TOP10 BRAND
1
BLIKK 992 120 RU
2
24 963 968 RU
3
INDEX 867 068 RU
4
ORIGO 755 344 RU
5
IDOKEP 706 248 RU
6
TELEX 580 652 RU
7
NLC 449 004 RU
8
FEMINA 428 400 RU
9
PORTFOLIO 406 504 RU
10
BORSONLINE 391 612 RU
1
BLIKK 992 120 RU
2
24 963 968 RU
3
INDEX 867 068 RU
4
ORIGO 755 344 RU
5
IDOKEP 706 248 RU
6
TELEX 580 652 RU
7
NLC 449 004 RU
8
FEMINA 428 400 RU
9
PORTFOLIO 406 504 RU
10
BORSONLINE 391 612 RU

Programkereső

könyves hírek

Bookline

Bookline könyvcsere pontok már tíz helyszínen az országban

A Bookline 2021-ben indította el könyvcsere programját, a Lapozót, aminek segítségével a könyvkereskedő elősegíti az olvasás élményének megosztását és nem utolsósorban a már nem használt kötetek újrahasznosítását. A Bookline Lapozók először Budapesten jelentek meg, de a pozitív fogadtatásnak köszönhetően idén már hét megyében, tíz helyszínen, többek között Győrben, Pécsen, Szegeden, valamint Debrecenben is találkozhatunk velünk.

Hét szerző sajátította ki az ötven legkeresettebb könyv listáját

A Bookline havonta megjelenő sikerlistái alkalmasak lehetnek arra, hogy nyomon kövessük, mikor és milyen könyvek iránt érdeklődnek az olvasók. Különösen látványos a változás akkor, amikor a nyári hónapokat felváltja az ősz. Az augusztusi sikerlistán továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a romantikus történetek, de már megjelennek az önismereti írások, amiket a tél közeledtével egyre többen keresnek. Az augusztusi összesítés érdekessége, hogy a lista csaknem fele, tizenhét alkotás, mindössze hét szerzőhöz köthető.

Egy Menő könyv A Menő könyvek szeptemberi újdonsága

Az első szerelem megismételhetetlen - legalábbis annak kellene lennie. Tényleg olyan lesz, amilyennek elképzeltük? Elsöprő generációs első élményekről is szól Horányi Hanna Zelma új ifjúsági regénye. A Rólad/Neked-sorozatban fiatal szerzők írnak fiatal olvasóiknak.

Mutatunk egy könyvet

Papirusz - A könyvek története az ókori világban

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

Film készülhet Kondor Vilmos új regényéből

Két nappal új regénye megjelenését követően filmes megállapodást írt alá Kondor Vilmos.

Hamarosan

Nemes Nagy Ágnes - A lovak és az angyalok / Les Chevaux et les Anges

Francia Intézet, szeptember 23., 18:00

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával áprilisban jelent meg a Nemes Nagy Ágnes Les Chevaux et les Anges antológia, mely a költő 1931-1991 között született verseit tartalmazza, elsőként francia nyelven.A kétnyelvű kötetet sajtó alá rendezte Tüskés Anna, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa. Az elmúlt ötven évben készült műfordításokat összegyűjtő kétnyelvű antológiához Guillaume Métayer és Tóth Krisztina írt bevezető tanulmányt.Az antológia eredete 1968-ra nyúlik vissza. Azóta több mint húsz magyar és francia költő és műfordító dolgozott Nemes Nagy Ágnes verseinek francia fordításán.A könyv sajtó alá rendezője, Tüskés Anna összegyűjtötte a fordításokat, és kétnyelvű, francia–magyar antológiát készített. A fordítások egy része már megjelent különböző folyóiratokban és antológiákban. Másik részük Nemes Nagy Ágnes hagyatékából került elő, és ebben a kötetben jelenik meg először.A kötetbemutatón Tüskés Anna irodalomtörténész, Szávai Dorottya irodalomtörténész beszélget Juhász Anna irodalmárral, a szövegeket tolmácsoljaSzávai Viktória színművész(magyar nyelven) és Szórád Bese (francia nyelven).A programra a belépés ingyenes!

