Nap a felhők mögött

Bakancslistához adom
The Sun Behind the Clouds: Tibet's Struggle for Freedom
indiai dokumentumfilm, 123 perc, 2010

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

50 év telt el Tibet bukása óta. A Dalai Láma Tibet spirituális és világi vezetője, aki életének legnagyobb részét száműzetésben élte le, fáradhatatlanul keresi a békés megoldást Tibet számára és a kompromisszumot Kínával szemben. De erőfeszítései nem hoztak eredményt és a tibeti emberek egyre jobban kezdik elveszíteni a reményt.
2008 márciusában volt a legnagyobb forradalom Tibetben 1959 óta, amely felkelés elterjedt az egész országban. A tibeti nép egy pillanatra bemutatta a világnak vágyát a szabadságra és boldogtalanságát a kínai uralom miatt. Kína keményen megbüntette a tibetieket és ugyanebben az évben volt a pekingi olimpia is.
Amikor a nyugtalanság tetőfokára hágott Tibetben, a száműzetésben élő tibetiek Indiában, csalódottan menetelést kezdeményeztek szülőföldjükre meggyőződve arról, hogy ez az egyetlen cselekedet amellyel támogatni tudják honfitársaikat. Eközben a világ mélységesen együtt érez a tibetiekkel.
Ez az év nem csak dráma, hanem lehetőség is Tibet számára. Vajon a Dalai Láma középutas elképzelése, a buddhista hit talaján álló erőszakmentesség és kompromisszum, hoz-e áttörést?
A Nap a felhők mögött: Tibet harca a szabadságért. A neves tibeti filmrendező-páros Tenzing Sonam és Ritu Sarin egyedülálló filmet konstruáltak, amely tibeti szempontból mutatja be a Dalai Láma és népének megpróbáltatásait és erőfeszítéseit, amint állhatatosan küzdenek a szabadságért szemben a világ legnagyobb és legerősebb nemzetének elnyomásával. A filmesek nagyon közel kerülhettek Őszentségéhez és végigkövették a szorosan egymást követő 2008-as eseményeket, úgy a tibeti tüntetéseket, a nemzetközi közvélemény reagálásait, mint a pekingi olimpia alatt folyó tárgyalásokat és azok megszakadását Őszentsége képviselői és a kínai kormány között.
A film háttere feltárja a személyi és történelmi, valamint spirituális és politikai kölcsönhatásokat a Dalai Láma azon erőfeszítései körül, hogy a drámai helyzetre, hogyan találjanak a tibetiek békés megoldást, mely kompromisszumon és párbeszéden alapul a fiatalabb generáció körében, akik türelmetlenek és konfrontációra készek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?