Egyéb

nyelvi piknik 2024/06

DANTE Közösségi Alkotótér
2024. június 20. (csütörtök) 19:00

Helyszín:

DANTE Közösségi Alkotótér
1023 Budapest, Török u. 1.

Moderátor: Szabó Gergely


Mi a nyelvi piknik?
A piknikeken a résztvevők olyan nyelvi témákat és azok társas vonatkozásait vitatják meg kötetlen és játékos formában, amelyek mindenkit érinthetnek. Idén például beszélgettünk már a gépek által generált szövegekről, az időről és a nyelv változásáról is.


Hogyan zajlik?
A piknikre módszeres együttgondolkodásként tekinthetünk, amelyet nyilvános tereken, például egy kávézó asztalát körbeülve végzünk – nem véletlen, hogy inspirációul szolgált számunkra a filozófiai kávéház műfaja. A beszélgetést moderátor segíti egy előre meghatározott szál mentén. A kiindulópont általában egy olyan elgondolkodtató kérdés, amelyre a résztvevők válaszul a saját nyelvi tapasztalataiból, másokkal való beszélgetéseiből hozhatnak példákat és megfigyeléseket. Az a gyakorlat alakult ki köztünk, hogy a bemutatkozást követően körülbelül kétszer 60 percben vitatjuk meg az aznapi piknik témáját, de akik nagyon belemelegedtek a tereferébe, azok akár zárásig is maradhatnak. A piknik célja tehát az, hogy a résztvevők más emberek nézőpontjait megismerve gyarapodjanak. Nagy világmegfejtéseket nem kell várni ezektől az alkalmaktól, kedves emberekkel való eszmecserét és mások meglátásaiba való betekintést annál inkább.


Szükséges valamilyen előismeret vagy végzettség a részvételhez?
Egyáltalán nem. Nyelvi élményei, tapasztalatai mindenkinek vannak, amelyek egyaránt fontosak és relevánsak lehetnek. Amire viszont mindenképp szükség van, az a mások gondolataira való nyitottság.