Programkereső

ONLINE PROGRAMAJÁNLÓ VASÁRNAPRA (MÁJUS 16.)

Gyerek+Színház

Óz

május 16., 11h

Noha Óz birodalmában minden színes, szép és hatalmas, Dorka legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő aprócska és barátságos otthonába legkedvesebb barátjához, Totóhoz.

Zene

Népmesék koncertje – népek zenéi, szokásai

A koncert főszereplői közt találjuk például dongót, sárkányt, Mazsolát a zöld kismalacot, de bepillantást nyerhetnek a gyerekek a régi bálok világába is, ellátogathatnak a törpék birodalmába, az óriások falujába és híres népmeseszereplők udvarába.

Családi

Rodolfo-nap

május 16., 17h

1911. május 16-án született Gács Rezső, a világhírű bűvész és artista: Rodolfo. Az önkormányzat büszke rá, hogy minden idők egyik legnagyobb bűvésze Józsefvárosból, a Nagy Fuvaros utca 27-ből indult útnak.

Zene

Aurevoir.

Május 16., 20h

Az Aurevoir. elköszön a régi korszaktól, egyúttal pedig nyit az új felé, melyben természetes módon köszönnek vissza korábban kialakult zenei stílusok: a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai, az 1960-as évek beatzenéje, a francia kávéházi sanzonok világa vagy a régi reneszánsz és barokk zene.

Fesztivál

Szlovák–Magyar Folk Fesztivál

május 15-16., 12-19h

Hat népzenei formáció, két nap, egy helyszín. Egy teljes hétvégén keresztül a Fonó Budai Zeneházban mutatkoznak be honi és Szlovákiából érkező népzenészek, akik a járványügyi helyzet miatt live stream formában a virtuális térben adnak koncertet, így a világ minden tájáról meghallgathatók a határokon átívelő népzenei motívumok.

Színház

Házasságon innen, házasságon túl

május 16., 15h

Egyszer mindenki kimondja: együtt, veled. Egyszer mindenki benne volt, vagy épp benne van. Lehetsz férj, feleség, szerető. De lehetsz egyszerre kettő. Sorsszerűek a szerepek, vagy felülírhatók? A Magyar Színház előadása.

Színház

Titkaink

május 16., 16h

Pintérnél ne számítsunk andalító nosztalgiára! A kíméletlen pontossággal elmesélt történetet látva hol összeszorul a gyomrunk, hol könnyezve nevetünk, miközben a népzene és a kor underground muzsikája szól. Fontos, de mindig is került és "titkosított" témát feszeget és dolgoz fel ezúttal a társulat: az ügynöktémát.

Színház

Megyek utánad

május 16., 19h

Grecsó Krisztián 2014-es nagysikerű regényének főhőse leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. Nem azt írja meg, ami Daruval történt, hanem azt, ahogy Daru visszaemlékszik arra, ami és ahogyan történt.

Budapesti Távmozi

Nagypapa hadművelet

május 16., 20h

Ed, családja unszolására beköltözik a lányáékhoz, ezzel akaratlanul is kitúrva középső unokáját, Petert a szobájából. A padlásra száműzött fiút persze nem kell félteni, úgy dönt, felveszi a kesztyűt nagyapja ellen, és visszaszerzi azt, ami az övé. Amire Peter nem számít, hogy egy meglehetősen harcedzett öregúrral sodorta össze a sors.

Budapesti Távmozi

Prédák

május 16., 21h

Halloween éjszakáján egy baráti társaság úgy dönt benéznek egy "extrém" kísértet házba, ami állítólag a legsötétebb félelmeikből táplálkozik. Az este viszont halálos fordulatot vesz, mikor rájönnek, hogy néhány rémálom valóság. (a film adatlapja)  

ONLINE PROGRAMAJÁNLÓ HÉTFŐRE (MÁJUS 17.)

Ifjúsági

Online osztálykirándulás, avagy természetjárás, nagyon másképp

május 17., 10h-tól

A Magyar Természet Napja alkalmából a PIM és sátoraljaújhelyi tagintézménye a Kazinczy Ferenc Múzeum közös ingyenes online vezetése általános iskola alsó tagozatos diákjai számára.

Könyv

Hargittai István: Jeremiás nyomában. Beszélgetések Komoróczy Gézával

május 17., 18h

Hargittai István tudománytörténész 2020 elején életútinterjúba kezdett Komoróczy Gézával. Feltárja önazonossága merőben egyedülálló alakulását, és a rendszerváltás utáni évtizedek politikai, kulturális és tudományos életéről is k kíméletlen pontossággal.

Irodalom

Sor I törés – Költészet mindenkinek // Ady Endre

május 17., 19h

Hogyan keletkezett egy-egy nagy vers? Milyen életrajzi vonatkozásait ismerjük? Hányszor írta át a költő? Vagy éppen mit jelent ma és miért szeretjük még mindig ezeket a verseket? Rövid, izgalmas elemzések a magyar irodalom kimeríthetetlen verseiről.

Zene

Vaszilij Petrenko, Jess Gillam és a Royal Philharmonic Orchestra

május 17., 19:30h

A Royal Liverpool Philharmonic vezető karmestere, az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának első karmestere, az orosz Akadémiai Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere, Vaszilij Petrenko a közelmúltban a Royal Philharmonic Orchestra kijelölt zeneigazgatójaként készítette elő a nagyhírű együttes következő évadjait.

Budapesti Távmozi

Sajnáljuk, nem találtuk otthon

május 17., 20h

Rick családja a gazdasági válság óta egyre nagyobb adósságokkal és nehézségekkel küzd. A munkanélküli családfő egyéni vállalkozásba kezd, egy szállító cég alvállalkozójaként csomagkézbesítőnek áll, s ehhez hitelre vesz egy furgont. Nap, mint nap keményen dolgozik, a munkanapok hosszúak, és fárasztók, a határidők szorosak, nehezen tarthatók.

Budapesti Távmozi

Kaliforniai rémálom

május 17., 21h

A lenyűgöző fantáziájú David Robert Mitchell ezúttal egy eszeveszett neo-noir lázálmot vitt filmre, amelyben a főhős bizarr bűntények sorozatáról próbálja lerántani a leplet. A 33 éves Sam meglehetősen kiábrándult a világból, ám most mégis felforr körülötte a levegő. Egy nap egy titokzatos nő, Sarah bukkan fel a medencéjében, aki aztán ugyanolyan váratlanul el is tűnik.