Programkereső

ONLINE PROGRAMAJÁNLÓ KEDDRE (ÁPRILIS 13.)

Színház

Mozgató online duplaóra: Az ember tragédiája

április 13., 9h

Interaktív foglalkozás középiskolás osztályoknak. 90 perc, Gimesi Dóra író, dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus vezetésével, Teszárek Csaba bábszínész és Hirmann Blanka színházpedagógus közreműködésével.

Kiállítás

Így írtak az ókori egyiptomiak

április 13., 14:30h

Milyen egyiptomi tárgyakon találkozhatunk hieroglifákkal és mikor használtak inkább kézírást? Az egyórás online vezetés során az érdeklődők az Egyiptomi Gyűjtemény műtárgyain keresztül ismerik meg az egyiptomi írás történetét, használatát és szerepét.

Ez+az

On-line előadás Szabó Gábor filmoperatőrrel

április 13., 15:30h

Itt a lehetőség, hogy a filmkészítés ismert és elismert szakértőjétől szerezz friss tudást, tippeket. Szabó Gábor fényképezte a “Jób lázadása” c. filmet, melyet 1984-ben Oscar-díjra jelöltek. „Meteo” c. filmje, mely a rendszerváltáskor készült, évekig szerepelt a mozik műsorán, és a 90-es évek kultfilmje lett.

Ez+az

Az észrevehetetlen ábrázolása - Képregény kerekasztal

április 13., 18h

A kerekasztal-beszélgetésen a francia-libanoni Zeina Abirached, a belga Mathieu Burniat és a magyar Futaki Attila vitatják meg a képregényeket és illusztrációkat, és a művészeti ág néha igazságtalanul alábecsült gazdagságával ismertetik meg a résztvevőket.

Ez+az

USA nemzeti parkok és egy szupervulkán - Herpai Imre előadása

április 13., 18:30h

Herpai Imre fotós, földrajztanár sokszor vezetett már csoportot végig az USA nemzeti parkjain - egyórás előadásában mesél arról, milyen az élet egy szupervulkánon és gyönyörű fotókat mutat a vadnyugat nemzeti parkjairól. 

Ez+az

Japán a négy évszakban

április 13., 19h

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes varázsa, ünnepei és tipikus tevékenységei, amelyekben részt lehet venni. Az adásban végigveszik, hogy mikor is érdemes Japánba utazni és miket érdemes felkeresni, kipróbálni az adott időszakban.

Színház

Egyasszony

április 13., 19h

Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Irodalom

Kassák Lajos: Séta a perifériákon

április 13., 20h

Az A38 Hajó estjén együtt csavargunk a magyar avantgárd központi figurájával éjszaka a külvárosokban és gyalogszerrel Európa országútjain. Sztrájkoló munkások ezreivel bezúdulunk a körutakhoz, és felszedjük az utcakövet. Hajón rejtőzve menekülünk a Dunán.

Mozi

Mire képesek a halott hadifoglyok

április 13., 20h

Április 13-án, a katyńi vérengzés áldozatainak emléknapja alkalmából a „Mire képesek a halott hadifoglyok” című lengyel dokumentumfilm kerül bemutatásra a budapesti Lengyel Intézet YouTube csatornáján.

Zene

#Mindszenty - A Kodály Zoltán Kórusiskola hangversenye

április 13., 20h

#Mindszenty Életkapuk címmel nyílt 2020 novemberében interaktív, fiataloknak szóló kiállítás a Párbeszéd Házában. Ebben a térben adott egyedülálló koncertet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kórusa 2021 februárjában.

Tánc

Revenge (Élektra)

április 13., 20:30

Az előadás Euripidész Élektra drámájából inspirálódik. A darab a női tragikum előadása. A megbékélés, a bosszú és a háborgó lelkiismeret által szított őrület feszül egymásnak. A disszonancia egy olyan ógörög mítoszréteggel párosul, amely az emberi tudat legelemibb és legsötétebb rétegeibe hatol.

Zene

Fülbevaló #18 - Dr. Panda - DJ set

április 13., 21h

Jeremiás István civilben fogorvos, mellette leginkább house- és disco DJ, de nem áll távol tőle az underground, elvontabb zenei világ sem. Az e-Trafó zenei sorozatában az utóbbiba ad betekintést.Vizuál: Vj Mimikri

ONLINE PROGRAMAJÁNLÓ SZERDÁRA (ÁPRILIS 14.)

Gyerek+Színház

Kippkopp és Tipptopp

április 14., 7h

"A napsütötte őszi erdőt felkavarta a szél. Egy helikopter-falevélen gesztenye-kislány utazott magasban. Fel akarta fedezni a világot. Lassan, óvatosan ereszkedett lefelé. Éppen ott pottyant le, ahol egy sün turkált a tarka levelek között."

Gyerek

Online Bábos Mesekuckó Brigivel

április 14., 10h

Védjegyes baba-mama komplex fejlesztő foglalkozás 1,5 - 4 éveseknek online formában.

Gyerek

Kukucskáló program: Hárfás zenebölcsi-online

április 14., 10h

Játékos zenefoglalkozás kicsiknek. A hárfamuzsika hallgatása mellett hangszerekkel ismerkedhetnek, zenélhetnek is az apróságok. Az anyukák pedig egy picit lazíthatnak, feltöltődhetnek.

