Programkereső

✰ hírek ✰ klipek ✰

Jegyajánló

10 éves a Budapest Show Kórus!

2018. április 22., 19:00

Jubileumi koncertükre - az elmúlt tíz év legjobb számai mellett - vadonatúj kedvencekkel is készülnek, egy minden eddiginél látványosabb show-val, egy minden eddiginél nagyobb helyszínen.

Solti Kamarazenekar

2018. április 14., 20:00

A Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomát szerzett, ifjú muzsikusokból álló vonós együttes 1998-ban alapította Puskásné Ispán Franciska abból a célból, hogy ápolják az 1997. szeptember 5-én elhunyt legendás magyar dirigens, Solti György emlékét.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Kamp Salamon

2018. március 27., 19:30

Bach: János-passió, BWV 245 Szemere Zita (szoprán), Johanna Krokovay (alt), Horváth István (tenor), Szerekován János (Evangélista), Bakonyi Marcell (basszus), Kovács István (Jézus), MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kamp Salamon

Viharsarock

2018. március 24. 18:00

A vad és konok, ugyanakkor szelíden szomorú alföldi lélek zenében megfogalmazva a vásárhelyi iskola képeinek tükrében. Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs - fúvós hangszerek, Geröly Tamás - ütő hangszerek

Március 23., péntek

Copy Con

ELLÁTÓház, 19:00

Sokan a hazai reggae-élet egyik leghitelesebb előadójának tartják, híszen a magyar hagyományoktól távolálló műfajt elsőként sikerült az itthoni rnentalitásnak megfelelő módon átértelmeznie, és előadnia. Copy Con jelenleg teljes zenekari felállással járja az országot.

Enyedi Ágnes és a Bandárium

Zeneakadémia, Solti-terem, 19:00

Enyedi Ágnes a hagyományos magyar népzene ihletett tolmácsolója. Koncertje igazi népzenei csemegéket ígér, hiszen olyan vidékek zenei hagyománya is megjelenik, amelyek a Táncház mozgalomban eddig kevesebb figyelmet kaptak: többek között táncdallamokat hallhatunk a Felső-Nyárád mentéről és furulyazenét a Görgény-völgyéből.

Európa Kiadó, előtte: Frenk

Gödör Klub, 20:00

A Gödör Klub a budapesti Király utcában megszűnik. Az Európa Kiadó egy dupla, kétnapos koncerttel búcsúzik a helytől. A két napon a zenekar eltérő műsort játszik. A pénteki napon az Európa Kiadó előtt Frenk lép fel, szombaton a Pegazusok Nem Léteznek. A koncertekre limitált lesz a nézőszám, hogy aki jegyet vált, élvezze és lássa a koncertet.

Feeding Fingers (US)

Robot, 20:00

A 2006-ban alakult poszt-punk trió útja során sokféle irányzatot - dark-wave, indie, elektro, jazz, punk - belegyúrt zenéjébe, és fellépett Nitzer Ebb, IAMX, Steve Mackay stb., turnéin. Január 5-én jelent meg 'Do Owe Harm' c. stúdióalbumuk, melyet nálunk is bemutatnak.

+ ELŐZETES +

Mácius 24., szombat

Lars Vogt és a Royal Northern Sinfonia

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyt., 19:30

Egy este Beethovennel. Kell ennél jobb időtöltés, vonzóbb program? Nyilván nem. De a kiváló német zongoraművész-karmester és partnere, Newcastle világhírű zenekara többletről is gondoskodik: ha van hozzá képzelőerőnk, az est három műsorszáma segítségével a görög mitológia néhány alakját is megláthatjuk lelki szemeinkkel.

Supernem Weekend

Barba Negra Music Club, 20:00

Új dalokkal és a megszokott vagánysággal tér vissza a Barba Negra Music Club színpadára a Supernem! Az este vendégei Siketfajd és a Meg egy cukorka.

Claptone

Akvárium Klub, 23:30

Budapestre érkezik a house titokzatos nagykövete, a nagy misztikummal övezett, álarcos Claptone, hogy március 24-én elvarázsolja zenéjével az Akvárium Klub közönségét.

Nagy Budai Házibuli

Symbol Budapest, 21:00

Ezúttal a díváké a főszerep és természetesen a házigazda, DJ Dominique is készül egy újabb nem mindennapi partyval: visszatáncolunk egészen a '70-es évekig, de nem kell megijedni, a '80-as éveket sem hagyjuk otthon.

