Programkereső

Határok nélkül

Reposition

LATARKA - Kortárs Művészeti Galéria, november 9-ig
A határok feszegetése mindig érzékeny terület, de a művészetben helye és ideje állandó. Korlátok pedig ott bőven akadnak, ahol a szabadság is szabad. A kiállító művészek pedig ennek ellenére vagy épp ezért meglepő természetességgel lebegnek mindazon konvenciók közt, amik korlátolnák őket. A térbenyúló festett objektekben és a síkban mozgó installációban az alkotók különböző talált tárgyakat, ideákat absztrakció áltál vagy absztrahálva jelenítenek meg. Ezen gondolatok pedig látni engedik azt, amit Duchamp helyzetbe hozott és a közönség befogadott

ellentét

Kemény és lágy

Faur Zsófi Galéria, november 13-ig
A hazai képzőművészeti élet öt karakteres alkotója négy különböző műfajban (festészet, grafika, szobrászat, videóinstalláció) járja körül a "kemény és lágy" ellentétpárt. Az egymás munkáira is reflektáló alkotásokat a Sotheby's aukciósházban képzett Ferenczy Bálint rendezte egységbe a Faur Zsófi Galériában.
Az alkotók: Köves Éva festőművész, Yengibarian Mamikon szobrászművész, G. Heller Zsuzsa (képzőművész, Gábor Márton Dániel videóművész, Gábor Áron képzőművész.

Jegyajánló

Fotográfia

A magyar fotográfia színe-java

BÁV Aukciósház, október 28-ig
Története során először tart fotóaukciót a BÁV idén októberben. Az árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész több mint 200 alkotása kerül, melyet szakmai zsűri válogatott össze. Olyan magyar származású, külföldön híressé vált fotósok, mint pl. André Kertész, Lucien Hervé, Ata Kandó, Suzanne Szász, Francis Haar, Paul Almásy képei is szerepelnek az anyagban.

Fidelio

A bíróság is kimondta: nem Dalí az apa

Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt.

Ádám almái - ahogy még biztosan nem látta!

Mindig rizikós vállalkozás népszerű filmeket színpadra adaptálni, ám Szikszai Rémusznak sikerült megtalálnia hozzá a megfelelő színházi formát. A sikerrel futó Kutyaharapás után október 21-én a dán kultfilm, az Ádám almái bemutatójára készül.

Túl magas, hogy balerina legyen?

Számos olyan esetről számoltunk már be, amikor a konvencionálistól eltérő külsejű táncosok falakat áttörve érvényesültek, bizonyítva, hogy az előadó művészi kvalitásai legalább annyit vetnek a latba, mint a fizikai adottságok. Sara Michelle Murawski története is ezt példázza.