Sicko

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dokumentumfilm, 113 perc, 2007

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

A film több átlagos amerikai állampolgár ügyének bemutatásával nyit, akiknek életét szétzilálta, tönkretette - és néhány esetben bevégezte -, valamiféle egészségügyi ellátási katasztrófa, így nyilvánvalóvá válik, hogy a válság nem csupán azt a 47 millió polgárt érinti, akik biztosítás nélkül élnek, hanem azokat is, akik lelkiismeretesen fizetik járandóságaikat, ám a bürokrácia bármikor lesújthat rájuk is. Miután bemutatja, hogyan is került ilyen szörnyű állapotba a rendszer (a rövid válasz a profittermelés és Nixon elnöksége), a rendező magával visz minket egy földkörüli útra, amely során olyan országokat is meglátogatunk, mint Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország, ahol minden állampolgár alanyi jogon részesül ingyenes egészségügyi ellátásban. Végezetül Moore a 9/11-es katasztrófa hőseinek egy csoportját gyűjti maga köré - olyan mentőmunkásokat, akik ma immunrendszeri betegségekben szenvednek, ám az Egyesült Államokban megtagadják tőlük a megfelelő orvosi ellátást. A rendező a legváratlanabb helyre viszi el ezeket az embereket, ahol, amellett, hogy megfelelő ellátásban részesülnek, diplomáciai bonyodalom részesei is lesznek.

Bár a SiCKO ugyanazon a provokatív és szenzációvadász ösvényen jár, mint a rendező előző filmsikerei, az Oscar-díjas KÓLA, PUSKA, SÜLTKRUMPLI és minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje, a FAHRENHEIT 9/11, mégis valami egészen mást jelent Michael Moore számára. SiCKO az ostoba és néha kegyetlen amerikai egészségügyi ellátási rendszer szívvel-lélekkel felvázolt portréja, olyan emberek nézőpontjából elmesélve, akiknek egészen különleges és bizarr kihívásokkal kellett megküzdeniük azért, hogy a nekik kijáró ellátásban részesülhessenek. Mark Twain és a híres amerikai komikus és társadalomkritikus, Will Rogers nyomdokaiban járva a SiCKO a humort használja eszközéül ahhoz, hogy megejtő történeteket meséljen el nekünk, és ahhoz, hogy rávezesse közönségét arra, hogy egy alternatív ellátási rendszer az egyetlen megoldás a problémára.
Bemutató dátuma: 2007. október 25. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Bruce2000 2018 szept. 05. - 21:32:39 10/10
Hatalmas film, Michael Moore talán legjobb filmje. Bár a többi is nagyon jó, de ez megdöbbentett, hogy milyen szemetek az egészségbiztosítók, meg az egész egészségügyi rendszer ÁÁÁmerikááában! Meg a qrva multik, meg a government, meg a gyógyszermaffia, stb.stb.
8/10
Viktor6665 2017 jan. 13. - 13:07:44 8/10 Előzmény Sadenal
"Remélem mi nem jutunk el ide."
Nálunk még rosszabb a helyzet. Csak itt más problémák vannak.
Gábori L. Balázs 2015 márc. 07. - 13:34:23 Előzmény Ati77
De, meg lehet tenni. Sajnos. Amugy az atlagos amerikai valoban idiota. :-) Udv, Balazs from Nebraska.
webulon 2013 ápr. 08. - 16:32:36
Épp Obama egyik nagy fegyverténye,hogy sikerült átvinni az egésségügyi reformot.....
Én ahogy olvastam :-) Az Usa Rendszer néhol jobb mint a Magyar...
persze ez pro .kontra ...

van-e valljon ott hálapénz .....?
8/10
Sadenal 2013 ápr. 08. - 11:09:43 8/10
Ebben is voltak hatásvadász jelenetek, de szerintem ez már hozzátartozik Moore stílusához. Mindenesetre elég durva hogy más országokban milyen fasza az égészégügy Amerikában meg mekkora katasztrófa van. Remélem mi nem jutunk el ide.