Viharsarock

Várkert Bazár, 18:00

A vad és konok, ugyanakkor szelíden szomorú alföldi lélek zenében megfogalmazva a vásárhelyi iskola képeinek tükrében: Szokolay Dongó Balázs (fúvósok), Geröly Tamás (ütő hangszerek). E két muzsikust senkinek sem kell bemutatni. Ismeretségük is régre vezethető vissza, sokat muzsikáltak együtt a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben.

ALTEREST

KKMH RockHáz

Füstös rock 'n roll muzsika helyett márciusban a hazai alternatív éra egyik klasszikusa, az évtizedek alatt élő legendává vált Müller Péter Sziámi és együttese szórakoztatja majd az élőzene szerelmeseit, előttük két, szintén közkedvelt zenekar melegíti a hangulatot: a Sexepil és a szövegcentrikus, néhol punkos hatású budapesti alter trió, a Mi az ábra? nyitja!

Március 25., vasárnap

Venom INC., Suffocation

Barba Negra Music Club, 18:00

Az extrém metal két alapcsapata érkezik március 25-én Budapestre: a Venom INC. és a Suffocation is friss lemezét mutatja majd be. A legendás zenészek egy brazil thrash metal trió, a Nervosa, és a kanadai Aeternam koncertje után lépnek a Barba Negra Music Club színpadára.

Musica Florens Ensemble

Barabás Villa, 20:00

Különleges koncerttel ünnepli a Musica Florens Ensemble Johann Sebastian Bach 333. születésnapját. Ha a mester életművére gondolunk, elsősorban biztos nem az olasz kantáták jutnak az eszünkbe, pedig Bach ebben a műfajban is maradandót alkotott.

Március 26., hétfő

INGYENES

A koreai zene új illata

BMC - Koncertterem, 19:30

Az előadáson a közönség a tradicionális koreai zene (gugak), a jazz és a kortárs improvizáció ötvözésével megalkotott experimentális dalokkal találkozhat. A zenekart a nemzetközileg elismert gayageum-játékos, Kim DoYeon; a Londonban élő, tradicionális koreai ütős hangszereken játszó Kim Jihye; a különlegesen gazdag hangzású gitáros Cha Heechan; valamint a gugak projektben egyedüli amerikaiként résztvevő zongorista, Jacob Hiser alkotják.

Giovanni Guzzo (hegedű) és az Anima Musicae Kamarazenekar

MOM Kulturális Központ, 19:30

A venezuelai születésű hegedűművész, Giovanni Guzzo generációjának sokoldalú, varázsos kifejezőerővel bíró zenészegyénisége. Az olasz és venezuelai eredetű szülők házasságából született művész egyedülálló és szenvedélyes hozzáállása révén elragadja a közönséget a világ minden táján. Szólókarrierjét a londoni Royal Filharmonikus Zenekar élén kezdte, a kritikusok szerint előadása „delejes” és „tekintélyt parancsoló”.

Rolo Tomassi (UK), Palm Reader (USA), Cryptodira (USA)

Robot, 20:00

A március 2-án 'Time Will Die And Love Will Bury It' címmel új nagylemezt megjelentető sheffieldi Rolo Tomassi a ROBOT-ban nyitja lemezbemutató turnéját!

John Dikeman (US), Onno Goavert (NL) & Ajtai Péter (H)

Lumen kávézó, 20:00

A Cactus Truck zenekarban együtt zenélő, nagyon fiatal amerikai-holland páros ezúttal magyar barátjukkal trióban adnak alkalmi szabadzenei koncertet!

Március 27., kedd

Dona Onete

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyt., 20:00

Az Amazonas dalainak nagyasszonya, a nyolcvanéves Dona Onete több mint brazil ikon: napjaink világzenéjének egyik legnagyobb szenzációja. Egy gyerekkori élménye hatására döntött úgy, hogy énekes lesz: éppen ruhákat mosott az Amazonasban, amikor meglátott egy folyami delfint, s énekével magához csalogatta. Másnap újra lement a folyópartra, és akkor már két delfin hallgatta, harmadnap pedig az egész delfincsalád.

Jonathan Kreisberg Quartet

Budapest Jazz Club, 20:00

Jonathan Kreisberggel már találkozhatott a BJC közönsége, hiszen a legendás Hammondos, Lonnie Smith kíséretében remekelt 2017 novemberében. Erre a koncertjére saját zenekarával érkezik. A koncerten néhány újragondolt jazz-standard mellett elsősorban legnépszerűbb, Wave Upon Wave című korongjáról válogat.

