5 magyar párkapcsolati reality, ami van olyan jó, mint a Házasság első látásra

Ha ennyire tetszett a TV2 reality-je, akkor érdemes megnézni még pár ehhez hasonlót.

Elgondolkodtató, hogy  a TV2 hogyan is tudott ilyen sikeres műsort csinálni az egyszer már az RTL-en elhasalt Házasság első látásra című realityből.

ez is érdekelhet

Nem csak párkapcsolatokban volt katasztrófa a 2017-es Házasság első látásra

A RTL még 2017-ben próbálkozott a jelenleg a TV2-n nagy sikerrel futó formula beindításával, de valamit nagyon nem csináltak jól.

Tovább

 

A számok nem hazudnak, és tény, hogy a tartalom is elég szappanoperás lett ahhoz, hogy a nézők ennyire függővé váljanak tőle. Ugyanakkor érdekes megnézni azt is, hogy milyen ehhez hasonló realityk voltak korábban hazánkban. Döbbenet, de nincs sok párkapcsolati valóságshow-ra példa. Egyrészt nem sorolhatjuk ide az olyan celebes műsorokat, ahol ugyan össze vannak zárva egy helyre, de mégis valamilyen vetélkedés van a fókuszban. Így egyből kiesik a Nyerő Páros, a Párharc, de a Drágám, add az életed! is. Azért sem lenne értelme egy lapon említeni ezeket a Házasság első látásra című realityvel, mert itt celebek celebkedéséről van szó főként. Ezért a fékezett habzású szereplés, a mindenképp jó színben való feltűnéshez való kényszeres ragaszkodás meg is öli ezeket a show-kat. Bezzeg a civilek… 

 

Rögtön lehetne mondani, hogy az Éden Hotel vagy a Love Island tökéletes példa a párkapcsolati reality-re, de sajnos ez nem így van, mivel ezek párkereső és taktikai valóságshow-k. Tehát olyan kell, amiben meglévő párokkal történik valami. Ilyen A Kísértés. A műsor alapja, hogy van x pár és van egy csomó szingli nő és pasi, akiknek egy feladata van: szétbombázni a stabilnak hitt kapcsolatot. A nettó féltékenykedésre, hűtlenségre alapuló formátumban megvan az, ami életben tartja a klasszikus értelemben vett női fodrászszalonok szellemiségét, illetve a munkahelyi közös konyhák hangulatát: az ismeretlenek és ismerősök magánéletén való csámcsogást, rosszmájú pletykálkodás alapján kialakult vad ítélkezést. Ez annak idején talán még túlságosan is formabontó volt, ezért nem csináltak belőle több évadot, de ma már bőven benne van a siker lehetősége. 

 

Bár az is igaz, hogy ehhez nagyon hasonló formátum állt bele a horvátországi homokos tengerpartba, ezzel együtt a Viasat nézettségi görbéje meg a földbe. A Szingli vagy Svindli annyiban akart több lenni egy párkereső relitynél, hogy a szerelmet kereső pasik közül voltak bőven olyanok, akiknek volt csajuk, akik a végig is nézték, ahogy a pasijuk megpróbálja elcsábítani a főszereplőt. Több ponton is bele lehet kötni a műsorba, de az alapötlet kifogástalan. Talán nem a megfelelő csatorna vetítette, talán a csating sem volt az igazi, illetve a kivitelezés is erőteljesen kifogásolható.

Ez a népbutítás, nem a Kőgazdag fiatalok

A Viasat3 is felszállt a társkereső reality-vonatra, amin jól láthatóan nincsen fék. A Szingli vagy svindli igazából jó, de van egy apróság, ami nem hagyja békén a minden emberben ott szunnyadó leggonoszabb énjét, a Facebook-kommentelő nyelvtannácit. 

Tovább

 

Volt viszont egy kevésbé elfuserált próbálkozás is ehhez hasonló valóságshow-ra, mégpedig az Exek az édenben. Ez eredetileg az igazi MTV, mármint a Music Television, nem a magyar köztévé gyümölcse. Pontosan arról szól, amit a címe is sejtet. Egy maroknyi embert, többnyire dekoratív fiatal lányokat és csávókat elküldenek nyaralni valami egzotikus helyre, hogy ott nyugodtan ismerkedhessenek. Ez eddig ugye egy nagyon snassz bőrkereső reality, amitől már fel sem megy az ember vérnyomása. Csakhogy időről időre elkezdenek felbukkanni kellemetlen emberek egyes szereplők múltjából. Jönnek az exek, akik belerondítanak az idillbe, akik elmondják, hogy az adott nő, pasi nem is olyan, amilyennek itt előadja magát. Erre jön még az, hogy az exek jelenlétében mindenki másként kezd el viselkedni, kicsit feszültebb lesz, ami persze maximálisan jót tesz a realitynek.

Az egyik legkevesebbet emlegetett párkapcsolati reality szintén a Viasat3-nak köszönhető. Ez a Flúgos futam.

Elég hülye neve van, és valóban megegyezik azzal, ami még a Cartoon Network rajzfilmjeként futott, de ez teljesen más. A Flúgos futam arról szólt, hogy néhány párnak külön-külön kocsival kellett napról napra eljutnia A-ból B-be. Aki az adott napon utolsóként ért célba, az kiesett a játékból. Na, hát a térképolvasós vezetős show nem tűnik elsőre egy hű de izgi párkapcsolati realitynek, pedig a kocsiba való bezártság megteremti az összeköltözés-feelinget. Sőt! Abból a szempontból jobb is, hogy nem kell egy villában élniük, több emberrel osztozkodni egy élettéren, hogy itt a pár két tagja csak maguk vannak az autóban, nem kell senki előtt megjátszaniuk magukat, nyugodtan kiborulhatnak, veszekedhetnek, örömködhetnek, csinálhatják teljesen természetesen azt, amit amúgy is csinálnának mondjuk egy hosszú 5-8 órás autóút során csinálnának.

 

És végül, de nem utolsó sorban egy egész rendhagyó párkapcsolati reality következik. Azért rendhagyó, mert nem több párról szól, hanem egy komplett családról. És azért is rendhagyó, mert nem is igazi reality, bár úgy volt előadva, hogy az.

Ennek ellenére ez minden idők egyik legérdekesebb, -izgalmasabb, -szórakoztatóbb, -meghatározóbb valóságshow-ja. Ez a Győzike show.

Az egész műsor nem szól másról, mint a Győzike és Bea asszony közti kapcsolat heves kilengéseiről. Láthatjuk mind a két felet konfliktusok közepette, láthatjuk az érzelmi kilengések végtelen skáláját. Közben a mellékszereplők is előtérbe kerülnek, és olykor ellopják a show-t, lásd: Zolika és Zsolti.

Ugyan az egész egy nagyon jól megszerkesztett, dramaturgiailag jól kitalált történet, akkor (és még mai szemmel is), sokkal hihetőbb, mint bármi, amit ma őszintén próbál előadni Győzike. Lásd: Párharc, Édes élet, és gyanús, hogy a TV2-re költöztetett rebootolt Győzike show se lesz jobb.

Visszatér a Győzike Show

Ezúttal a TV2-n láthatjuk Gáspár Győzőt és családját.

Tovább

 

Összesítve: nem vagyunk eleresztve igazán jó párkapcsolati realityvel, de talán a Házasság első látásra sikere beindított valamit, aminek köszönhetően majd még sok ilyen és ehhez hasonló műsor lesz képernyőn.