Kálacsakra

Bakancslistához adom
Wheel of Time
német dokumentumfilm, 81 perc, 2003

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Werner Herzog dokumentumfilmje a buddhizmus legmélyebb és legtitkosabb hagyományairól, valamint a kétévente rendezett nagy ünnepükről, a tibeti rituális Mandala szertartásról szól. Herzog 2002 januárjában rögzítette a Kalachakra beavatást Indiában, Bodh Gaya szent vidékén, valamint több hónappal később Ausztriában, Graz városában. 300 ezer hívő eleveníti meg a néző számára ezt a látványos, ugyanakkor metafizikai hagyománytiszteletet és hagyományőrzést. A mandalát hónapokon át készíti négy szerzetes, aztán percek alatt az enyészeté lesz. Az ünnep, a központi rituálé egy színes homokból készített kép körül zajlik, vagyis a mandala körül. Olyan nehéz megfejteni, hogy maga Őszentsége, a XIV. Dalai Láma mondja el, miről is mesél a mandala.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Humpy 2008 aug. 19. - 20:51:35
Áhá. Akkor a legjobbtól kérdeztem.
Ez a leborulás önmagunk elõtt, önmagunk szeretete az egész nyugati világot megrengethetné. Ezzel szemben a 'mi értékrendünk' az egoizmust és a emberi sorsközösség elutasítását ajánlja. Kiábrándultam a 'miénk'-bõl. Meg a 'nemzetek' emberek felettiségében is csalódtam, de nagyon.
Humpy 2008 aug. 19. - 20:38:01
Ez a válaszod sokat ért. Nekem, legalábbis. Lehet h elhangzott a filmben, nem emlékszem.
Ennek a jelentõségén elgondolkoztam. Azok a férfiak és nõk teljesen immunisak lehetnek a nyugati civilizáció minden ártalmával szemben. És teljesen normálisak is egyúttal, úgy vélem.
Humpy 2008 aug. 19. - 18:42:07
Próbálom feldolgozni a sok kapott infót. Ennyi élmény egy életre is elég, nem?!
Te már láttad ezt a filmet korábban? Ugye szólsz, ha valahol valakinek megvan DVD-n! Szeretném újra megnézni. Sokszor.
Humpy 2008 aug. 19. - 18:39:54 Előzmény Coleman
Különleges volt látni ahogy a tibetiek, indiaiak reagálnak a kamerára. Náluk nincs bárgyú vigyorgás, meg mutogatás mint a 'megdolgozott' tudatú nyugati kultúrájú embereknél.
A színes homokból készített fantasztikus kép megtekintésekor is éppen hogy csak odafordultak néhányan, akik egyébként hosszú sorállás után juthattak a kép közelébe. Volt aki egyáltalán nem odanézett, miközben elhaladt a kép mellett!!
9/10
Coleman 2008 aug. 19. - 10:31:12 9/10
Rendkivül érdekes, infomatív film, kiváló rendezésben, Herzog dokumentumfilmesnek sem utolsó, nagyon jó, hogy leadták.
offtopic
pozsizsuzsi 2008 aug. 19. - 01:57:50
Az, az. ottan lett Buddha a Buddha, elaluszikálva a fa tövében.
Humpy 2008 aug. 19. - 01:14:09
Nem sikerült mindenre odafigyelnem. Remélem, még fogom látni ezt a filmet.
És ez egy állandó helyszín, vagy mindig máshol gyûlnek össze?
Humpy 2008 aug. 19. - 01:10:19
Ez a filmbeli helyszín hol volt? Tibetben?
Humpy 2008 aug. 19. - 01:03:25
Úgy tûnik, a magunk elõtt való leborulás, nehezebb még az istenségekkel szembeni alázatnál is?!
Humpy 2008 aug. 19. - 00:56:03
Valmit azért kezdek érteni. Hihetetlen erõ az, ha egy nép, közösség nem szakadt még el az õsök szellemétõl.
Humpy 2008 aug. 19. - 00:52:57
Nem azt jelenti h aki képes ennyiszer leborulni, az megtisztult örökre? És mi elõtt borulnak le?
lanncsa 2008 aug. 18. - 14:48:37
Nagyon kíváncsi vagyok erre a filmre. Kár, hogy ilyen késõn van, de ahhoz már hozzászokhattunk volna, hogy az olyan filmeket, amelyeknek maondanivalójuk lehet késõi idõpontokra teszik. Pedig lehet, ha korábbi idõpontokra tennék az ehhez hasonló filmeket az emberek nem a gagyi sorozatokat néznék, amíg el nem alszanak a tv mellett.
pozsizsuzsi 2008 aug. 18. - 14:40:11 Előzmény BonFire
Áffenéket nem nyúlnak hozzá, sajna fut a bibliabelemagyarázós ökörség.
BonFire 2008 aug. 18. - 13:35:13
Nem is abban van a lényeg, hogy bárkinek is kötelezõ lenne azonosulni vele, hanem az, hogy olyan dolgokat mutatnak be a filmben, amivel azért mi "nyugati emberek" nemigen vagyunk tisztában. Érdekes dolog megismerkedni ezekkel. Ha megérti valaki, hogy mi miért is van, akkor talán nem lepõdik meg azon, hogy a mandala, amit napokon át készítettek többen, és felér egy mûalkotással, az elkészült pillanatában szétrombolják. Mivel a mandala egyfajta világkép ábrázolás, és a világunk múlandóságát jelképezi, ezért semmisítik meg.

