Programkereső

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ KONCERTEK KEDDEN ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Komoly

Csalog Gábor - Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Online, május 11., 19:00

Csalog Gábor baritonra és zongorára írt dalciklusának a Budapest Music Centerből közvetített koncertjén a Költő olvassa szövegeit és Kéringer László énekel.

Komoly

Szabó Marcell, Medveczky Ádám és a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Szegedi Nemzeti Színház, Online, május 11., kedd, 19:30

Az Cziffra György-emlékév remek koncertjeinek sorában ez lesz az első esemény, amelyre már közönséget is beengedhetnek a szervezők a szabályok szerint.

Jazz

MAO Legendás Albumok - Clifford Brown Sextet: New Star On The Horizon

Online, május 11., kedd, 20:00

Clifford Brown rövid életútja ellenére óriási hatást gyakorolt kortársaira és az elkövetkező idők muzsikusaira is. Életének egy tragikus autóbaleset vetett véget 25 éves korában, de az ezt megelőző négy évben számos lemezfelvétel megörökítette Brown tehetségét.

Világzene

Bettika Quintet

Online, május 11., kedd, 20:00

Jazz, magyar népdalokra építő világzene, vers-koncertek és kortárs irodalom – a Bettika Quintet szabadon játszik a műfajokkal, a versmegzenésítés és az improvizáció mezsgyéjén hozza létre saját, egyéni világát. Zenéjüket a vers és zene, dallam és kíséret folyamatos feszültsége formálja, előadásaik pedig a műfaji elemekhez való nyitott és játékos hozzáállásuk miatt egyszeriek és megismételhetetlenek.

Pop

Dalműhely Sziámival az A38 Hajón - Takács Vilkó, Pilter Lilla, Schwenk András

Online, május 11., kedd, 20:00

Május 11-én újra forognak a Dalműhely kerekei: második alkalommal Schwenk András, Pilter Lilla és Takács Vilkó lép színpadra, hogy Müller Péter Sziámival elmerüljenek zene és szöveg kapcsolatában. Mindhárman Sziámi dalvázlatokból inspirálódtak.

Világzene+Film

Tony Allen ft. Damon Albarn

Online, május 11., kedd, 21:30

Tony Allent, az autodidakta virtuóz dobost legtöbben Fela Kuti Afrobeat ritmusvilágának megalkotásáért ismerik. Sokan nem tudják, milyen hatalmas ívet írt le a pályafutása, míg karrierje végén olyan nagy horderejű zenei együttműködésekbe kezdett, mint amilyen ez a koncert is, ahol Damon Albarnnal és Oxmo Puccinoval játszik egy színpadon.

✰ ✰ ✰ HÍREK ✰ ✰ ✰ KLIPEK ✰ ✰ ✰

NYITÁS!

Nyit a Fesztiválzenekar!

„Nagyon várjuk, hogy újra közönség előtt játszhassunk” – mondja Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója, aki ismét színes, ismertebb darabokat és izgalmas újdonságokat tartalmazó programot állított össze a 2021–22-es évadra. Vadonatúj operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a programban. A nyilvános bérletárusítás május 16-án indul, online és személyesen is: próbatermükben a zenészektől, vagy akár Fischer Ivántól lehet vásárolni, sőt a karantén utáni nyitást utcazenével és meglepetéskoncerttel ünneplik.

ÚJ DAL Ki vagyok én? - avagy egy dal harmadik élete

Kalandos élete van Bodrogi BoZaN András és Kristóf Norbert közös dalának, amely eredetileg 2017-ben jelent meg BoZaN: For Your Balance című EP-jén.

ELŐZETES Virtuális Glastonbury

Magyarországról is követhető lesz a Glastonbury Fesztivál online koncertje! A Live At Worthy Farm elnevezésű ötórás műsorban fellép a Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka, Wolf Alice és DJ Honey Dijon.

BESZÉLGETÉSEK A turnébusz kigyulladt a Petőfi hídon, mi meg kólával locsoltuk – Kispál és a Borz-estek

Talán még sosem készült olyan bensőséges, és egyben nagyon vidám hangulatú közös interjú Kispál Andrással és Lovasi Andrással, mint most a Lemezjátszó Classic sorozatban.

ÚJ ALBUM Moped Loewen: Book of Navi

Tízfős, nemzetközi zenészekből álló csapattal rögzítette a Moped Loewen Book of Navi című lemezét.

NYITÁS!

Újra élőben szól a jazz a BJC-ben!

A cím ebben a formában nem teljesen tárgyilagos, ugyanis a jazz koncertek eddig is élőben zajlottak a BJC színpadán, azokat pedig a klub Facebook oldalán hetente 4-5 alkalommal követhette figyelemmel valós időben a nagyérdemű.

