A vadlibák

Bakancslistához adom
The Wild Geese
angol-svájci háborús filmdráma, 134 perc, 1978

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Az egykori ezredest, Allen Faulknert (Richard Burton) azzal bízzák meg, hogy szabadítson ki egy korábban megbuktatott, börtönben lévő afrikai politikust. Két régi cimborájával ötvenfős zsoldoscsapatot szervez a zembalai küldetéshez. A rendkívül kényes akció sikerül, de a megbízó közben kiegyezik az új kormánnyal, és sorsukra hagyja a mit sem sejtő katonákat.

Stáblista:

Szereplők

Allen Faulkner
Rafer Janders
Pieter Coetze
Sir Edward Matherson
Jesse Blake
Julius Limban

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Querelle82 2022 dec. 27. - 19:43:50
Ízlések és pofonok, bár az imdb.com-on a második rész jóval kevesebb pontot kapott, nekem az mégis jjobban tetszett. Itt még érvényesül a 60-as 70-es évek stílusa, arra gondolok, hogy valahogy túl sok az előkészület, bár az is tény, hogy van benne akció bőven. Másrészt a második részben Rudolf Hess számomra megfoghatóbb alak, mint a fiktív zembalai politikus.
offtopic
ilali 2014 jún. 25. - 22:52:44
***SPOILER***
„... - Kíváncsi vagyok milyen szellem fog minket összetartani. ...”
***SPOILER VÉGE***
filoszemitabéla 2013 nov. 27. - 13:18:47
Kár fanyalogni azon, hogy régi. Ezerszer többet ér, mint sok mai akciófilm, amikbe a bevált receptek szerint belezsúfolnak, ész nélkül minden szart.
Ez egy jól felépített történet, hiteles és szakszerû katonai háttérrel és olyan színészóriások közremûködésével, mint pl. Richard Burton.
Abszolút mentes a film minden túlzástól. Valóságos karakterek kelnek benne életre, valóságos, életszerû konfliktusok teszik feszültté és drámaivá a filmet.
SPOILER
Belegondolni is szörnyû lehet, hogy az ember a legjobb barátjába kénytelen egy sorozatot beleereszteni, hogy ne várjon az illetõre kínhalál a nigrók kezében. Nem propagálják túlzottan, de különleges alakulatoknál a sebesülteket sokszor elteszi akció közben láb alól, hogy ne veszélyeztessék az akció sikerét.
8000 méter felet a hegymászók is sorsukra hagyják szerencsétlenül járt, vagy hegyibetegséget kapott társukat.
Vagy a dél-afrikai zsoldos, aki a hátán cipeli a lenézett néger politikust és a végén úgy hal meg, hogy megtanulja elfogadni embertársának õt is.

SPoiler vége

Ez a film úgy jó, ahogy van. Igazi érzéseket jelenít meg a film, bátorságot, emberséget, bajtársiasságot.
Az angolok, ellentétben az amerikaiakkal ismerik azt a mondást, hogy a kevesebb több lett volna.
AvatáR Gil Maerth 2013 nov. 27. - 10:58:34
Igazi, régivágású, eltalált film, ahol korosodó Rambók köröket vernek a fiatalságra.Azaz Jagged Alliance 40 felett !
:-) Avagy: jó az öreg a háznál :D
Itt nincs semmi Cga, csak oldschool hangulat pár nagyágyúval...
10/8 klasszikus !
offtopic
Anditos 2009 ápr. 14. - 19:29:53 Előzmény feketevipera
Richard Harris életrajzi könyvében van egy fotó, ami a Vadlibák egyik forgatási szünetében készült. Harris, Moore és Burton ölében ott ülnek az éppen aktuális feleségeik, mindegyik legalább 20 évvel fiatalabb a férjénél. Hát így bírták Moore-ék a gyûrõdést. :-)
4/10
offtopic
eroberter 2009 ápr. 14. - 17:54:49 4/10
Igen, csak neked :)))
Bár lehet nekem csak azért nincs, mert mindkét filmet tucatszor láttam, így kevéssé adok az ismertetõkre...
7szünyü 2009 ápr. 14. - 13:43:45
Csak nekem van dezsavü érzésem az ismertetõ olvastán? Mintha A Profi c. Belmondo-film elég hasonló témát dolgozna fel - bár 3 évvel késõbb készült, mint ez.
feketevipera 2008 dec. 26. - 20:52:29
Hááát... Kissé elavult film, habár vannak benne jó részek. De azért kicsit furcsa, hogy pl. Richard Burton (és a befigyelõ "tisztes õszes halánték") mennyire bírja a gyûrõdést, pedig a karaktere nem fiatal, és nem hinném, hogy a való életben ilyen korban ennyit kibírna. Tróger Moore pedig megmutatta, hogy õ még átlõtt lábbal is tud repülõt vezetni. A mai nézõ számára túl sok újat nem nyújt a film, láttunk már ilyet eleget, de meg lehet nézni.
4/10
eroberter 2008 aug. 03. - 07:42:27 4/10
Nagyon jó kis kommandós film, megéri megnézni!