Napfény

Bakancslistához adom
Sunshine
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol kalandfilm, 108 perc, 2007

Értékelés:

435 szavazatból
Szerinted?

2057, a Nap haldoklik. Már nem képes biztosítani azt az energiát és fényt, amire az emberiségnek szüksége van. A Föld utolsó reménysége az Ikarosz 2 nevű űrhajó. A küldetés során a nyolcfős legénységnek nukleáris eszközt kell a Napba juttatnia, a robbanás talán új életre kelti. Miután megszakad a kapcsolat az otthoniakkal, rábukkannak az előttük ott járt Ikarosz 1 űrhajóra, melyet hét évvel korábban, hasonló céllal indítottak útnak. És ettől kezdve a dolgok rosszra fordulnak. A csapat tagjai egyszerre harcolnak a saját életükért és az emberiség jövőjéért.
Bemutató dátuma: 2007. április 12. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
cinemad máj. 31. 22:10:50 7/10
Egy kifejezetten jó film. (spoilert tartalmazhat) Nagyon tetszik a film hangulata és a képi világa. Jól néz ki az űrhajó és minden más is, sokkal igényesebb, mint egy csomó nagyköltségvetésű film ócska CGI díszletei. Itt nem azt érzem, hogy egy animációs filmet nézek. Az alapfelvetés is tetszik, kifejezetten érdekes, hogy a Nap elképesztő erejét állítja a középpontba. Kicsit átértékelheti a néző a naponta használt "süt a nap, borús az ég, meleg van, stb." kifejezéseket. Kifejezetten izgalmas és nyomasztó, már az első kétharmadában is. A szokásos minden filmben elkövetett bakijai a legénységnek, a saját hülyeségeik által generált problémák picit rontanak a film kreativitásán. Tényleg teljesen felesleges volt az Ikarosz 1-et megközelíteni is. Elvégezzük a küldetést, ha az emberiség megmenekült, akkor beugrunk hazafelé a másik hajóra (vagy ha nem sikerült visszamegyünk a másik bombáért)... Ez az egyetlen valid döntés ebben a szituációban. A film utolsó harmadára nekem nem volt szükségem, odáig is izgalmas volt a sztori. Az utolsó harmad picit összecsapott lett és konkrétan az Event Horizon című film koppintása egy az egyben. A szereplők jók, az egyéni problémám, hogy talán semmilyen színész nem taszít annyira, mint Cillian Murphy. De ez persze nem a színészi képességeit minősíti. Összességében ez egy igényes és a mai napig teljesen jó sci-fi. Nem tökéletes, de bőven az átlag felett van.
lukenukem márc. 20. 21:18:30
annak idején moziban láttam. nagyon tetszett a hangulata, és a színészek játéka. idő közben minden főszereplőt több filmben is láttam, és főleg visszatekintve fantasztikus szereposztással készült a film. a történet alapfelvetése érdekes, és a megoldása is merőben hipotetikus. de hát miről szólna egyébként a műfaj, ha nem tudományos dolgok feszegetéséről a fantázia eszköztárával? szerintem ötletes volt az alaptörténet, és fantasztikusan jó is volt a hangulata, bőven hagyott időt a legénység közötti feszültség bemutatására, elvégre évek óta küldetésen vannak, ráadásul az emberiség fennmaradása szempontjából kulcsfontosságú küldetés. így a nyomás is felfoghatatlan mértékű. ugyanakkor a karakterek mind racionálisak, hitelesek. elvégre nem egy szedett-vedett csapatot küldenek egy ilyen küldetésre. (nem úgy mint az bolygó neve halálban, ahol az elit katonák a filmtörténelem legnagyobb csürhéje... na azok a karakterek totál hiteltelenek voltak, hogy úgy megtörtek, hogy egy turistának kellett átvennie az irányítást) a képek fantasztikusak, a zene elsőosztályú, danny boyle egy nagyszerű rendező, és nagyon tetszik, hogy több műfaj mellett a sci-fi-ben is kipróbálta magát. a film nagyon jól működik. egyedüli baja számomra az, hogy olyan fantasztikusan építette fel a hangulatot, olyan jól megágyazott a tragédiának, hogy aztán kifejezetten lelombozó, hogy végül egy alien koppintás lesz belőle. (SPIOLER: csak nem ürlények hentelnek) miközben nagyon is érthető a koncepció. sok nagyon ötletes képi-hangulati megoldás van benne, amit nagyon értékelek. pl az ikarosz 1-en, bármikor a zseblámpa az objektívbe világít, bevágnak egy-egy fotót a hajó legénységéről. de csak egy pillanatra. ötletes volt, hogy nem mutatták telibe mark strong karakterét, hanem elmosódott, homályos, rezgő, csak a sziluettjét mutatva, stb képeken keresztül.
szerintem egy nagyon jól sikerült film, képi világát tekintve elképesztően jó. a színészek egytől egyig fantasztikusak. egy játékfilm esetében a tudományos valódiságát boncolgatni szerintem butaság. el kell fogadni az alapfelvetést (ami nyilván fantasztikum), és azt követően kell helyén kezelni. (nem lehet horror filmet úgy nézni, hogy közben odaképzeljük a stábot.) persze minden filmbe kell valami bonyodalom, ami itt is eljön, de az addig felépített hangulat (ami a film legnagyobb erőssége) egy pillanat alatt szertefoszlik, és megmarad egy az idővel (és levegővel) küzdő pörgős, menekülős, túlélő thriller-akció. és az már koránt sem olyan érdekes, de sajnos nem is annyira izgalmas, hogy a film végéig teljesen lekössön. és óriási nagy kár ezért! emiatt nem lesz se nem klasszikus, de még boyle filmográfiájának is csak egy filmje, aminek a megítélése igen felemás.
10/10
bogyocska999 febr. 06. 00:16:59 10/10
Nálam ez a film örök 10/10-es! Komolyan logikát kerestek? Itt mindenki csillagász, fizikus, asztonauta? Viccosztály vagytok!
1/10
passz2011 2023 szept. 28. - 14:39:22 1/10
Nagyon sz.r!!!
6/10
P.Frusciante 2023 jan. 16. - 08:39:31 6/10
Ez egy közepes film. Nem ultra-rossz, de az igazán jótól is messze van. A látvány, az effektek meglepően jók, jó az atmoszféra is. Ezen kívül tele van közhelyes, logikátlan baromságokkal. Ezen kívül az utolsó fél órában, a csúcsjelenetekben alig tudtam követni mi történik, olyan kameramozgások voltak. De mivel olyan kevés valamire való sci-fi készül, azt mondom, hogy aki szereti a műfajt, az egyszer megnézheti.
6/10
Ildikó Nóra 2022 okt. 29. - 15:45:18 6/10
Cillian M. miatt néztem meg a filmet, egyszer meg lehet nézni, nekem néha zavaros volt és a vége is fura volt. A szereposztás, szinkron tetszett.
1/10
Karor 2022 febr. 11. - 21:05:09 1/10
Ultra gyenge, tele logikátlan dolgokkal. Időpocséklás.
5/10
sorozatneked.hu 2021 aug. 01. - 22:08:29 5/10
5/10

