Kiállítás

Kerámiatér

Néprajzi Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Néprajzi Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út - Ötvenhatosok tere

Különleges élményt nyújt az épület főlépcsője mintegy 4000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér. Ebben a lenyűgöző kiállításban és látványtárban a kerámia tárgyak a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből kerülnek bemutatásra.

A Kerámiatér a Néprajzi Múzeum két részből álló látványtára, mely a kiállítások nyitvatartási idején túl is látogatható lesz, ingyenesen. A két „féltekére” osztott tere az emberi agy működését képezi le. A bal agyfélteke rendszerez: földrészek, fazekasközpontok és formák szerint csoportosítja a világ kerámiáit. A jobb agyfélteke csapong, és a kerámiavilágokat inkább érzéki szempontból próbálja felfedezni és laza asszociációs láncba szervezni. Minden egyes kerámia egy kis világ: készítője, használója, funkciója, stílusa, anyaga, díszítése, színe, hangja, űrmértéke, felirata mind rejt valami titkot arról, hogyan köt össze az agyag embereket, korokat, társadalmakat, szokásokat.

A Néprajzi Múzeum tárgygyűjteményében ez az egyik leggyakoribb anyagtípus, több mint 35,000 tárggyal, öt különböző földrészről. A kerámiatárgyaknak ebben a térben mindössze egytized kerül bemutatásra, de abban a reményben, hogy aki végigböngészi, benyomást nyer a múzeumi gyűjtőszenvedélyről, a tudományos feldolgozómunkáról és arról a végtelen számú témáról, amely a múzeumi tárgyakon keresztül tanulmányozható.

Hozzászólások