Kiállítás

LÁTTATSZ ÉS LÁTSZOL

Gödör
2024. május 15. (szerda) 19:00 - 2024. május 31. (péntek) 19:00

Helyszín:

Gödör
1061 Budapest, VI. kerület, Király utca 50

kiállítás művészetterápiás alkotásokból


Milyen színű a szorongás? Hány kollázspapír szükséges a gyász ábrázolásához? Hogy néz ki papírra vetve az endometriózis küzdelme? Elég-e egy A/4-es lap a gyógyulás öröméhez? Mehet-e a kontúrvonalon túl a festék, ha végeszakad egy önbántalmazó mintázatnak? Milyen tempera alkalmas rá, hogy kifejezze a test határait?

A művészetterápiás foglalkozásokon nem cél az, hogy művészi értéket képviselő, esztétikus, alaposan megszerkesztett alkotások kerüljenek ki a résztvevők kezei alól. Nem cél, hogy a kép kész legyen és teljes, hogy bárki értse, aki ránéz. Egyetlen cél van csak: hogy az alkotó csatornát találhasson a benne felgyülemlett érzelmeknek, hogy gátlásoktól és elvárásoktól mentesen kiventilálhassa azokat, és vizuális módon megfogalmazhassa azt, amire talán még nincsenek saját szavai. Egy szóval: hogy gyógyulhasson.

A Safespace Budapet negyedik éve várja a művészetterápiás és relaxációs foglalkozásaira a résztvevőket, ez idő alatt közel 600 alkotás készült a szorongás, a testkép, a kapcsolatok, a gyász, a szexualitás témájában. A csoporttagok az alkotás és a beszélgetések során megérthetik: bár mindegyikük története egyedi és megismételhetetlen, mégsincsenek egyedül a problémáikkal.

A Láttatsz és látszol című kiállítás célja az, hogy a mentális egészség fontosságára irányítsa a figyelmet, valamint rámutasson: az alkotás mindenkié, és bárki fordulhat felé, aki letenne egy kicsit a vállát nyomó terhekből.

Művészetterapeuta, ötletgazda, a Safespace alapítója: Takács Dalma

Hozzászólások