Tóth Andi mellkidobása sem volt elég a Sztárban sztár győzelméhez

A Szerencsekerék olyan elképesztő eredményeket hoz a TV2-nek, hogy még a vasárnap esti Sztárban sztár sem tudta űberelni a hétfői adást: Kasza Tibi műsora rekordot döntött.

Hova van még feljebb? Egyáltalán van még ennél is feljebb? - fogalmazódott meg a kérdés a múlt heti nézettségi adatokat látván. A Szerencsekerék olyannyira bepörgött, hogy éves csúcsot döntött a teljes lakosság körében:

idén először történt, hogy egy műsor nézettsége az egymilliós álomhatár fölé kússzon, ezt sikerült a Szerencsekerék hétfői adásának abszolválnia.

Úgy tűnik, hétvégén annyira kiéhezett a közönség Kasza Tiborra, hogy hétfőn 1 004 429 néző követte figyelemmel a szórejtvényeket, a közönségarány is hihetetlenül magas, 27,1 százalékos lett, vagyis az éppen tévét nézők több mint negyede a TV2-t nézte.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 


És ezzel az adással nem csak a múlt hetet, de az év eddigi részét is megnyerte a Szerencsekerék, ez lett 2023 eddigi legnézettebb műsora.

A fiatalabbak körében viszont az adás „csupán” a harmadik helyet tudta megszerezni 274 525 nézővel és 24,1 százalékos közönségaránnyal.

Ebben a célcsoportban az első helyen az RTL üzleti showműsora, a Cápák között végzett 302 515 nézővel és 22,3 százalékos közönségaránnyal,

a képzeletbeli ezüstérmet pedig a Sztárban sztár vitte el 300 302 nézővel és 23,7 százalékos közönségaránnyal.


A Szerencsekerék nézettsége tehát még mindig tud hétről hétre emelkedni, méghozzá elképesztő ütemben. Eleve az is nagy fegyvertény, hogy egy hétköznap, konkrétabban hétfő este sugárzott műsor meg tudja verni a vasárnapi főműsoridős show-t – általában vasárnap este néznek a legtöbben tévét – de az meg pláne, hogy ennyire dinamikusan tudja növelni nézettségét: az előző héten a fiatalok körében átlagosan 244 942-en néztek egy adást, ez a múlt hétre 251 303-ra kúszott fel, a közönségarány 21,5-ről 22,3 százalékosra nőtt. A teljes lakosság körében 915 337-ről 938 883-ra emelkedett az átlagos nézőszám, a közönségarány pedig 25,1 százalékról 25,6-ra.

Forrás: RTL Sajtóklub

 


Ezzel párhuzamosan az RTL-en futó Drága örökösök című sorozat hétről hétre veszít nézettségéből, a teljes lakosság körében lassan ott tartunk, hogy dupla annyian nézik a Szerencsekereket, mint a szériát: ebben a célcsoportban most 500 905-ös átlagos nézőszám jött ki a múlt hétre, a közönségarány 13,7 százalékon áll.

A hétköznapokat tehát egyértelműen viszi a TV2, de ott van még a hétvége: a szombatot még az RTL tudja hozni a Gólkirálysággal, de már itt is erodálódik a nézettség: a kezdeti 260-270 ezres nézőszám múlt héten már csak 196 ezer volt a fiatalok körében, a teljes lakosság körében 574 ezer. Az aktuális epizód a fiatalok körében a 11. helyezett lett, ami még elég tisztességes szereplés, viszont a teljes lakosság körében csak a 29. helyet tudta megszerezni. Ezzel együtt a szombatot tehát még meg tudta nyerni az RTL, viszont a vasárnap ismét egyértelműen a TV2-é lett – természetesen a Sztárban sztár című nagyszabású showműsorral. Az előző évadoknál megszoktuk, hogy ha éppen fut a Sztárban sztár, vagy kistestvére, a Sztárban sztár leszek, akkor az tuti befutó – minimum a teljes lakosság körében, de jó eséllyel a fiatalok körében is, most viszont csak a második helyen végzett a Szerencsekerék hétfői adása után: a teljes lakosság körében 962 176 nézőt tudott összeszedni, a közönségarány 26,2 százalékos lett, a fiatalok körében is a második helyen ért célba 300 302 nézővel és 23,7 százalékos közönségaránnyal.


Ebben a célcsoportban egyébként az első tíz helyezett között két RTL-es műsort találunk: az első helyezett Cápák között mellett a negyedik helyen végzett a vasárnapi RTL Híradó 264 912  nézővel és 23,9 százalékos közönségaránnyal, és egy M4-es műsor is befért: nyolcadik lett a vasárnap délutáni Forma 1-es közvetítés 225 766 nézővel és 24 százalékos közönségaránnyal. A Szerencsekerék adásai mellett tizedik helyezést ért el a hét legnézettebbTények-adása 215 506 nézővel és 26,2 százalékos, nagyon magas közönségaránnyal.


A teljes lakosság körében az első húsz helyezettből egyetlen műsor volt RTL-es: a 7. helyen végző vasárnapi RTL Híradó 817 152 nézővel és 22,9 százalékos közönségaránnyal, az összes többi a TV2-é: Szerencsekerék-adások és Tények sorjáznak a lista első felében.

A fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében toronymagasan a TV2 győzedelmeskedett 17,3 százalékkal, míg az RTL 13,6 százalékkal végzett a második helyen.

A TV2 viszont nagy változás előtt áll: jövő héten, vagyis március 13-án indul a Zsákbamacska című vetélkedő ráncfelvarrott változata Majka és Pápai Joci vezetésével, ez pedig azt is jelenti, hogy a Szerencsekerék egy időre elbúcsúzik a nézőktől. Nagy kérdés, hogy jó döntést hozott-e ezzel a TV2, és kitartanak-e a nézők a csatorna mellett, vagy veszít népszerűségéből a hétköznapi főműsoridős sáv. Szerény véleményünk szerint egyébként nem igazán fogja megrázni a nézettséget a váltás, ugyanis a nézők laza, gondtalan kikapcsolódásra vágynak, és ezt a vágyat valószínűleg a Zsákbamacska is ki fogja elégíteni.

 

(Forrás: Nielsen Research, RTL)