ÚJ DAL

A Bence kalandjai versmegzenésítése

A Bence kalandjai születésnapja és a költészet ünneplése egybe esik, ezért Bence elhatározta, hogy innentől április 11-én minden évben új dallal jelentkezik, így megérkezett a nehéz reggeleket indító Az a perc.

ÚJ ALBUM

Mikor megyek hazafelé

Megjelent Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza közös lemeze, közel harminc éves közös munkájuk egyik lenyomata.

programok keddre

Keddi ajánló

Még szép számmal találtok online programokat, de elrejtettünk a listában két offline, azaz élőben is élvezhető előadást is. Nem árt odafigyelni!

✰ ✰ ✰ ✰ ✰ KONCERTEK SZERDÁN ✰ ✰ ✰ ✰ ✰

Komoly

Lajtha-Kodály-Szabó-Szokolay - Balog József zongoraestje

Online, május 12., szerda, 19:30

Kodály, Lajtha, Szokolay és az erdélyi származású Szabó Csaba művei mind jellegzetes képviselői a 20. századi magyar zongorazenének. Lírai, képszerű miniatűrök sorát kínálja a program, amelyeket elsősorban nem valamiféle experimentális megközelítés jellemez, hanem inkább, ahogyan Tóth Aladár fogalmazta meg Kodály op. 11-es Hét zongoradarabjával kapcsolatban, „a kifejezésmód analitikus leegyszerűsítése”.

Komoly

Győri Filharmonikus Zenekar, vez.: Dubóczky Gergely

Online, május 12., szerda, 20:00

A Müpa őszi zeneműpályázatának filmzene kategóriájában lett díjazott Farkas Bence alkotása. Korda Sándor mozgóképtörténeti klasszikusa különleges kihívást jelent a mai filmes alkotónak.

Világzene

Mordái x Reisz Gábor x Szimler Bálint

Online, május 12., szerda, 21:00

A Mordái sötét folk rockja Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezésében kel életre a Gellért szállóban – ez a Budapest Ritmo Online! A dalok feszültségén néha elszabadult jazz taktusok is átsejlenek, máskor a hangulat katartikus zúzássá fokozódik. Számaikat hallgatni olyan, mint éjszaka utazni át az erdőn, miközben tudjuk: útonállók figyelnek.

Pop

Fonó Tavasz: Muzsik és Volkova

Online, május 12., szerda, 19:00

A Muzsik és Volkova remek folytatása a két nagy magyar közéleti krónikás megszakadt munkásságának. Nem véletlen, hogy Cseh Tamás és Dinnyés József dalokat is feldolgoztak már magas színvonalon, szellemi és lelki közösséget vállalva életművükkel.

Jazz

Az Év Fiatal Jazz-zenésze 2021. - Egri János Jr. & HunJazzFed

Budapest Jazz Club, május 12., szerda, 20:00

A fiatal tehetséges zongorista koncertje végre nyitott kapuknál, a közönség örömteli társaságában, a Budapest Jazz Clubban élőben lesz megtekinthető!

Világzene

Odd ID x Szilágyi Fanni

Online, május 12., szerda, 21:30

Az Odd ID zenéje Szilágyi Fanni rendezésében kel életre a Twentysix dzsungeljében – ez a Budapest Ritmo Online! Ringató szintetizátor melankólia csap át vad headbangelésbe - mintha egy Bonobo koncertet nomád törzsek támadnának meg, és alakítanák súlyos rave partyvá.

Film

Piazzolla – A Cápa Évek

Online, május 12., szerda, 22:00

A Piazzolla életmű-filmet most először mutatják be Magyarországon – a filmhez a zenész legenda fia a családi gyűjteményéből számtalan előadás, koncert, és bensőséges családi jelenetet adott át a rendezőnek. Piazzola önfejű, szenvedélyes, virtuóz karaktere pedig minden filmkockáról visszaköszön.

Akkor fog tisztelni a gyereked, ha te is tiszteled őt – már gyerekkorában is

A gyerekek a szülők által tanulják meg tisztelni önmagukat, és ez teszi lehetővé, hogy majd másokat is tisztelni akarjanak.

A történelem Darwin-díjasai: koronás fők, akik különösen bizarr módon lelték halálukat

Nem csak csatában haltak meg a történelem koronás fői: néhány uralkodó egészen furcsa módon hunyt el.

Miért nyalogat a macskám? Ez a magyarázat az állatorvosok szerint

Az oké, hogy ez nála a tisztálkodás része, de vajon velem miért csinálja?