Székesfehérvár

Pilinszky és én - Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska zenés-irodalmi előadása

Szent István Király Múzeum, szeptember 23., 19:00

Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének legnagyobb erőssége a művészi bátorság. Időről időre képes megújulni, feladni a már bevált, megszokott sémákat és valami egészen újba kezdeni.Pilinszky János életművének tiszteletére alkotta meg a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadását, mely a kortárs magyar irodalom alapkövét és a hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszik közel elektronikával és popzenével az emberekhez.„Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely, ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra.” - Prieger Zsolt.A műsor ősbemutatója a 41. Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt április 11-én a költészet napján, melyet a Kiscelli Múzeumból közvetítettek online.Fellépőpartnere: Törőcsik Franciska színművésznő.

Vámos Miklós: Palackposta

Átrium, szeptember 27., 18:00

Vámos Miklós a Palackpostáról:Kordokumentumok. Üzenetek abból a múltból, amelyből az a jelen sarjadt, ami a holnapi múlt lesz. Itt-ott megrázó, ám valamelyest röhejes. Hátha sokan vannak, akiket érdekel, hogyan is éltünk mi akkoriban, a nyolcvanas években. Akik velem együtt vészelték át azt az időt, némi nosztalgiával olvashatják. Ám sokkal többen vannak a gyerekeink és unokáink kortársai, számukra történelmi palackposta ez. Ki nem küldött tudósítónk jelenti címmel írtam őket, mert nem mehettem ki. Ezekből válogattam annyit, amennyi egy karcsú könyvbe befért. A fiatalabb olvasók kedvéért életemben először lábjegyzetekben igyekeztem magyarázatokat fűzni mindahhoz, ami számukra talán nem világos, vagy nem olyan magától értetődő, mint nekünk. „Ma este improvizálunk!” – A könyvbemutató meglepetésvendége Rudolf Péter színművész. A beszélgetés után Vámos Miklós dedikál. FIGYELEM! A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Egy személy egy email címről regisztráljon! A belépő díja 3200 Ft, amely tartalmazza Vámos Miklós könyvét is, a Palackposta című kötetet.Regisztrálni 2022. szeptember 20-én éjfélig lehet CSAK ITT. A részvételi díjat a könyvbemutató napján, a helyszínen lehet kifizetni (készpénzben és bankkártyával is lehetséges).Amennyiben mégsem tud eljönni a bemutatóra foglalását mondja le: kardos.laszlo@lira.hu A könyv előjegyezhető ITT

Márton Evelin: Farkashab

Írók Boltja, szeptember 28., 17:00

A kötetet bemutatja Wirth Imre.

Jön, jön, jön!!!

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Millenáris, szeptember 29.-október 2.

2022-ben szeptember 29. és október 2. között kerül sor az év legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves eseményére Az immáron 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, még korszerűbb és szebb kiállítóterekkel várja a látogatóit. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég - idén Szvetlana Alekszijevics - veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat. Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Két évvel ezelőtt a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszöntöttük Budapesten. 2017-ben a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatta be kortárs irodalmát és kultúráját. 2018-ban Szerbia, 2019-ben pedig Norvégia volt a díszvendégünk. Az idei fesztivál fókuszában a szlovák irodalom és annak magyarországi reprezentációja fog szerepelni. A Fesztivál keretein belül rendezzük meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Népszerű programunk a Könyvtáros Klub, a több száz könyvtárost megmozgató szakmai fórum. A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente több tízezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

olvasnivaló

Gyerekeknek

A Manó Könyvek szeptemberi újdonságai

Vidáman indul az ősz Malaccal és Libával, akik bungit építenek és szakácskodnak Tóth Krisztina sorozatának legújabb részében, az új Nyúl Péter-mesekönyvben pedig nemcsak történeteket találhattok minden évszakra, de játékötleteket is.

A Menő könyvek szeptemberi újdonsága

Az első szerelem megismételhetetlen - legalábbis annak kellene lennie. Tényleg olyan lesz, amilyennek elképzeltük? Elsöprő generációs első élményekről is szól Horányi Hanna Zelma új ifjúsági regénye. A Rólad/Neked-sorozatban fiatal szerzők írnak fiatal olvasóiknak.

Nem csak édesszájúaknak!

Megjelent a Pavlova kisasszony és a dobostorta