Mondjuk, ilyen ismeretterjesztõ filmeket én is szívesebben néznék gyakrabban, és emberi idõpontban. Nekem az este 11 az oké, de az emberek nagy része errõl lemarad. Pedig talán másokat is érdekelne. Hiába van több tudományos-ismeretterjesztõ csatorna. Azoknak is van néhány jól bevált sorozatuk, és éjjel-nappal azt ismételgetik. Pl a Discoveryn állandóan motort szerelnek, a NGC-n meg a légikatasztrófa megy állandóan. A Spektrum és az AP már szinte szóra sem érdemes; állandóan a majmok párzási szokásaival foglalkozik. Jó, mert kell ez is, de néha lehetne változatosabb is, és hozzá lehetne nyúlni ilyesmikhez gyakrabban is.
aser 2008 aug. 18. - 12:40:29
Én is keresztény (katolikus) vagyok és mégis nagy érdeklõdéssel és tisztelettel fordulok más vallások iránt. (Pedig még csak nem is gondolom, hogy minden vallás ugyanazt mondja végsõ soron. Lényeges külömbségek vannak.)
Az Istent és a transzcendenst keresõ ember útja és meglátásai érdekelnek, nem beszélve az évszázadok alatt kikristályosodott (nem megkövesedett) bölcsességrõl.

Azt hiszem egyik világvallás (Iszlám, Budhizmus, Judaizmus...és a kereszténység) nem az valójában, amit a szélsõséges, hangoskodó csoportok és fõleg a New Age által összekotyvasztott irányzatok hirdetnek.

Ez a film talán közelebb visz...
at Istent keresõ EMBERHEZ.
tunderstand 2008 aug. 18. - 10:14:01 Előzmény kocamama
Keresztényként nem tudom tetszeni fog-e, de érdeklõdéssel nyomon követem...
kocamama 2008 aug. 18. - 07:25:44 Előzmény Humpy
Az idõpont egy kicsit problémás.
Humpy 2008 aug. 14. - 09:59:26
Nézzétek meg. A dalai lámától biztos fogunk olyat hallani, amit a mindennapi életben is hasznosíthatunk.
Amirõl biztosan nem fogunk hallani, az a kizsákmányolás, a pénz hatalma az ember fölött, az erõszak dicsõitése és az önbíráskodás elfogadása.
Szerintem. Aztán majd meglátjuk.