Programkereső

vasarely ruhák

Nemzetközi kiállításhoz terveznek Vasarely ihletésű ruhákat a METU hallgatói

Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) és a Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves (METU) Tárgykultúra alapszak, Öltözék és kiegészítő tervezés specializációja idén tavasszal. A két intézmény a 2019-ben a Modern Magyar Képtárban megrendezett közös Bauhaus-projektjének sikere után fogott össze ismét Kárpáti Kata osztályvezető (JPM Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály) kezdeményezésére.

van 5 perced?

FUGA mikrokozmosz – minden nap 5 perc a FUGÁ-val

A FUGA napi megjelenésű videósorozatot indít Mikrokozmosz címmel 2020. május 25-től. A néhány perces videókban a ház munkatársai, valamint a házhoz kötődő építészek és más művészeti ágakban tevékeny alkotók szólalnak meg egy-egy általuk választott témában, műfajban, a ház sokszínű programkínálata szerint.

online tárlatok

POIROT

Őseink hagyatéka - Mit rejt a kincsesláda? - Időutazós kaland és nyomozós játék a dualizmus időszakából

Őseink hagyatéka - Mit rejt a kincsesláda? címmel időutazás és nyomozás várja a dualizmus időszakából a kalandvágyókat: egy hosszú ideje lezárt láda, két kíváncsi gyerek és egy régen elfeledett családi örökség, ami megfejtésre vár.

lumas

A hónap alkotója: Werner Pawlok

Werner Pawlok fotográfus legújabb sorozatában a lagúnák városának palotáit dolgozza fel, azon befolyásos családok otthonait, akik fontos szerepet játszottak a város történetében, a kereskedelem és a kultúra központjává tették Velencét. Pawlok képei pulzáló színekkel ábrázolják a palazzók belső tereit. Az ide való belépés különleges kiváltság, a gazdagon díszített, súlyos ajtók kevesek számára nyílnak meg.

Karantén túra

Kirándulás a Királyok völgyébe

A járvány miatt számos múzeum, kiállítóhely is bezárta kapuit. De kisvártatva lehetővé tette, hogy a látogató otthonról, kényelmes fotelben ülve is bejárhassa a helyet.

debreceni ünnep

„Építsünk hajlékot a múzsáknak” Kilencven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Déri Múzeum

Debrecen kulturális életében jelentős helyet foglal el az 1920. június 4. és 1930. május 25. közötti időszak. Akkor, amikor az ország egésze a trianoni döntés által okozott veszteség bénultságában éli mindennapjait, Debrecenben a város arculatát évszázadokra meghatározó két, oktatási és művelődési intézmény kezdte meg működését: a Tisza István Tudományegyetem és a Déri Múzeum.

interjú

Boldizsár Ildikó: a mese mindig megmutatja az utat

A meseterapeutával az interaktív mesélésről, a gyerekek és felnőttek terheiről és a belső utak fontosságáról is beszélgettünk.

Minek a rövidítése az Áfor, a Mahasz vagy a Közért?

Mit, hol, miért? Megmondja most a Piért! Eddig oké, de mi is volt az a Piért?

Juhász Gyula Annája mégsem volt örök

Mert ugye ott volt még az Ilona, az Irma, a Julis meg a Vajdáné.