8/10
Ati77 2012 febr. 13. - 14:02:43
Ez egy áldokumentumfilm?
Mert elég szürreális amit bemutat:
50 millió embernek nincs biztosítása Amerikában, de akinek van, az sem kap semmit érte cserébe. A pénzét ugyanis a biztosító cégek inkább megtartják maguknak.
Az orvosok pedig szándékosan hagyják meghalni, lerokkanni a betegeket, hogy ne kelljen költeni az ellátásukra a betegbiztosítóknak.
Jobban jár a páciens, ha saját magát mûti meg, hacsak nincsenek rá felesleges milliói a biztosításon felül.
Tudom, hogy agymosott zombik az Amerikaiak, sõt már a vezetõik is egy csimpánz értelmi képességeivel rendelkeznek, de ezt talán ott sem lehet megtenni.
7/10
Rahar 2010 márc. 27. - 19:31:37 7/10
Nekem nagyon tetszik a film, pedig kifejezetten amerikai problémát mutat be, ami egyáltalán nem érint engem (pillanatnyilag). Néhány helyen számomra kicsit túl mesterkélt és hatásvadász a rendezõ, fõszereplõ mondandója, de attól még igaza van, legalábbis én úgy gondolom, hogy ez az igazság és a valóság, legalábbis egy része. Bár Michael sem mer továbbmenni a probléma hátterében húzódó régi, bizonyos népcsoporthoz tartozó családok tulajdonában lévõ gyógyszergyárak, biztosítók és bankok bemutatásában. Mivel gondolom akkor elõbb, mint utóbb "balesetet" szenvedne, elüti egy autó, mely nem állt meg a "véletlen" gázolás után, vagy gázszivárgás a lakásban és még egyéb alternatíva lehetséges. A film számomra egy kicsit lassú folyású, pár helyen unalmassá vált, ezért 10 pontból 7 pontra értékeltem, a Fahrenheit 9/11 jelentõsen jobban tetszik :), de ez is jó.
7/10
Rahar 2010 márc. 27. - 18:51:37 7/10 Előzmény shikaka
Elolvastam ezen fórum elõttem írtakból az utolsó 15-öt. A wikipédiában utánanéztem a dokumentumfilm fogalmának ami franciául úti filmet jelent, ami tudtommal nem objektív, valamint egy szubjektum (az ember) hogyan alkothatna egy objektív dolgot? Bár ez már filozófiai probléma. Engem nem zavar, hogy a rendezõ egyoldalúan, a magánbiztosítók néhány száz ügyvédjének végeláthatatlan parasztvakító szövegelése nélkül mutatta be a pillanatnyi helyzetet. Egyébként nem értem, hogy a másik oldal a tetteikre mit mondhatott volna, ami a filmben már elhangzott? Joguk van a nem biztosított beteget kidobni a kórházból? Ezt el is mondják a filmben. Egyébként te régi sztrájktörõ családból származol vagy új, feltörekvõ ügyvéd, politikus vagy egyéb humánus célokat megvalósító munkakört töltesz be?
10/10
Szil@rd 2009 okt. 07. - 13:10:41 10/10
Remeljuk Magyarorszagon SOHA sem lesz profitorientalt egeszsegugy!
10/10
fakutya13 2009 márc. 26. - 17:33:11 10/10
Dolgoztam Angliában 6 hónapot, és elmondanám hogy nem 47% adót fizettem. Nem kerestem sokat (angliai mértékkel), 5246 font a 6 hónap alatt (igaz ezzel alacsony adósávba estem)- ebbõl adó: 553 font. Lehet hogy csak azért kellett ilyen kevés adót fizetnem mert elsõ munkám volt ott, vagy nemtom, nem ismerem az ottani rendszert, de az biztos hogy minden jobban mûködik náluk, mint itthon. Félre ne értsetek, szeretem M.o.-ot, de azt kívánom bárcsak máshova születtem volna...
Karolka 2008 márc. 26. - 15:17:20 Előzmény shikaka
Szerintem a kubai adófizetõk semmit nem mondtak erre, ha ténylegesen kezelték is õket! Minden a gondolkodáson múlik...
pacica 2008 márc. 26. - 14:27:30
Szerintem ezt kötelezõ lenne mindenkinek megnézni. Errõl ennyit.
10/10
lockstock 2008 febr. 24. - 13:07:14 10/10 Előzmény shikaka
Miért volt mûködésképtelen a régi rendszer? Nem volt az! Ez a mostani az! Káosz és fejetlenség van! Persze mint mindenre erre is áldozni kellett volna némi pénzt. Meg az egészségügyi kasszából sem kellett volna talán ellopni mindent. Amióta az eszemet tudom, soha senkitõl semennyi pénzt nem kértek el, ha valami baja volt és elment az orvoshoz, vagy bement/vitték a kórházba. Ha nem lenne világos, az amcsiknál nyugodtan megdögölhetsz a kórházban, csak a pénzt fizesd be! És milyen árnyoldalai vannak pl az angol eü-nek? Ahol ingyen ellátnak a járulékodért cserébe, ott nagy baj nem lehet. A közel 47% adót hova kellene még emelni?
10/10
d.fero 2008 febr. 11. - 02:21:46 10/10
Természetesen Moore egy oldalról közelíti meg a témát, emberi oldalról.
Sajnos nálunk is ugyanígy fog minden mûködni hamarosan, ha nem lesz rosszabb,
ugyanis nálunk is csak a zsebtömésrõl szól a politika, mint amerikába. Bele se merek gondolni mi vár még ránk. :( Aki tud az meneküljön!!!
7/10
F_E_B 2008 jan. 29. - 09:05:59 7/10
Nekem tetszett - minden demagogiajaval egyutt.

