Programkereső

rajzok

Az élet sója

Evangelikus Országos Múzeum, szeptember 15-ig

Nádas életművében nem ez az első eset, hogy Forgách András ceruzarajzai kísérik a szöveget. Ezek részben iniciálék, részben a szöveget illusztráló – például a sófeldolgozás fázisait és eszközeit bemutató, „oktató” táblaként érthető – képek, részben pedig a városkép és a városi élet hangulatába vezetnek be. Igaz, meg is tréfálják az olvasót, hiszen gyakran váratlanul felbukkanva vagy épp többször ismétlődve kelnek önálló életre.

debrecenbe kéne menni

Családi okok miatt

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ , november 3-ig

A kiállítás a család témáját közelíti meg történelmi, társadalmi és személyes történetek felől. A tárlat három részből épül fel: az elsőben olyan képzőművészek készítenek új műveket, akik munkásságuk során már foglalkoztak a család témájával. Miután a kortárs irodalomban is hangsúlyosan jelen van a téma, így fontos, hogy az irodalom is megjelenik a kiállításon.

Állandó kiállítások Budapesten

CodeEx
Reneszánsz Panoptikum - Budapest
Eszmélet
József Attila Emlékhely - Budapest
Elágazások
Erdős Renée Ház - Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem - Budapest
A ló
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) - Budapest
Látványraktár
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - Budapest
Vurstli
Holnemvolt Vár - Budapest
Reklámtáblák
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - Budapest
Kézi
Doblo Wine Bar - Budapest
FeHoVa 2019.
Hungexpo Budapesti Vásárközpont - Budapest
Mobileum
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum - Műszaki Tanulmánytár és Raktár - Budapest
Szoborpark
Memento Park (Szoborpark Múzeum) - Budapest
Erdészet
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) - Budapest

Jegyajánló

két helyszínen

Az első bástya

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum / Táncsics9, október 31-ig

2018-ig rejtőzött a földben a budai Várnegyed Táncsics u. 9. szám alatt Szapolyai János magyar király által építtetett, Erdélyi bástyának nevezett védelmi erődítmény, a falai közt elrejtett két éremkincslelet, valamint számtalan csodálatos tárgy, melyek a korabeli ember mindennapi életmódjáról mesélnek nekünk.

várkert

Csernus Tibor Emlékműterem

Állandó kiállítás a Várkert Bazárban

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2009 tavaszán hozta haza Franciaországból Csernus Tibor képzőművészeti hagyatékát, de a festmények és rajzok százai mellett hazakerült a párizsi műterem berendezése is, melyet a művész örököse azzal a céllal adományozott az Alapítványnak, hogy egy, az eredeti műterem hangulatát és miliőjét idéző emlékműtermet rendezzen belőle. A Várkert Bazár Testőrpalota (Északi Palota) 3. emeletén berendezett állandó kiállítással a látogató bepillantást nyerhet nemcsak Csernus Tibor mindennapjainak legszűkebb környezetébe, hanem rajta keresztül megismerkedhet a páratlan életmű tárgyi hátterével is.

szombathely

A márka neve: Savaria–Szombathely

Vas Megyei Levéltár, október 4-ig

Kiállítás a köz- és magángyűjteményekben, illetve a szombathelyi polgárok polcain, fiókjaiban rejtőző, a város nevét magukon viselő tárgyakból, dokumentumokból. A tárlat a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet felhívásának eredményeként valósul meg. A szervezők olyan 19–20. századi dokumentumok és tárgyak gyűjtésére vállalkoztak, amelyeken a Sabaria/Savaria, illetve a Szombathely nevek fő helyen, mintegy márkajelzésként,.

Szamárfül

Molnár Jacqueline:
Tengeri szörnyek és mások

Szamárfül Családi Fesztivál (E78 - Kemence Galéria), augusztus 25-ig

Molnár Jacqueline illusztrátor munkáit különleges, sokszínű egységesség jellemzi, illusztrációi mindig jól felismerhetőek, bár stílusjegyei széles skálán mozognak. Lackfi János költő-író számos kötetének illusztrátoraként ismerhette meg a nagyközönség. A Szamárfül Fesztivál visszatérő vendége. Az E78 Kemence Galériában az elmúlt 2-3 év munkáiból láthatunk egy válogatást, az anyag tartalmazza a tengeri szörnyek sorozatot is, amely műanyag hulladékból készült tengeri lények képeiből áll. A képek egy foglalkozás alkalmával készültek, ahol a résztvevő gyerekek, műanyag hulladékból állítottak össze fantázia tengeri állatokat.

HH

Panni néni – 100 éve született Kresz Mária

Hagyománok Háza, augusztus 24-ig

Dr. Kresz Mária, vagy ahogy nevezték, Panni néni idén 100 éve született, és 30 éve halt meg. A kerámiakutatás korszakalkotó szakértője, de mellette a gyerekjátékok, viseletek és a szokások tanulmányozásában is kiemelkedő néprajzkutató volt.

Niedermüller Anna: Szabadságjogot sért az új köznevelési törvény

Úgy kezeli a gyereket, mintha az államé lenne a család helyett. Interjú.

Fekvőtámasz level2: Eddz úgy, mint Pókember!

Turbózd fel az edzésed, vigyél még több core-t a fekvőzésbe!

Svédországban így oldották meg, hogy többet mozogjanak az emberek

Sokszor elég egy kis móka, hogy az emberek többet mozogjanak.