Polaroidok, a toplistavezető verseskötet

Sztárszerzők vagy szerzővé váló sztárok, aktuális, olykor botrányos történetek – senkit nem ér meglepetésként, ha a könyveladási sikerlisták élén ilyesmivel találkozik. Képes lehet-e egy verseskötet felülírni mindezt?

Simon Márton Polaroidok című művének sikerült: a kötet februárban hetekig vezette a Libri Könyváruházak sikerlistáját, így a 2013-as költészet napjára megjelent Polaroidok 2014 elején már a negyedik utánnyomásánál tartott.

Simon Márton verseskötete a nagyvárosi szorongás szótára, amely szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban – a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan. De miután megtalálta és megmutatta nekünk, udvariasan hátralép, és csak annyit mond: Uram, íme, a szakadék, amit rendelt.

A Libri Kiadó a 2014-es költészet napjára Simon Márton első, Dalok a magasföldszintről című kötetének újrakiadásával lepi meg a kortárs költészet kedvelőit. És ki tudja, talán a jövőben a sikerlisták élén egyre több verseskötettel találkozunk majd…