Programkereső

15 éve

15 éves a Vylyan Pincészet Bogyólé címketervező pályázata

A 2019-es Bogyólé bor palackjait Eszteró Anett, a Metropolitan Egyetem tervezőgrafikus hallgatójának munkája díszíti. A beérkezett pályaművek mellett az elmúlt 15 év nyertes alkotásai is megtekinthetők november 6. és 28. között díjmentesen tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Terem kiállítóterében.

bauhaus rómában

Bauhaus Contemporary

Rómába érkezett az a Bauhaus Contemporary elnevezésű egyedülálló kortárs fotóművészeti kiállítás, amelynek kiemelt célja, hogy a Bauhaus iskola alapításának 100. évfordulója kapcsán az iskola és a művészeti mozgalom illetve a hazai alkotói közeg közötti sajátos kapcsolatokra irányítsa a figyelmet.

Állandó kiállítások Budapesten

CodeEx
Reneszánsz Panoptikum - Budapest
Eszmélet
József Attila Emlékhely - Budapest
Elágazások
Erdős Renée Ház - Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem - Budapest
A ló
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) - Budapest
Látványraktár
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - Budapest
Vurstli
Holnemvolt Vár - Budapest
Mobileum
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum - Műszaki Tanulmánytár és Raktár - Budapest
Szoborpark
Memento Park (Szoborpark Múzeum) - Budapest
Erdészet
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) - Budapest
Reklámtáblák
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - Budapest
Kézi
Doblo Wine Bar - Budapest
FeHoVa 2019.
Hungexpo Budapesti Vásárközpont - Budapest

Jegyajánló

életreceptek

Koroknai Zsolt: Entrópia

K.A.S. Galéria, november 25-ig

"Az Entrópia című kiállításomban, a performansz-remix témakörében az idő létezésének kérdésével, a múlt és a jelen folyamatával foglalkozom. Rudolf Clausius (1822–1888) által megfogalmazott törvény „a hő nem haladhat egy hideg test felől egy meleg fele” az egyetlen olyan általános törvény amely megkülönbözteti a múltat a jövőtől, ahol egy időnyíl jelenik meg a világot leíró mezők jelenségeiben és a hőnek is jut szerep, vagyis csak ott különböztethető meg a múlt és a jelen ahol hő van. Clausius az entrópia -val (egy rendszer rendezettségi foka) jellemzi a hőnek ezt az irreverzíbilis, meghatározott irányba tartó mozgását."

lengyel építészet

Örökkévalóság és pillanat. Lengyelország építészete 1918 – 1939

Platán Galéria, november 28-ig

Az 1918-1939 közötti lengyel építészet kimagasló példáit bemutató kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetéssel egykekötött szakmai beszélgetésre invitáljuk a téma iránt érdeklődőket. A kiállítás címét a kiváló lengyel építész, Lech Niemojewski (1894-1952) előadása ihlette, aki a modernitás eszméinek hirdetőjeként egyúttal a régi lengyel építészet elmélyült kutatója is volt. Niemojewski szavai találóan adják vissza a függetlenné vált II. Köztársaságban rejlő lehetőségeket és stabilitást, ahogyan azt is, milyen rövid idő alatt került sor a modern, dinamikusan fejlődő államról alkotott merész elképzelések valóra váltására.

szentendre

A szentendrei Új Művésztelep

Ferenczy Múzeum, február 2-ig

2019-ben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Szentendre művészeti életének fontos helyszíne, a Kálvária úti Új Művésztelep. Ebből az alkalomból nyílt nagyszabású kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum rendezésében. Ötven év alatt sokat változott az Új Művésztelep összetétele: első lakói közül, szerencsére, jó néhányan ma is aktívan dolgoznak, többen sajnos már nem élnek - műtermüket művészpályát választó gyermekeik használják vagy új bérlők költöztek oda.

Már csak hétfőig

CsI Csapó Ida:
Öltöztető baba - Öltöz(tet)ő nő

RS 9, november 18-ig

Az érdeklődők 14 ember nagyságú döntően papírruhát láthatnak, többségük ruhaszárító kötélre ruhacsipeszekkel installált. Van keleties hatású nadrágos szabadidő ruha, szabásminták segítségével készült blúz, egy másik blúz pedig „utálom a házi munkát” mottóval készült elégett rizsszemek, fürtös paradicsom szárának felhasználásával. A párna ruha hímzett díszpárnákból készült, és a szorgos női kezeknek adózik, a bevásárlós/boltos ruha újrahasznosító szemlélet „terméke”: élelmiszerek műanyag- és papírcsomagolását varrta rá a nőművész az öltöztető babaruha formára. Finisszázs: november 18., 18:00

moholy-nagy művészeti egyetem

Apropó, Capa Reflexiók a Robert Capa-jelenségre

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (8F Galéria), január 5-ig

A 2018/19-es tanév tavaszi félévében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design BA szakos hallgatói egy Robert Capával készült rádióinterjú kapcsán foglalkoztak a magyar származású, világhírű haditudósító emlékezetével, és ezzel összefüggésben a fotóriport, a dokumentarizmus kortárs kihívásaival. Az 1947-ben készült hangfelvétel már a megjelenésekor is kivételes volt, hiszen a nyilvánosság ekkor találkozhatott először a fotóriporter hangjával, de azóta is ez az egyetlen tőle ismert rádióinterjú. Capa a huszonhárom perces felvételen az épp akkor megjelent könyvéről, az életéről és a kalandjairól mesél.

A sikerre nem születni kell, hanem keményen dolgozni érte

Kenyeres Andrással, a magyar férfivízilabda-válogatott mentáltrénerével beszélgettünk.

A nő Van Gogh sikerei mögött: nélküle talán azt sem tudnánk, ki volt

Csak a halott festő a jó festő – állapította meg Vincent van Gogh, és ez igaznak bizonyult az ő esetében is.

Így térül meg a pihenőnap az edzéstervben

Szuper, ha kitartó vagy és erős, de a kevesebb néha több.

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!