Ezt a filmet most láttam először és érdekes volt, hogy ennyi híres színész(nő) játszott benne. Az eleje jól indult, de a végére mintha kicsit kifáradt volna a rendező. Engem nagyon zavartak a rángások, életlen beállítások. Gondolom ezzel akarta érzékeltetni az idő és a tér törését vagy micsodát, de így eléggé nézhetetlen és élvezhetetlen lett az utolsó 10 perc.
Zahire69 2021 jún. 22. - 09:50:44 Előzmény Csaba Marsi
A sci-fi - ben kell(ene), hogy legyen logika. Ezért tudományos-fantasztikus film. A Star Wars filmek nem sci-fi filmek, még ha annak is írják ezeket az ismertetőkben, ezek színtiszta fikciók, tudomány nélkül.
8/10
Csaba Marsi 2021 máj. 03. - 16:46:33 8/10
Szerintem minden hibája ellenére igen is szórakoztató volt, a filmzenéje olyan jó volt, hogy a hátam is borsókázott mikor először láttam. Főleg a végén. Akik lehúzták a filmet: Ti most komolyan logikát kerestek egy Sci-Fi -be? Az mióta van nekik? Mert a Star Wars -os fénykard mi? Fog létezni valaha, hogy a fény megáll másfél méter után?! :D

