5 perc Szerencsekerék már kellemesen leszedálja az embert

Zsibbasztó az agynak. Ez lehet a műsor sikerének titka?

A számok nem hazudnak. A Nielsen közönségmérés, ami a televíziós nézettség szent és sérthetetlen alfája és ómegája, minden héten közli az adatokat, amikből már megállapítottuk nem egyszer, de nem is kétszer, hogy a Szerencsekereket nézik az emberek. Lásd:

-  Kasza Tibi és a Szerencsekerék valamit nagyon tud

- A Hazatalálsz lefelé, a Szerencsekerék felfelé húzza a TV2-t

- Kasza Tibort senki (és semmi) nem tudja megszorongatni

Mi lehet ennek a népszerűségnek az oka? Miért lehet nézett egy ilyen műsor? Hogy lehet nyerő formátum ez 2023-ban? Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem a nézettségről szóló cikkeket olvasva, de a válasszal nem foglalkoztam. Véletlenül, egy hétköznap este döbbentem rá egyszerű tapasztalás útján, hogy mi is a Szerencsekerék sikerének a receptje. 

Az egyszerűségében rejlik a szépsége

Értelmes, izgalmas, érdekes műsort keresve a tévében egyszer megakadt a szemem a ledfalra kirakott feladványon. Nem emlékszem, mi volt az, nem is tudtam elsőre megfejteni. Hát megvártam, amíg a pörgetés után a játékos mond egy mássalhangzót. Még mindig nem jöttem rá, mi lehet az. Újabb pörgetés, a kerék monoton kattogása elhalkult, majd jött az újabb mássalhangzó. Megvan a megfejtés - mondtam magamban. És akár el is kapcsolhattam volna, de nem tettem. Ment tovább a játék, amin már nem kellett izgulni. A játékos megfejtette, hogy mi van kiírva, jött az újabb feladvány. 5 perc se kellett, de a napi ingerektől kiégett agyam ennyi idő alatt teljesen kikapcsolt. Totálisan leszedált a műsor, de a szó jó értelmében.

Olyan ez a Szerencsekerék, mint a Halálos iramban-filmek: ellentmond a fizika törvényeinek, jelen esetben a szórakoztató game show-k alapkövetelményeinek, mégis bevonzza az embert. 

Ez a kvízműsor nem akarja megváltani a világot, nem akar a legjobb, legérdekesebb műsor lenni. Csak önmagát adja, ami nem sok. És jelen helyzetben úgy néz ki, hogy ez a nem sok, ez pont elég. Ezzel legalább nem csap be senkit. Túl is lehetne tolni, de Kasza Tibi sem akarja a műsor teljes egészében ellopni a show-t, mert tudja, hogy itt nem ő, hanem a kerék a főszereplő. Tud harsány is lenne, de nem akarja ledominálni a komplett játékidőt. A díszlet színei sem bántják annyira az ember szemét, és nincs felesleges zene sem, ami elterelné a figyelmet. Sőt! A másodpercekre beálló csönd is olyan dolog, ami azért ritkán tapasztalható ilyen műsorok esetében, hisz valami zaj, valami aláfestés, valami kis háttérzene, némi liftmuzsika azért szokott lenni. Itt nem. Nincs nyomasztóan zsúfolt érzése az embernek, tényleg hagyják a feladványt és a kattogó kereket érvényesülni. Minden más mellékes. Nem kell interaktív szavazás, nem kell a közönség bevonása, semmi! Ezt a műsort nem is kell figyelni, elég csak nézni.

Ez lehet a siker kulcsa. 

Zárójeles megjegyzés: van itt némi hasonlóság a Tyúk Tv-vel, ami szintén nem a szórakoz(tat)ás csúcsa, de nem is akar az lenni, és a nézők sem ilyen irreális elvárásokkal ülnek le elé. 

Ha ehhez hasonló game show-t akarna valaki, annak ajánlom figyelmébe a Magyarországot valamiért messziről elkerülő Family Feudot. Ennek a magyar verziója megérne egy őszi főműsoridőt. Tény, hogy  sokkal több poént és jó feladványokat kell tartalmaznia, mint a Szerencsekeréknek, de, ha sikerül jó versenyzőket találni, és a műsorvezető is olyan, akkor zseniális állócsillag lehetne belőle a műsorkínálat egén. 

Fej vagy írást is lehet játszani a tévében. Ebben kevesebb fantáziát látok, mint a Family Feudban, de aki egyszerűségre vágyik, az ettől a műsortól kamatostul megkaphatja. Ugyanez van kártyás verzióban is. Az nagyon trükkös, hisz egy pakli francia kártya áll rendelkezésre. Amolyan szegény ember black jackje ez, amikor meg kell mondani, hogy a következő lap magasabb vagy alacsonyabb lesz-e, mint az előző volt. Ennyi erővel akár zsírozni is lehetne...

Esetleg még lenne egy olyan is, amiben a játékosnak csak választania kell előre nem látható nyeremények közül. Ha jól választ, akkor a nyeremény az övé, ha nem, akkor nem nyert semmit. Kicsit zsákbamacska ez az egész, ezért is hívják így a játék magyar megfelelőjét, ami amúgy Let's make a deal címen ismert eredetileg. Hoppá! Hát a TV2 ezt már biztosan megcsinálja, tehát hamar beigazolódhat a Szerencsekerékre  alapozott elmélet, amennyiben a Zsákbamacska 2023-ra optimalizált verziója nem lesz nagyon túlmisztifikálva.

Szintén lexikális tudás nélkül elketyegő műsor a The Price is Right, amit Tippelj és vidd el! címen fog megcsinálni  az RTL. Itt elég tudni a termékek pontos árait ahhoz, hogy valaki nyerni tudjon. Ez sem lesz egy zsibbasztó agytorna, de a trendek nem is abba az irányba mutatnak, hiába hozott magához képest jó számokat mondjuk a Géniusz az ATV-n.