filmekbõl hiányzik.
Pimpalini 2014 febr. 19. - 23:53:09 Előzmény The Man Who Laughs
Szia!

Szerintem tévedsz az indiánok idõkitöltés szerepében.

SPOILER

Ugyanis az indián támadás egy konfliktus feloldása: Gauche Hyatt-tel akarná éppen lelövetni
Linket. Hyatt már vinné is félre, de az indián támadás (egy hátába lõtt nyíl) akadályozza meg
benne. Vagyis az indiánok mentik meg Linket, illetve ölik le a banda maradékát.

SPOILER VÉGE

Ráadásul a nádas jelenetek klasszikusak. Jómagam azóta emlékszem rájuk, amióta gyermekkoromban elõször láttam ezt a filmet.
Egyszóval kár lett volna indiánok (és nádas) nélkül befejezni a sztorit.

Mellesleg nagyon jó kis film ez. Fõleg a régi szinkronnal ül. Nagyon jók a párbeszédek, a
szövegek.

Pl.:

SPOILER:

"Ez az igazi Christina, akinél sosem tudni melyik fegyverhez nyúl."
vagy
"Link: ... meg kell hogy öljelek.
Kuroda: Megértem, hogy meg kell próbálnod."
vagy
"Ha kártyázom, lelövöm azokat, akiknek nem tetszenek a lapjai.
Szóval miért akarod tudni?"

SPOILER VÉGE
molp64 2014 jan. 14. - 01:02:13
Ebben a filmben hangzott el elõbb a vesztes részérõl, hogy „- Rendben, legyen akkor döntetlen.”
1/10
stenmore- 2014 jan. 14. - 00:37:26 1/10
Jót röhögtem hogy az indiánok agyaggalambot játszanak vijjogva,miközben hõseink lepuffogtatják õket vállt vállnak vetve .
1/10
stenmore- 2014 jan. 14. - 00:21:36 1/10
Hát szerintem is elég uncsi,a tájak szépek a színészek nevesek,különösen a luvnya a kis bundácskában életszerû.Bronson szinkronhangja más szokott lenni,így elég fura volt olyan mintha nem Kern lenne Woody Allen pl.
cellasto 2014 jan. 13. - 21:39:08 Előzmény Nágel Róbertné
jó kis film ez,nem szokványos western :)
ezt is átszinkronizálta az MGM vajon?
10/10
Nágel Róbertné 2013 dec. 07. - 13:05:02 10/10 Előzmény Texas Bill
A 9/10 -es átlag nem azt mutatja, hogy unalmas és érdektelen lenne. Szerintem kifejezetten jó western, a színészek pedig nagyon is jól alakítanak. Delonnak elég negatív szerep jutott, de mivel õ zseni, ezt is bevállalta és szerintem jól áll neki. Szokott õ rosszfiú lenni, sokszor meg is hal a szerepeiben - bánatomra. Nekem is régi videon van meg, a elsõ szinkronnal, de általában nehezen viselem, ha újraszinkronizálnak . Más oka nincs, mint a megszokás, nem feltétlen azért nem tetszik valakiknek, mert rossz lenne az új ... egyszerûen a memóriánkban-fülünkben csengenek a régi hangok .
Texas Bill 2013 nov. 21. - 04:51:39
Neves színészekkel forgatott értéktelen, unalmas alkotás.
zsoltix 2013 máj. 29. - 19:39:07
Igen jó film. Az meg külön tetszik benne, ahogy a két filmklasszikus fõszereplõit összehozták. Mifune a hét szamuráj, Bronson a hét mesterlövész egyike volt, itt pedig a 14 szamuráj-mesterlövész metszetét láthatjuk, ha szabad így fogalmazni.
AvatáR Gil Maerth 2012 okt. 18. - 10:43:43
Igazi, nagy régivágású western.
Abból az idõbõl amikor még az emberek a mimikájukkal is tudtak kifejezni / hatni, és amikor nem a technika és pörgés számított.
A szereplõgárda igazi klasszis (Bronson, Delon)
Manapság már kihalófélben van ez a fajta õswestern. :(


10/ 8 KLASSZIKUS !
eroberter 2012 szept. 10. - 20:48:04
Nekem is egyik kedvenc filmem, nagyon sokat néztem. Mikor elõször láttam az új szinkronnal, rettentõ nehéz volt megszokni. Csakhát ugye, a régi szinkron a 102 perces amerikai változathoz készült, amibõl kimaradt pár szöveges jelenet.
Szóval szerintem az új szinkron is elég jó, mind szövegileg, mind a hangokat illetõen, bár kicsit szokatlan és fura volt eleinte. De miután megszoktam, elég jónak találom.
Ha valakinek nem tetszik, legalább azt írná meg, mi baja is ezzel a szinkronnal: a szövege elég jó. Más persze, mint a régi, mert ez a francia hangsáv alapján készült, a régi meg az amerikai alapján. De nekem mindkettõ tetszett.
A hangok? Epres Attila, Kautzky Armand, Kõszegi Ákos egész jól hozták a figurákat, nem kispályások. Nem tudom, velük van a baj, vagy mivel...
Örülnék, ha valaki megírná!


