Egyéb

Csillagászat Napja. Holdfotózással

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 18. (szombat) 20:45

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az Észak-kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke, Doug Berger 1973-ban indította el a Csillagászat napja mozgalmat. A mára már nemzetközi figyelmet kapó eseménysor elsődleges célja a nagyvárosokban élő emberek összekötése az éjszakai égbolttal. Maximálisan azonosulva e törekvésekkel a Csillagászat napját természetesen a Svábhegyi Csillagvizsgáló is méltó módon megünnepli.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Hold és Sinus Iridum: az Esők Tengerének (Mare Imbrium) szélén fedezhetik fel a Szivárvány öblöt (Sinus Iridum). Ennek peremhegysége, a Jura harapósan kontrasztos vonalként ugrik ki a sötét, bazaltláva által elárasztott fenséges öbölből.
Clavius óriáskráter: a Hold déli féltekéjén található 231 km átmérőjű kráter az egyik legnagyobb égi kísérőnkön. Évmilliárdok alatt az újabb becsapódások egy öt tagból álló pompás mellékkráter-láncot hoztak létre.
Longomontanus kráter: a Hold déli féltekéjén elterülő 145 km-es óriáskráter. Teraszos fala, mellékkráterei és központi csúcsa kiemeli a környező kráterek közül.
Alcor-Mizar kettőscsillag: a Nagy Medve csillagkép szabad szemes kettőse távcsöveikben fedi fel igazi szépségét: a Mizar további két tündöklő komponensre bomlik fel!
A Hold túráról saját emlékfotóval térhetnek vissza, amit mobiltelefon adapter segítségével készítenek majd el.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.