Tánc

Sóvirág

április 14., 9h

Egy 93 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje. Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc.

Könyv

Selma van de Perre: Nevem Selma

április 14., 18h

Magyarul az Athenaeum Kiadó gondozásában, Nevem Selma címmel jelenik meg. Az önkéntes munkájáért holland királyi kitüntetésben részesült, 99 éves Selma asszony a könyv magyarországi online bemutatójára élőben jelentkezik be.

Beszélgetés

Afréka - egy afrikai misszió története

április 14., 18h

Dr. Fodor Réka magyar orvosként bejárta Afrikát. Az esemény során beszélgetnek arról, miért pont ott folytatja misszióját és hogyan sikerül ezt az itthoni életével, anyaságával, karrierjével összeegyeztetnie.

Színház

E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában

április 14., 19h

1950. április tizennegyedikén – ahogyan azt az „Egy nehéz nap éjszakája” c. EP-írásból tudjuk – a nap 4 óra 59 perckor kelt… derűs, biztos volt az élet, jól ment a munka, a Gönczi domborító brigád fej-fej mellett haladt a Pócza domborító brigáddal… Nagykőrösön vetették már az uborkát, s az idő szerint immár 10.500 kataszteri holdon termesztettünk gyapotot...

Beszélgetés

Világhazafiak #6 - Derdák András & Orsós László Jakab

április 14., 19h

Magyarok. Nem (csak) Magyarországon dolgoznak, nem (mindig) itt élnek. Az egyiknek a szó az eszköze, a másiké a kép, a zene, a mozdulat, a test. Az egyik magánéleti, a másik politikai okból költözött el, az egyik kétlaki, a másik ritkán látogat haza. Sok év távollét után is mind akcentus nélkül beszéli a magyar kultúrát. A világ pedig miattuk is figyel ránk. A mi kultúrluxusunk, hogy az ő szemüvegükön át is látjuk a világot.

Zene

Cziffra Café: Tompos Kátya és Balázs János online koncertje

április 14., 19h

Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről. A varázslatos alászállás két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és a zongoraművész, Balázs János, akik legyen szó sanzonról vagy komoly zenéről, minden műfajban otthonosan mozognak.

Színház

Shakespeare/37

április 14., 20h

A Shakespeare/37 szériában 37 kortárs magyar író értelmezi újjá a drámaíró 37 színművét egy-egy jelenetben, olyan jellemző morális dilemmákat helyezve a középpontba, amelyek a mindannyiunk számára ismerős emberi történetek lélekállapot-változásait, a szereplők tetteit és azok hatásait vizsgálják. Az epizódokat Budapest rejtett, egyedi, alig ismert helyszínein forgatják, így ipari épületek, víztározók, a nyilvánosság elől elzárt házak jelennek meg díszletként.

25 év az Alpokban - Virtuális kulturális túra

április 14., 18h

Nagy Gábor idegenvezető, fotográfus és rajzoló megkísérli a lehetetlent: egy bő órába beletenni az alpesek esszenciáját, életérzését. Lesznek itt lángoló hegyek, alpesi metrók, rafinált kőszáli kecskék, Kneipp-kúra, sóinhaláció, lélegzetelállító panorámák, és sok-sok boldogság, amit az Alpok nyújthat képekkel, és személyes történetekkel.

Ez+az

Pályacsúcs! – Különleges tudakozó Balla Eszterrel és Oroszlán Szonjával

április 14., 20h

A Madách Színház online sorozatának a célja, hogy Nézőik az eddig csak a színpadon csodált színészekről minél többet megtudjanak, kerüljenek közelebb hozzájuk. Művészeiktől azt kérték, hogy legyenek őszinték, igazak és hitelesek. Az este házigazdája Csepelyi Adrienn, a WMN újságírója lesz.

Ez+az

Élő Csillagászat – Kiss Lászlóval

április 14., 20h

"Utazzunk messze a képzeletünk és az előadás segítségével, pillantsunk bele a világűr titkaiba a mindenki számára érthető előadáson." 40 perc előadás, majd 20 perc kérdezz-felelek. Kiss László csillagász, Széchenyi-díjas akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója kalauzol minket a csillagok világába.

Zene

Alerant Jazz Est: Random Szerda

április 14., 20h

A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével 2005 és 2010 között a budapesti hiphop-jazz színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatta fel. A Random Szerda keretei között a kortárs zenei paletta ismert alakjai adják egymásnak hónapról-hónapra a stafétát.

Budapesti Távmozi

Cseh Filmkarnevál 2021 - Havel

április 14., 20h

„Ne várjanak államfői portrét”, figyelmeztet a film rendezője. A film Havel viharos magánéletére fókuszál, amelyben domináns szerep jut az igazságért és a jó ügyért vívott harcnak, az üldöztetésnek, bebörtönzésnek, és a szerelmi kapcsolatoknak, a saját kételyeinek és a humornak is. Mindezek középpontjában a feleségéhez, Olgához fűződő szokatlan, de annál erőteljesebb kapcsolata áll.