A legviccesebbnek azert azt talatam, hogy az amerikaiak 90%-a csunyan el volt hizva - akar csak Moore

A 9.3 eros tulzas, en 7-est adtam neki
2/10
shikaka 2008 jan. 04. - 18:25:28 2/10
Biztos véletlenül/hozzá nem értésbõl kezdték el a németek és a franciák a szociális jutattások vagdosását.
Mindegy is, mert ez itt nagyon OFF.


Az USA meg nyilván nem a szociális programjai miatt deficites.
2/10
shikaka 2008 jan. 04. - 09:44:39 2/10
>>>Különben Moore nem azt mondja hogy ez a megoldás, hanem
>>>megmutatja, hogy az igen gyûlölt Kuba milyen emberségesen
>>>bánik a polgáraival, és ez egy olyan dolog, amire a
>>>fasiszta USA nem képes.

Azért az erõs, hogy az USA fasiszta.

Egyébként ha mondjuk az USA-ban megemelnék az adókat 30-40%kal, hogy minden ingyen legyen, mint Kubában, már Moore-nak is savanyú lenne a szõlõ. (igaz, spekuláció, de ez a véleményem)

Az valszeg jogos, hogy a biztosítóknak nem szabad megengedni, hogy válogassanak a betegek között.

Még annyit, hogy a legnagyobb problémám az a filmmel, hogy a Moore által ideálisnak tartott Francia/skandináv egü. rendszer árnyoldalait nem mutatja meg.
A legnagyobb árnyoldala ugye, hogy még a fejlett nyugat európai országokban (francia, német, stb.) sem tartható fenn ebben a formában...

A magyar eü reform egy amcsi propagandafilm topicjában elég OFF, de annyit megjegyeznék, hogy bár f.sok rendesen az átalakítástól, mert nemtom milyen lesz, de az biztos, hogy valamit változtatni kell. Ebben a formában évek óta mûködésképtelen a magyar egészségügy.
2/10
shikaka 2008 jan. 03. - 23:23:26 2/10 Előzmény 4th05
>>>Ha jól érzékelem, néhányan irigylésre méltó éleslátással
>>>úgy vették észre, hogy Moore - dokumentumfilmekben
>>>elfogadhatatlan módon - véleményt mond a bemutatott
>>>témáról, és ez igaz is.


Azért a Sicko-t dokumentumfilmnek nevezni erõs túlzás.

Ha dokumentumfilmet csinálnak bemutatnak valamit részletesen, és a nézõ eldönti mit gondol.

Itt nincs bemutatva csak az egyik oldal, és a rendezõ ráerõszakolja saját véleményét a nézõre.



Azzal együtt, hogy nem szeretem Moore-t,ez a probléma tényleg létezik az USA-ban, de nem az a megoldás, hogy a kubai adófizetõk pénzén gyógyítsák a tûzoltókat, mint ahogy az a filmben történt.
10/10
claired 2008 jan. 02. - 20:15:26 10/10
Nagyszerû és bátor film! Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Detechtor 2007 nov. 28. - 21:17:57
Olvasva a kommenteket, elgondolkodtató, hogy mennyi önzõ, érdek-ember van a világon. De most komolyan! Moore csak egy olyan rendszert szeretne, ahol mindenkinek alanyi jogon jár az ingyenes egészségügyi ellátás, korra és származásra való tekintet nélkül. Pontosan világít rá arra is, hogy amíg pl. Franciaországban az állam fél az emberektõl (folyamatos sztrájkok és tiltakozások), az USA-ban ez pont fordítva van.

Akinek tetszett a film ovassa el ezt a cikket: http://www.huncor.com/sicko/sicko41.htm

Egy részlet belõle:
"A nagyvállalatok érdekeit képviselõ amerikai sajtó, a hatalmas nyereséggel mûködõ gyógyszeripar képviselõire hivatkozva, azt kifogásolja a filmmel kapcsolatban, hogy az nem kiegyensúlyozott, illetve, hogy nem mutatja be a "másik fél" szempontjait. Az igazság azonban nem mindig a középen található. Vannak olyan súlyos esetek, amikor a másik fél szempontjainak "megértése" nem jöhet számításba. Elõször talán a gyógyszergyárak, és a kórházak hatalmas nyereségét kellene kiegyensúlyozni a filmben látható tragikusabbnál, tragikusabb esetekkel. Egyensúlyozzák ki a hatalmas nyereségeket megvalósító gyógyszergyárak, és biztosító társaságok, annak a filmben szereplõ embernek a kényszerhelyzetét, akinek a fûrészgép az egyik kezén levágta két ujját, s a kórház az egyik ujj visszaültetéséért hatvanötezer dollárt kér, a másikért pedig tizenkétezret, de a fenti személy csak a tizenkétezer dolláros mûtétet volt képes kifizetni."
Összes hozzászólás