Programkereső

játék a kastélyban

Elvarázsolt sziget

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM), március 24-től

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli trópusi szigetre érkeznek, ahol bátorságukat, ügyességüket és érzékeiket próbára téve varázslatos kaland részesei lehetnek. Az Elvarázsolt sziget ura, a találékony Varázslómester különféle próbatételeket eszeli ki, hogy megbizonyosodjon róla, ki alkalmas varázslótanoncnak. A furfangos fejtörők során a látogatók nem csak a titokzatos varázsvilágot ismerhetik meg, de találkozhatnak a trópusi szigetek, az esőerdők számtalan különös lakójával is. A megtévesztések és trükkök leleplezéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz! A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló interaktív kiállítás szöveges játékfüzettel, látványos installációkkal, sok játékos feladvánnyal és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.

Budapest Fotófesztivál

Jegyajánló

Vásárhelyi művészélet 1900-1990

2018. április 29-ig

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeummal közös kiállítása látható. A tárlaton a vásárhelyi művészeti élet kerül bemutatásra.

BODY Kiállítás 2018

2018. április 7-ig

A kivételes hangulatú tárlat 2200 négyzetméterén több száz eredeti, egykor emberi testben megtalálható szerv preparációját mutatja be az érdeklődők számára, így például megtekinthető az ember vázrendszere, izomzata, légzőszerve, szaporítószervei, és az egész keringési rendszer.

Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich

2018. március 1. - május 13.

A Budapest FotóFesztivál nyitókiállítása  Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy John Malkovich képes-e eljátszani egy kislányt, esetleg kettőt, vagy az amerikai mozi szexbombáját, Marilyn Monroe-t, méghozzá aktfelvételen, a Műcsarnokban bemutatott kiállítást látva felhagy a szkepszissel.

Anna. Változatok székely asszonysorsra

2018. április 30-ig

Ez a kiállítás elképzelt történeteket mutat be. A történetírásnak és a néprajz tudománynak azt a hagyományát követi, amely a kisember történetét a nagy történelem lenyomataként értelmezi.

építészet

A Swiss Touch a tájépítészetben

Francia Intézet, március 30-ig

A tájépítészet olyan jelenség, amely teljesen átalakította a környezetünket és azt, ahogy azt értelmezzük. Tanúi vagyunk a közterek, a városi és a városkörnyéki projektek fejlesztésének, a városi zöldterületek kezelésének, a parkok és kertek létrehozásának, illetve a mezőgazdasági területek tájba való integrációjának. A  Swiss Touch a tájépítészetben című kiállítás a svájci tájépítészek munkáját és annak hatását mutatja be.

Kondor László: Építészeti fotók Chicagóról, 1960–1994

FUGA, április 15-ig

Kondor László, a magyar származású háborús és politikai fényképész évtizedek óta ismert az Egyesült Államokban. Az 1960-as és 80-as évek chicagói művészetéről és építészetéről készült képei világosan tükrözik az amerikai város iránt érzett mohó kíváncsiságát. Kondor 1961-ben érkezett Chicagóba, ahol azonnal magával ragadta a város építészeti csodáinak újszerűsége és monumentalitása, különös tekintettel az építészettörténet olyan óriásainak épületeire, mint Mies van der Rohe, Louis Sullivan vagy Frank Lloyd Wright. Chicago, a modern felhőkarcolók szülőhelyének üveg- és fémerdeje teljesen lenyűgözte a fiatal fotográfust.

Festészet vagy szobrászat?

Horváth Lóczi Judit: New Era

Faur Zsófi Galéria, április 25-ig

Horváth Lóczi Judit pályájának tíz éves jubileumi kiállítása a művész legújabb munkáit mutatja be, amelynek fókuszában Horváth Lóczi tematikailag összekapcsolódó festmény- és objekt-sorozatai állnak. Horváth Lóczi a festészet és szobrászat határait feszegetve, a két területet sokszor összemosva teremti meg egyedülálló vizuális nyelvezetét, amelynek fő hívószavai a geometria, a dinamika, a ritmika és az absztrahálás. A térbeli kiterjedéssel (is) rendelkező festmények hordozói előre megtervezett és formázott vászon konstrukciók, amelyek mértani merevségét az élénk színhasználat és a mindezek ellenére rendkívül intuitív alkotásmód ellensúlyoz.

Lapozgató

távolkelet

Ezer év gyöngyházfényű ragyogása

Koreai Kulturális Központ, március 30-ig

A Korea hagyományos és kulturális örökségének eredetiségét és egyedülállóságát bemutató tárlat tavaly a római Vatikánban kapott helyet, idén pedig Magyarországon a budapesti Koreai Kulturális Központban tekinthető meg. 31 koreai mester 37 műalkotása reprezentálja a koreai tárgyi örökség egyik legkifinomultabb és legértékesebb szeletét. A gyöngyház berakásos luxustárgyakat a tradicionális technikák, minták és a kortárs képzőművészeti elemek ötvözése teszik páratlanná.

Mai Manó

Bartis Attila: A szigeteken/On the Islands

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

Az idén ötvenéves Bartis Attila eddigi legnagyobb fotókiállítása az elmúlt években készített felvételeit mutatja be, az alkotó második otthonául választott Indonéziában készült sorozatokat állítva a tárlat középpontjába. A majd’ száz fekete-fehér nagyítás a galéria két szintjén nem egy távoli táj felfedezésével kecsegtet, hanem ellenkezőleg, a szerző fotográfiával kapcsolatos elképzeléseit mutatja meg a képek egyéni kompozíciós rendje és témaválasztása révén.

külföld

Korniss Péter fotói ismét Bukarestben

Két évtized elteltével tér vissza Korniss Péter a román fővárosba, miután 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása. Idén márciusban két kiállítása nyílik Bukarestben.

Nádas Péteré az idei Aegon-díj

Nádas Péter Világló részletek című munkájáért kapta az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó a 3 millió forintot.

Budapestre hozza önálló estjét John Malkovich

Ismét Budapestre érkezik John Malkovich. Az amerikai világsztár Report on the Blind című önálló estjét mutatja be a magyar közönségnek május 23-án a Budapest Kongresszusi Központban.

Megalakult az első fogyatékosokból álló zenekar

A Bournemouth Symphony Orchestra létrehozta az első olyan professzionális zenekart, ami fogyatékos zenészekből áll.

Hogyan termessz csilit?

Épp időben vagy, hogy nekivágj a saját termesztésű erőspaprikának.

Ezért para, ha elhanyagolod a fogmosást

Fogatlan nép vagyunk, mert tojunk a szájhigiénia fontosságára. De tudod mennyi bajod lehet ebből? És mit tehetsz a fogaid egészségéért?

A kezdő plankelők leggyakoribb hibái

Érdemes lehet az évtizedekig kitartott gyakorlatok helyett inkább a helyes testtartásra koncentrálni.