Programkereső

Malacka-raj

77 magyar pacal - Cserna-Szabó András Pacal

Magvető Café, szeptember 20., 18:00; Tesla, október 21., 14:00
A 77 magyar pacal nem egyszerűen csak egy könyv. Ez egy igazi, hamisítatlan, őseredeti beavató könyv, alcíme lehetne akár Bevezetés a pacalba vagy A pacal filozófiája, netán A pacalisták evangéliuma is, és egyik sem lenne túlzás. Három részből áll: egy történeti, egy gasztronómiai (77 recept) és egy irodalmi fejezetből. Benne van minden, amit tudni akarsz a pacalról, de sosem merted megkérdezni...

MÜPA irodalom

Federico García Lorca-est

MÜPA - Fesztiválszínház, szeptember 25., 19:00
Az esten Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás előadásában Lorca versei mellett elhangzanak az életéről szóló dokumentumok, a spanyol népzenéről írt tanulmányának részletei, és korai szürrealista darabjainak jelenetei is megelevenednek. Fülei Balázs Manuel de Falla és Debussy műveit játssza, Horti Lilla operaénekes és Csáki András Lorca népdalfeldolgozásaiból ad elő.

Jegyajánló

írók boltja

Athena Farrohkzad: Fehérfehérré

szeptember 20., 17:00
Athena Farrokhzad: Vitsvit című kötete Svédországban 2013-ban az Albert Bonniers Förlag kiadásában jelent meg. Magyarul Sall László és György Kamilla fordításában a nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület adta ki.

Varga Melinda: Sem a férfiban, sem a tájban

szeptember 21., 17:00
véremen átdübörögtél, véreden átdübörögtem lankad a vágyam, mely még az előbb lobogott. varrok neked egy óriáslepedőt szeretkezésekből és napmeleg reggelekből, hallgatag vízpartot hosszú sétákkal hímzek a közepére, élénk fonállal horgolom rá ujjaim mintáját hátadon, karod ívén és vállaidon?

Olvasópróba

szeptember 22., 17:00
Szükség van kortárs drámára a mai magyar színházban, avagy miképp változott a színpadi szöveg természete?

Demény Péter: Vadkanragyogás

szeptember 26., 17:00
Demény Péter regényének témája a szenvedély. Konvencionális, sivár környezetével dacolva, Katerina, a meghatározhatatlan történelmi korban és helyen élő várúrnő kitartóan igyekszik hiteles, azaz szenvedélyes életet élni.

Weiner Sennyey Tibor: Az anakronista

szeptember 28., 17:00
Az anakronista című novelláskötet azokat a fantasztikus elbeszéléseket fogja össze, amelyeket Weiner Sennyey Tibor különböző folyóiratokban (Galaktika, The Black Aether, Magyar Lettre Internationale, Tempevölgy, Irodalmi Szemle, Artikulacije Pannon Tükör, Vár Ucca Műhely, Életünk, DRÓT) publikált az elmúlt években.

Őszi előzetes

Stefánia Szalon Ugron Zsolna írónővel

Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ, szeptember 20., 18:00
A kolozsvári származású írónő történelmi regényeiről, női főhőseiről vált híressé. 2010-ben megjelent első regénye az "Úrilányok Erdélyben", hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Ezt követte néhány évvel később történelmi regénysorozatának első kötete az "Erdélyi menyegző" majd "A nádor asszonyai" című kötet. Könyveiben őszinte lelkesedéssel hivatott bemutatni a 17. század viharos történelmét, erőteljes női karaktereken keresztül.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója - Hámori Gabriella estje

Várkert Bazár, szeptember 25., 19:00
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Závada Péter-est

MÜPA - Üvegterem, október 30., 20:00
Az 1982-ben született Závada Péter esetében nem közhely és nem is túlzás a megállapítás: üstökösként robbant be a kortárs magyar művészeti szcénába és lett szinte egy csapásra egy korosztály népes rajon?gótáborral rendelkező ikonja. Népszerűségéhez hozzájárult az 1996-ban Süveg Márkkal megalapított, Akkezdet Phiai nevű együttes hangos, országos sikere és a slam poetry-esteken való fellépések sora is, jelezvén, hogy az ezredforduló tájékán induló új művészgeneráció számára a műfaji karanténok helyett a határokat lebontó összművészeti attitűd az irányadó.

Pikáns titkot rejtő ékszerek a 18. századból

Mi lehet izgatóbb egy György-korabeli nemes úr számára, mint egy titkos viszony, főleg ha a nyílt színen hivalkodhatnak vele a lebukás veszélye nélkül? Maga az angol uralkodó hozta divatba a szerelmi zálogoknak ezt a mára szinte elfeledett változatát.

Tudunk önnek újat mondani a Scaláról?

Világhírű zeneszerzők, karmesterek, énekesek és zenészek sora koptatta a Scala színpadát, és nem kevésbé prominens személyek ültek a nézőtéren is. Vajon akad az alábbiak között újdonság az ön számára?