Az kattant Ikarus 1 parancsnoka, meg nyíltan elmondja a motivációit a filmben, azt mondta neki Isten vigyen mindenkit a mennyekbe. Ennyi. Mikor jött át az Ikarus 2 -re? Mikor átdokkoltak, senki nem őrizte a dokkolót. Mindenki ment a mega útján. Akkor simán átszökhetett. És robbanószert is volt ideje elhelyezni.

3/10
jsfelms@gmail.com 2021 márc. 28. - 17:31:53 3/10
A színészek miatt 3*. Egyébként értékelhetetlen.
10/10
nikita1111 2021 febr. 05. - 14:47:55 10/10
Nagyon jó hangulatú,jó témájú film! Aki szereti a sci-fit annak kötelező!
tothistvan1981@hdsnet.hu 2020 júl. 21. - 10:20:13
Ennek a filmnek is csak a zenéje jó, a történek kb 0
Koncsita 2020 ápr. 21. - 21:49:50 Előzmény Csonger
Ezt se kell végignéznem, köszi. :)
Cisco 2019 nov. 18. - 00:39:56
Ez most komoly?
Újra indítják a Napot? :DDD
És erre egy kövér 7-es a jutalom a jó néptől?
Van még aki értetlenül áll október 13-a előtt?
.
1/10
equinox13 2019 jan. 08. - 23:31:48 1/10
Rém gyenge film. Időpocsékolás volt megnézni. A science fiction nem ez. Ez tragédia.
Stanislav Lem, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov és a többi klasszikus, valóban tudományos fantasztikus író forognak a sírjukban...
Marhaság az alapgondolat, Isten idecitálása, a horrorisztikus és idegesítő képi vágások, a képtelenebbnél képtelenebb fizikai helyzetek, stb.

Akkor nálam már inkább az utóbbi évek hasonló terméséből az Interstellar/Csillagok között között a befutó.
1/10
GoodMovies 2018 júl. 09. - 22:17:55 1/10
Ez egy vacak. Ennyi hülyeséget összehordani...
3/10
Ivy00 2018 ápr. 18. - 01:57:27 3/10
Egy darabig élveztem ezt a filmet, de onnan, hogy összekapcsolódnak az Ikarus 1-gyel, jön a blődség, és a meg nem magyarázott, zűrzavaros dolgok.
SPOILER
Átmennek a másik űrhajóra űrruha nélkül, miközben azt sem tudják, mi történhetett ott, és hogy van-e még belélegezhető levegő. Naná, hogy baj lesz. Aztán űrruha nélkül próbálnak visszajutni, és persze egész jól bírják a 0 nyomást az űrben...
A katasztrófák sorozata legalább értelmet nyer a szabotőr által, de hogy kitalálták, hogy a másik űrhajó kapitánya jött át - mikor, hogyan? -, az erőltetett, és cseppet sem hihető. Hogy a fazont soha nem mutatják, csak elmosódottan, annak nem tudom, mi célja lehetett, mert ha ijesztő akart lenni, közlöm, hogy inkább kimondottan idegesítő volt. Ahogy a film egész vége is egy idegesítő katyvasz. Kár érte.
Querelle82 2018 jan. 02. - 18:20:21 Előzmény jerome86
Talán tudsz magyarázattal szolgálni, mert engem is érdekelne a lentebb feltett kérdés.Hogyan került az Ikaros 1.kapitánya az Ikaros II.re ?
jerome86 2017 dec. 05. - 18:27:27
Az egyik legjobb sci-fi amit valaha láttam. (Már többször is :) )
Egyszerûen magával ragad a hangulata.
Összes hozzászólás