Ja, és ha valaki megtisztel a válasszal, az legyen szíves nem engem szapulni, hogy én így meg úgy! Én sem sértegetek senkit, leírom a véleményemet, a FILMRÕL, illetve ezúttal a szinkronról is :) és nem arra vagyok kíváncsi, hogy más eme hsz-em alapján rólam, az értelmi meg egyéb képességeimrõl, egyebeimrõl, milyen véleménnyel van. Ha van érdemi véleménye, gyõzzön meg, hívja fel erre vagy arra a figyelmemet, de a film (ezúttal inkább a szinkron) legyen a téma, nem az, hogy ENGEM milyennek lát!
Mert elég sok ilyennel is összefutottam, és sokszor sajnálom, hogy nem személyesen, mert ott máshogy alakult volna...
user11 2012 szept. 09. - 22:52:43
Egyik kedvenc filmem, de már rég láttam, meg lehetett venni a teszkóban, nosza, rajta, de az új szinkron pocsék, és kimaradt belõle az a szenzációs dal, miszerint:Volt nekem egy kutyám, Csubi volt a neve... ehelyett valami baromságot dúdolnak. Csalódás. Szeretném, ha a régi szinkronnal is árulnák a teszkóban.
olahmiki1959 2012 máj. 25. - 23:59:58
Nekem megvan tévébõl, eredeti szinkronnal, jó húsz éves felvétel, de õrzöm, mint egy igazi kincset. Most belenéztem, aztán amikor meghallottam, hogy Charles Bronson magyar hangja Epres Attila, akkor megköszöntem szépen, és elkapcsoltam.
Mindennek van határa.
A film egyébként nagyon jó, az izgalmas, látványos jeleneteken túl a kétféle kultúra, a japán és az amerikai közötti különbségbõl adódó konfliktusokat remekül kihasználja és bemutatja a rendezõ.
Abban az idõben Toshiro Mifune volt a legnagyobb japán filmszínész, nem véletlenül. Szándékosan nem filmsztárt írtam, hiszen számtalan nagyon értékes, filmtörténeti jelentõségû filmben játszott, például nem kisebb filmrendezõnek, mint Akira Kuroszavának volt az elsõ számú színésze, rengeteget forgattak együtt.
Alain Delon nagyon hitelesen "hozza" a rosszfiút, a hihetetlenül jóképû mivoltán túl, ebben a szerepben is tökéletes. A fiatal bombázó Ursula Andress pedig a külsejével el tudja feledtetni a szerényebb színészi kvalitásait.
A "Vörös nap" egy különleges western, a japán, az amerikai és a francia színészek jelenléte egy különleges ízt, fûszert ad a filmnek, izgalmas a történet, jók a jelenetek, a film pedig rendkívül ritkán bukkan fel, érdemes megszerezni, ha lehet, a régi szinkronnal, és feltenni a polcra, mint a gyûjteményünk egyik értékes darabját.
The Man Who Laughs 2011 aug. 04. - 08:50:33
Nem tudom mi köze ennek ahhoz, hogy hány éves vagyok.

De úgy értettem, hogy szórakoztató/jó film, de nincs olyan jó mint a Sergio Leone (Volt egyszer egy vadnyugat, A jó, a Rossz és a csúf), Sergio Corbucci (Django, Halál csöndje) klasszikusok. De még mondhatnám a Keomá-t vagy a Clint Eastwood klasszikusait mint a Fennsíkok csavargója illetve a Nincs Bocsánat.

De például az egyik legnagyobb klasszikusnak tartott Hét mesterlövésznél viszont -sokkal- jobban tetszett.
The Man Who Laughs 2011 aug. 01. - 19:15:32
Nem egy korszakos western klasszikus, de nagyon szórakoztató kis mozi. Young (Dr. No, Oroszországból szeretettel) filmje gyakorlatilag egy havermozi a vadnyugaton és mint ilyen egészen a végéig remek. Vicces, izgalmas, akció dús. Egyedüli hibája hogy a vége kicsit túl van húzva (érezhetõ, hogy az indiánok csak idõ kitöltésnek lettek be rakva). Ettõl eltekintve azonban a forgatókönyv tisztséges munka. A színészekre sem lehet panaszunk, igaz senki nem nyújtja élete alakítását, de tisztességesen helyt állnak. Bronson (õ felel a humorért) érezhetõen lubickol a nagy dumás cowboy antihõs szerepében, Mifune kis újból hozza a tiszteletre méltó, bushidó törvényei szerint élõ szamurájt, Delon is remek az elegáns, de kegyetlen ellenfél szerepében. Ursulla Andres meg ott van, hogy nõ is legyen. A két fõhõs (Bronson-Mifune) közötti kémia kezdetben nem olyan jó, de szép lassan összerázódnak. Élvezet nézni ahogy ugratják, szívatják egymást majd cimborák lesznek. Maurice Jarre zenéje is kellemes illik a film hangulatához. Kellemes meglepetés volt, örülök hogy rátaláltam a filmre.

8/10
Összes hozzászólás