Nea Mărin miliardar

Bakancslistához adom
román vígjáték, 1979

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2018 jún. 17. - 09:01:22
A maga idejében kiváló vígjáték volt. Arra a klasszikus szituációra épít, hogy két megszólalásig hasonló embert összetévesztenek, és ebből adódnak mindenféle mulatságos helyzetek.
**** SPOILER ****
A szerzők törekedtek arra, hogy ne csak egyszerűen lemásolják a hasonló sztorira építő nyugati filmeket, hanem korabeli és helyi sajátosságokat is beépítettek. Így lett a két összecserélt egyike egy minden hájjal megkent, magát minden helyzetben feltaláló vidéki nagybácsi, ezzel is jelezve, hogy a készítő országban milyen remek emberek élnek. Továbbá azért lett az emberrablók figurája kétbalkezesre véve, hogy kifejezze, a készítő országban nincs komolyan vehető bűnözés. Nem a cselekmény főszálán, de így került bele a valutásboltos csajnak udvarló nagyképű olasz turista, akiről később kiderül, hogy egy vacak kis Fiat Topolinója van, ezzel is kifejezve, hogy a készítő ország öntudatos állampolgárait nem lehet mindenféle süket dumákkal félrevezetni. Visszatérő elem, hogy a szállodaigazgató kap az arcába/ruhájára valamilyen ételt és alighogy kimosakszik belőle, kapja a következőt, ezzel is kifejezve, hogy valmelyik szerző valamiért utálja a szállodaigazgatókat? A film elején a nagybácsi és unokaöccse egy hihetetlenül zsúfolt buszról szállnak le, ezzel is kifejezve, hogy milyen remek a tömegközlekedés a készítő országban.
A filmben amúgy mindenféle van: emberrablás, gépeltérítés, váltságdíj, autós üldözés, tortadobálás, szennyesledobóba zuhanás, sőt felbukkan még egy Columbo hadnagy utánzat is (az utóbbiról őszintén szólva nem tudom, miért került bele).
A főcímzene egy amerikai filmből van, bár erre nem utal semmi; a stáblistán egy zenei szerkesztő neve szerepel.
10/10
uzi9mm 2017 márc. 10. - 00:00:51 10/10
Fergeteges Román Vígjáték
10/10
xtro99 2017 márc. 05. - 17:59:41 10/10
Egymillió zöldhagymával
Szabó gyula
Gálvölgyi János... szinkronnal