Corelli kapitány mandolinja

Bakancslistához adom
Captain Corelli's Mandolin
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-francia romantikus dráma, 127 perc, 2001

Értékelés:

158 szavazatból
Szerinted?

Kefalínia időtlenül és elfeledetten magaslik a Jón tenger szikrázó türkizéből, és lakói fenntartás nélkül imádják ezt a földet. A természet cudarul bánt Kefalíniával, dühödt földrengések rázták meg a szigetet, mely csöndes méltósággal viselte sorsát, őrizte hagyományait és mítoszait nemzedékeken át... egészen 1941-ig, amikor egy háború, mely lángba borította a földet, elérte a sziget békés partjait is.
Amikor Antonio Corelli és százada megérkezik a szűz szigetre, ott tartózkodásukat úgy fogják fel, mint afféle görög vakációt, ahol a háború csak egy távoli rádióüzenet. Az igéző szépségű fiatalasszony, Pelagia és a többi falusi eleinte neheztel a váratlan vendégekre, de végül az olaszok kedvessége és életszeretete feloldja az ellentéteket, és Pelagia meglátja Corelliben azt az embert, aki valójában benne lakozik, és aki imádja az életet, a zenét, sőt, a lányt is. Ám a háború elkerülhetetlenül betör Kefalínia idilli partjaira, és örökre felbolygatja az itt lakók és a kényelmesen berendezkedett olaszok nyugalmát. A Pelagia és Antonio közt bimbózó gyöngéd viszony veszélybe kerül. Corelli kapitány szembe találja magát a háború erőszakos valóságával, és rájön, hogy talán örökre el kell hagynia a szigetet, és a nőt, akit szeret.
Bemutató dátuma: 2001. október 11. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Antonio Corelli kapitány
Dr. Iannis
Gunther Weber kapitány
Drosoula
Mrs. Stamatis

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nenek 2023 febr. 17. - 16:44:11 10/10
Régen láttam és most megnéztem újra, mert akkor is tetszett.
A TV-ben vetítették, de olyan későn, hogy csak addig láttam, hogy Corelli harcba indult. Mivel reggel korán keltem és éjfél is elmúlt. Egyszer megláttam DVD-n, nem sokat gondolkodtam rajta és megvettem. Azóta is az egyik kedvencem.
6/10
Blasius Biagio 2023 febr. 13. - 01:16:35 6/10
Amit az idős orvos mond a szerelemről és a házasságról a lányának, az helyes, amiatt érdemes megnézni.
7/10
offtopic
Xxy92 2023 febr. 12. - 02:07:25 7/10
Ez nem vesz el a film értékéből, de nem tudok nem fennakadni azon, hogy 1942-ben mégis hogyan volt mindenki perfekt angolból egy istenhátamögötti görög szigeten??! És oké, hogy az eredeti filmben legalább van akcentusa a főszereplőknek (a magyar változatba már ez sem jutott el), de ez még nem ad választ a fenti kérdésre. Idegennyelv-mániásként ez nekem mindig szúrja a szememet (fülemet), de ennél a filmnél valahogy különösen nem áll össze sehogy a kép nyelvi fronton.

Ettől függetlenül nagyon szép alkotás, és külön örülök annak, hogy a Duna tévé műsorra tűzi.
LajtaJ 2022 szept. 26. - 09:40:56
Penelope Cruz szokása szerint nagyon jól néz ki benne...
6/10
Thonuzaba 2021 ápr. 04. - 13:24:26 6/10
Szép, szép, de nincs benne semmi átütő erő. És nem csak azért, mert John Hurtnek nem tudom elhinni, hogy ő egy görög orvos, akármilyen hosszú bajuszt is növesztett....
kettyo 2020 ápr. 22. - 15:32:40 Előzmény tutub
Szerintem te nem nagyon láttál anorexiást még.

Amúgy nem vagyok Cruz nagy kedvelője, de szerintem itt viszonylag jól hozza az egyszerű szépasszony karakterét.
7/10
sorozatneked.hu 2019 febr. 10. - 17:51:49 7/10
7/10

Szép film, nekem másodjára is tetszett. Először a moziban láttam, majd 18 évvel később. Hogy repül az idő. :( Keveredik benne a romantika, a görög sziget gondtalan élete, majd mindennek végeszakad a németek miatt. Végül a háború borzalma csak eléri Kefalóniát is. Már kétszer nyaraltam ott és nagyon megtetszett, ezért is néztem újra a filmet, érdekes volt látni az ismerős helyszíneket.
tortura 2014 aug. 11. - 18:41:34 Előzmény tutub
Hát, ugye, kinek a pap, kinek a papné...
Szerintem meg ez az "anorexiás gebe" egy nagyon szép, eredeti nõ... Aki pont kitûnik a mai trendi egyenszépségek népes táborából (szõke haj, felfújt mell, stb.) Õ így csinos, ahogy van. Én inkább a férfi fõszereplõ helyett választottam volna inkább valami sármosabb palit. De mindegy, így is jó volt. Csak ritkán nézem, mert azért eléggé lehangoló. A fényképezés is nagyon szép volt. Nemhiába, ezek a görög szigetek...
2/10
tutub 2013 okt. 02. - 23:19:22 2/10
Na, végigszenvedtem. John Hurt meg Irini Pappa nagyon jó volt, meg még 1-2, de ez az anorexiás gebe minek kellett bele? Nem beszélve arról, h tangózni nem tud, az még elmenne, de amilyen gusztustalanul mozog, bár a szerepéhez legalább jól illett. Csak eltûnt a pontozás, de nem sokat ért.
2/10
tutub 2013 okt. 02. - 20:32:58 2/10
Hát ez rohadt gyenge. Ezek az amcsik nem tudnak egy rendes filmet csinálni, mindent agyonvágnak... John Hurt jó benne, de PC meg NC a frásznak kell ide? IP viszont változatlanul imádnivaló!
6/10
Sadenal 2013 aug. 23. - 16:00:00 6/10
A korábbi hozzászólásokban sokan lehúzták a filmet, pedig valóban nem volt annyira rossz. Nekem kifejezetten tetszett.


