Személy

Marta Syrko

Fotográfus

Marta Syrko (1995) ukrán fotóművész és művészeti vezető, akinek munkái lenyűgözőek és elgondoltatók.

A Katonaszobrok Marta legjelentősebb humanitárius projektje, amelyen azóta dolgozik, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított hazája ellen. Olyan ukrán katonákat ábrázol, akik az orosz háborúban sérültek meg.
Marta művészetének középpontjában az emberi alak szépségének és kecsességének megragadása áll, az ókori görög szobrokat idézve. A sebesült testek esendőségének érzékeny ábrázolásával arra bátorít minket, hogy ne a tökéletlenséget lássuk meg, hanem a szépséget és a csodát.

Munkáin keresztül elgondolkodtató kérdéseket tesz fel: hogyan változtatja meg egy végtag elvesztése vagy egy fizikai trauma az ember életszemléletét? Hogyan befolyásolják ezek a változások a kapcsolatait és a másokkal való interakcióit? Hogyan alkalmazkodik az új valósághoz, és hogyan találja meg élete értelmét? Marta ezeken a kérdéseken és a katonák útjának megörökítésén keresztül rávilágít a katonák alkalmazkodóképességére és erejére, miközben a nézőket arra ösztönzi, hogy gondolkodjanak el a veszteséggel kapcsolatos saját felfogásukon és azon, hogy az hogyan alakítja a világról alkotott képüket.

Ukrán művészként arra használja a hangját és a művészetét, hogy közelről mutassa be az ukrajnai helyzetet, és felhívja a figyelmet a hazájában zajló történésekre.
Marta Syrko művészete az Európa szívében dúló háború rideg valóságát állítja a középpontba, és az áldozatot, amelyet az egyénektől és a társadalom egészétől követel. Másokat is arra szólít fel, hogy figyeljenek az ukrán nép küzdelmeire, ismerjék el az ukrán katonák hazájuk és egész Európa védelmében hozott áldozatait, és sürgeti az egész civilizált világot, hogy támogassa Ukrajnát, hogy véget vessen ennek a kegyetlen, provokálatlan agressziós háborúnak.

Hozzászólások