Knutdut Men

BMC - Opus Jazz Club, 20:00

A multiinstrumentalista Ágoston Béla művészi hitvallását és munkásságának mozgatórugóját a – műfajok közötti határokat oldó – „zeneközelítő” fogalomba sűrítette, és ennek jegyében is lett könnyűzenei életünk megkerülhetetlen alakja. Pályafutása során olyan rangos együttesek tagja volt, mint a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, a Vízöntő, a Kampec Dolores és az Etnofon Zenei Társulás, és közben mintegy húsz – többnyire a mai napig aktív – zenekart vezetett.

Random Trip - 9. szülinap

Akvárium Klub, 19:00

Születésnapi nagykoncert. "Már 9. éve élvezzük együtt koncertjeinken a felemelő zenei szabadságot és úszunk a közönség szeretetében! Ezzel a csodacsapattal szeretnénk nektek teljes szívből megköszönni, hogy 9 éve velünk vagytok: Harcsa Veronika, Big John Whitfield, Heincz Gábor 'Biga', Barabás Lőrinc, MC Kemon, Saiid, Cséry Zoli, Szebényi Dani, Bata István, DJ Q-Cee, Delov Jávor."

Március 28., szerda

Grigorij Szokolov zongoraestje

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyt., 19:30

Széles repertoárja Bachtól Schönbergig terjed, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikát megragadja. Interpretációjának sajátossága, hogy kevés pedált használ, billentéstechnikája elsőrendű, a zongorából a hangok mérhetetlenül sok variációját csalja ki. Játéka költői és egészen egyéni megoldásokban is bővelkedik, előadásában a legismertebb darabok is meghökkentően újnak hatnak.

Szeder Francia Lemezbemutató

Francia Intézet, 19:00

Februárban tematikus, francia nyelvű lemezzel jelentkezett Szeder. Az albumon Szeder pályafutásának francia sanzon ihletésű dalai kaptak helyet. Van köztük olyan ismert feldolgozás, mint a Lazsadal, vagy a Reggeli dal, és rákerültek olyan korai szerzemények is, mint pl. a Budapest, amely korábban soha nem került kiadásra. A szövegek francia változatinak elkészítésében Laurent Winkler segítette Szeder munkáját, a hangszerelések megálmodásában pedig ezúttal is Hrutka Róbert közreműködött.

Ufomammut (IT), Pozvakowski

A38 Hajó, 20:00

Márciusban végre Budapestre látogat az olasz doom legenda, az Ufomammut! A Neurot Recordings szárnyai alatt megjelent '8' dalaival turnézó power trió pszichedelikus vizuállal, lassan örvénylő riffekkel és súlyos középtempókkal viszi majd belső űrhajózásra a műfaj szerelmeseit. Az estet felvezeti a kitűnő noise-rock formáció, a Pozvakowski.

INGYENES

Wednesday Open Jam: Gyárfás István trio

Budapest Jazz Club, 22:00

A legtöbbször fiatal zenészekböl álló triókhoz ezentúl szerdánként is bárki csatlakozhat, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A közönség pedig, ahogy azt már megszokhatta, mindebböl csak profitál, az aktuális estre felkért alapformációkat szerdánként is a legtehetségesebb zenészek alkotják.

Nádas Péteré az idei Aegon-díj

Nádas Péter Világló részletek című munkájáért kapta az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó a 3 millió forintot.

Budapestre hozza önálló estjét John Malkovich

Ismét Budapestre érkezik John Malkovich. Az amerikai világsztár Report on the Blind című önálló estjét mutatja be a magyar közönségnek május 23-án a Budapest Kongresszusi Központban.

Megalakult az első fogyatékosokból álló zenekar

A Bournemouth Symphony Orchestra létrehozta az első olyan professzionális zenekart, ami fogyatékos zenészekből áll.

Hogyan termessz csilit?

Épp időben vagy, hogy nekivágj a saját termesztésű erőspaprikának.

Ezért para, ha elhanyagolod a fogmosást

Fogatlan nép vagyunk, mert tojunk a szájhigiénia fontosságára. De tudod mennyi bajod lehet ebből? És mit tehetsz a fogaid egészségéért?

A kezdő plankelők leggyakoribb hibái

Érdemes lehet az évtizedekig kitartott gyakorlatok helyett inkább a helyes testtartásra koncentrálni.