Programkereső

Mindjárt zár!

Téli tárlat - Geminidák
Adventi csillaghullás

Met Galéria, január 16-ig

videóinstalláció, videók, fényobjektek
A Geminidák egy meteorraj, ami minden év decemberében keresztezi bolygónk pályáját. A legtöbb meteor december 13-15-e körül látható, ekkor 100 - 120 meteort észlelhetünk egy óra leforgása alatt. A népnyelv ezeket hullócsillagoknak nevezi. A hullócsillagokért általában üstökösök a felelősek, törmelékük a Föld légkörébe belépve felizzik, felfénylik. Az üstökösöket jég és por borítja, mely napközelben párologni kezd, ezért hosszú csóvát húznak maguk után. A Geminidák fizikai forrása viszont nem üstökös, hanem a 3200 Phaethon kisbolygó. Ez volt az első ilyen felfedezés, hogy nem csak üstökösökhöz, hanem egy kisbolygóhoz is lehet kötni egy meteorraj létrejöttét. A meteorraj az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta nevét, mert ha az égre nézünk, úgy látjuk, mintha az Ikrek csillagképből indulnának ki.

Rendezett sorok

Major Ákos: Rend

TOBE Gallery, január 17.-február 10.

Major Ákos első budapesti szóló kiállításával mutatkozik be. A REND című kiállításon az elmúlt öt év válogatott munkáit mutatja be egy szigorú elvet követve, témái között természeti és városi csendéleteket láthatunk. Fotóinak nyugalmas hangulata, elegáns kompozíciója, geometriája és főleg színvilága határozza meg egyéni stílusukat.

Jegyajánló

Titanic - A kiállítás

Meghosszabbítva január 14-ig!
A 2300 nm2-en elterülő tárlaton a rajongók több száz eredeti műtárgyat - bútorokat, ruhákat, ékszereket - tekinthetnek meg a híres hajóroncsból. A világ egyik legkedveltebb tárlata látható Budapesten.

Láthatatlan Kiállítás

Állandó kiállítás
A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.

Gyulai Líviusz: Mesék álló- és mozgóképeken

2018. január 28-ig
A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent.

Flippertörténeti kiállítás

Állandó kiállítás
XIX. század flipperelődeitől a legmodernebb flipperekig minden időszak játékgépeit felvonultató, interaktív állandó kiállítás (több mint 130 kipróbálható géppel) közel 400 négyzetméteren.

memories

Emlékeim. Európa és Ázsia 2014-2017 - Walton Eszter fotókiállítása

FUGA, február 16-ig

Aki steril építészeti fotográfiára számít, az csalódni fog ezen a kiállításon. „A fényképész újból és újból megerősödik abban a hitében, hogy minden, ami körülötte van, érdemes a megörökítésre. Ezért kergetik benne egymást olyan érzelmek, gondolatok, képek, színek, formák, amilyenek azonos módon senki másban életre nem kelhetnek."

Székesfehérvár

Párkányi Raab Péter: HANYATtLÓ–SZÁRNYALÓ

Székesfehérvár, Csók István Képtár, március 11-ig

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum új kiállítása Párkányi Raab Péter szobrászművész, fotóművész eddigi életművét összegzi. A Csók István Képtárban látható, HANYATtLÓ–SZÁRNYALÓ című önálló tárlaton a művész szobrait, fotóit és grafikáit – köztük a legújabb zenélő szobrokat – tekintheti meg a közönség. A kiállítás címét a Csók István Képtár előtt elhelyezett installáció jeleníti meg. A kiinduló elem a négyméteres HANYATtLÓ című szobor, amely a mellette látható fotógrafikán stilizált mozgással felemelkedik. A ló a közösséget, a nemzetet szimbolizálja, amely tetszhalott állapotából felegyenesedve elindul az ég felé.

Elveszett jelentés

Lost in translation

LATARKA - Kortárs Művészeti Galéria, február 8-ig

Az Elveszett jelentés a lefordíthatatlan szavakra és érzelmekre koncentrál. A fiatal kortárs magyar művészek fotóválogatása az elvágyódás megnyilvánulásait tárja fel. A portugál “saudade” kifejezés azt az elvágyódást sugallja, amelyet akkor érzünk, mikor egy általunk szeretett személyt vagy dolgot elveszítünk és örökre eltűnik életünkből. Tudatában vagyunk annak, hogy vágyakozásunk tárgya nem térhet visza hozzánk soha már, így ez a szó azt a szeretetet és ragaszkodást jelképezi, amely bennünk marad a számunkra fontos személyek és dolgok eltűnése után. A “saudade” fogalma hasonlít a román “dor”-ra, amely a szülőföldünkhöz minket kapcsoló láthatatlan kötelékekre utal, amelyek miatt honvágyat érzünk, továbbá egyfajta romantikus visszatekintést, múltba tekintést is jelez; a melankólia, a nosztalgia, a szomorú ábrándok és az elvágyódás keveréke.

A hajléktalan hippi, aki az egyik legszebb jazzballadát szerezte

Kisbetűvel írta a nevét, a természettel összhangban élt, a Hollywood felirat mögött aludt és a siker beköszönte után sem változtatott életmódján a Nature Boy szerzője. Ki volt eben ahbez?

A bohócdoktor egy estét a Magvető Café-ban rendel

Írók olvasnak fel és fotókat is megcsodálhatunk.

Ellopták Keller András Stradivari-hegedűjét

A félkegyelmű, valószínűleg alkalmi tolvajok Budapesten próbálták értékesíteni a több százmilliós mesterhegedűt, de csak egy Audi-kormányt kaptak érte. Aztán egy élvonalbeli magyar hiphopzenekar hegedűsének kezébe került, az interneten nyomozás folyik utána.

Egészen eddig rosszul töltötted a telefonod

Egész éjszaka a töltőn? Teljesen feltölteni a telefont? Ugyan már!

Meddig kellene, hogy bírják a háztartási gépeid?

És vajon felültöltős mosógépet vagy elöltöltőset érdemes venni?

Ismerd meg a világ legidősebb légikísérőjét

Az egész életét repülőn töltötte, az utasok imádják.