Dzsingisz Kán

Bakancslistához adom
Genghis Khan
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai-jugoszláv-német kalandfilm, 128 perc, 1965

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

A 12. századi Mongóliában teljes káosz uralkodik. Törzsek harcolnak egymással a birodalmat uraló hatalom megszerzéséért, egész Mongóliát vér áztatja. 1167-ben világra jön egy Temujin nevű kisfiú, aki rendkívüli megpróbáltatások során növi ki magát minden törzs vezérévé, és Dzsingisz Kán néven írja be magát a történelembe. A nagyhatalmú uralkodó birodalma kiterjedt egész Ázsiára és Oroszországra. Félelmetes hadserege behatolt még Európába is...A film egy fogoly rabszolga-fiú felemelkedését meséli el, aki a kínai császár bizalmasává és szövetségesévé válik. Megvédte a birodalmat a barbár hódítók ellen és egész élete féktelen hatalomvágyban, kegyetlen harcban, fényűző pompában telt. Ő a nomád hordák egyesítője, egész Ázsia meghódítója, a Nyugat réme.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2015 febr. 27. - 07:26:00
Milyen igazad van! Egy-két hónapja, amikor nem tudtam aludni, éjjel 2 óra tájban megnéztem egy mûsort a Spektrum éjszakai mûsorán, amely a világ nagy hadvezéreirõl szólt. Ez egy sorozat volt. De nem láttam sem az elõzõ, sem a késõbbi részeket. Amit viszont láttam, az a bibliai Dávid kirákyról szólt, kezdve a Góliát felett aratott gyõzelmén. Aztán a kutató tudósok közremûködésével végigvették a bibliában leírt csatáit, megelevenítve azokat.
Bizony, akkor éjjel én is azt mondtam, amit te, hogy aki így gyilkol, ilyen tervszerúen, hideg fejjel, az nem lehet épelméjû. Akkor ott a film készítõi ezt rendesen bebizonyították....(pedig nem tûntek istentelennek, rendes keresztény emberek voltak...)

Most utánakerestem, és megtaláltam a sorozatot : Krisztus elõtti csaták (Battles BC) címmel ment és a Spektrum ismételni fogja márc. 7-tõl 23.00-tól.
A port.hu ismertetõje:

"A számítógépes animációval megjelenített filmsorozat a Krisztus elõtti ókor híres alakjait és híressé vált ütközeteiket mutatja be. A sorozat célja ezúttal nem föltétlenül tudományos, régészeti bizonyítékok bemutatása, hanem az, ahogyan ma elképzeljük, miként történhetett: hogyan zajlott Nagy Sándor, vagy Spárta és Athén háborúja, milyen csatát vívott a bibliai Ábrahám, de akár Dávid király? Hogyan zajlott le III. Tutmószisz híres ütközete a Nílus partján, fõként pedig Hannibál oly híres, de valójában csak római forrásokban leírt harcai?"

Engem érdekel, igyekszem megnézni.
proklima 2015 febr. 27. - 05:24:27
Szeretem a történelmi filmeket, regényeket. Minél többet láttam, olvastam belõlük, annál inkább az a véleményem, hogy a "dicsõ hadvezérek" zöme pszichopata tömeggyilkos volt. Minden kétséget kizáróan a mai napig a leghíresebb mongol a világon, s máig a mongol nemzeti öntudat megtestesítõje. "Minden kétséget kizáróan a mai napig a leghíresebb mongol a világon, s máig a mongol nemzeti öntudat megtestesítõje." Ja, és pl. egy város elpusztítása után 70.000! koponyából építtetett piramist. Persze Timur Lenk sem hagyta magát "lepipálni", õ 90.000! koponyából "építtetett". Sorolhatnám a modernkori "barbárokat" is: Napóleon, a "nemzeti hõs". Csatában elesett katonák száma: 2 500 000
1 000 000 civilt öltek meg Európában és a lázadó francia gyarmatokon. Hitler, Sztálin, s még sorolhatnám. Magyar példákat nem írok, nehogy valakinek megsértsem a "nemzeti öntudatát".
offtopic
kimbin01 2014 jan. 14. - 09:29:45
Van egy másik, ami eléggé jó, szintén Dzsingisz kánról.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mongol_(film)
napraforgó 2014 jan. 14. - 04:02:02
Néztem belõle kb. negyedórát, hát annyi épp elég volt. Szõke nõ Temudzsin feleségeként, meg magas európai emberek mongol harcosokként, hát... Egyszerûen nem értem, hogy fehérek miért fognak keleti témájú filmek forgatásába fehér színészekkel?
Még ázsiaiakkal is elég kockázatos, mert az ázsiai emberek csak nekünk tök egyformák, a keleti emberek még azt is felismerik, hogy milyen ázsiai népcsoporthoz tartozik az illetõ (japán, kínai, koreai, stb.)
Cisco 2013 nov. 20. - 11:07:50 Előzmény olahmiki1959
Omar Sharif mint Temüdzsin - Dzsingisz Kán... :D
Egy rossz vicc.
Cisco 2013 nov. 20. - 11:03:29
Rettenetes gagyi film. Semmilyen elemében nem stimmel a XI-XII. század belsõ-ázsiai körülményeihez, sem a táj, sem a szereplõk ruházata és fõleg nem a karakterek. Egyszerûen röhejesek az europid vonású figurák, mint mongolok. Kb. az 5'-tõl néztem, azt hittem valami rossz vígjáték. Nagyjából 10'-ig kínoztam magam a bohózattal, az elsõ reklámblokkig.
Borzalmas.
olahmiki1959 2013 júl. 07. - 05:16:31
Nagyon régen láttam, úgy emlékszem, látványos jelenetek vannak benne.

Omar Sharif pedig egy igazi Jolly Joker, játszott már indiait, öreg zsidót, arab szabadságharcost, orosz értelmiségit, szerepelt musical-ben, krimiben, westernben, és mindegyikben jó volt.