6/10
Corpse Bride 2013 aug. 11. - 22:04:31
Tetszett a film. Romantikus, ugyanakkor nagyon komoly is, fõként a mondanivalója, a tragikus történelmi háttér miatt. A könyvet nem ismerem, biztosan más. A forgatásnál felmerültek nehézségek, éppen a nagyon kényes téma miatt. Egyáltalán nem lényegtelen távoli hadszíntérrõl van itt szó. Az olasz hadifoglyok lemészárlása ezen a görög szigeten a II.vh-nak nem egy mellékes, hétköznapi esete volt. Ennek érdemes utánaolvasni, nehogy már elbagatellizáljuk 1943 szeptemberének valós eseményeit.
A karakterekrõl elég sok infót kapunk, noha az események roppant kuszák. Éppen ezért a szerelmi szál bemutatása a hangsúlyos, de ettõl még miért lenne hollywoodi a film?! A görög háttér megrajzolása elegendõ az érdeklõdés felkeltésére, ez nem egy történelmi dokumentumfilm. John Hurt alakítását külön kiemelném, Irene Papas is kiváló színésznõ, bár itt furcsa módon szinte meg sem szólal. Nicholas Cage akármit is produkált korábbi filmjeiben, itt emlékezeteset és maradandót alkotott.
Nemrég láttam a 'Tea Mussolinivel'-t. Néhány operettbe való jelenet is volt abban, viszont a történelem ott inkább a háttérben maradt. Különös tekintettel arra a tényre, hogy szép számú angol (tea)lady szerepelt benne (azaz Firenze városában) akikrõl alig lehetett valamit megtudni, különösen a múltjukrõl ill. motivációjukról. A 'Corelli kapitány' talán kevesebb karaktert használ, nincs is benne "nagy sztori", mégis sokkal õszintébbnek éreztem. Az olaszok és görögök azért valahol közelebb álltak/állnak egymáshoz, ezt néhány mondattal el is lehet intézni. (Ez akkor is elég meggyõzõ, ha ezzel némelyek vitába szállnának. Mindenen lehet vitakozni.)
A 'Corelli kapitány' igaz értéke a film második felében és a befejezésében rejlik. Ha ez sem kelti fel egyes nézõk érdeklõdését Kefalónia múltja, lakóinak szenvedései iránt (II.vh, földrengések) az nem a film hibája.
Ezüstliliom 2012 nov. 27. - 10:00:59
Köszi, Kata!:)
Ezüstliliom 2012 nov. 27. - 09:55:37 Előzmény Kárpáti Éva
Igazad van. A szépség nem minden.
10/10
Kárpáti Éva 2012 júl. 29. - 09:20:04 10/10
Azért a (felnõtt) szerelem nem így mûködik. Pelagia az emberbe lett szerelmes, már felnõtt nõként, míg Madras egy fiatal lány fellángolása volt. A tartós szerelem nem (csak) külsõ alapján születik, hanem a másik (ember) tulajdonságai, értékei is vonzzák a másikat. Teljesen hihetõ, sõt!
Részemrõl nem igazán szeretem Nicolag Cage-t, de a filmjei jók. Ebben a filmben pedig nagyon tetszett, ahogy Pénelopé Cruz sem a kedvencem, de mint szinésznõ, szerintem a legjobb az amerikai/latin szinésznõk közül, most is szuper volt.
Nálam 10 pontos film volt.
66 2012 júl. 29. - 00:17:06
Christian Bale annyira szép ebben a filmben, hogy szerintem az egész ezen bukott meg! Ki dobná õt Nicolas Cage-ért?Abszolút hiteltelen:))
Ezüstliliom 2012 júl. 28. - 23:19:55 Előzmény tbence81
Én már rég levontam a tanulságot: a jó sorrend, hogy elõbb nézd meg a filmet, aztán olvasd el a könyvet! Fordítva szinte biztos a csalódás. A legtöbb film képtelen olyan érzelmi és szellemi mélységekbe vagy magaslatokba - nézõpötty kérdése - eljuttatni a nézõt, mint egy jó könyv.
Mi a könyv címe és ki az írója? Én is elolvasnám. Nekem tetszett a film, és szivesen vennék egy olyan könyvet, ami jobb nála.:) Bár nem tudom, lefordították-e magyarra, mert eredetiben nem tudnám elolvasni.
1/10
tbence81 2012 ápr. 17. - 18:18:49 1/10
Elõször könyvben olvastam el tanulás végett (angolul) 100 oldalas volt, meglepõen nagyon-nagyon jó. Egy nap alatt meg is volt a könyv+film. Szóval aznap gyorsan megnéztem a filmet, amit nagyon vártam. Óriási csalódás. Komolyan nem hittem el. Már-már az angoltudásomat kérdõjeleztem meg :) Katasztrófa a film a könyvhöz képest. Aki szívbemarkolót akar, inkább a könyvet válassza.

Valszeg' ha a filmet látom magában, talán tetszett volna, de így...

Aki nem szeret olvasni, annak szívesen leírom a különbséget, le fog döbbenni :(
10/10
Csemy_ 2012 jan. 10. - 16:47:42 10/10 Előzmény malacko
Aki járt már Olaszországban az pontosan tudja, hogy az olasz férfiak elég nagy százaléka egyáltalán nem az a tipikus mediterrán kinézetû...és mégis tõzsgyökeres olaszok.
Összes hozzászólás