Zenekar

Bad Religion



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 1980



A Bad Religion fogalom a punkzene történetében. A politikus, intelligens punk zászlóshajója. 1980-ban alapította 4 középiskolai barát: Greg Graffin (ének), Jay Bentley (basszusgitár), Jay Ziskrout (dob) és Brett Gurewitz (gitár). Első, cím nélküli kislemezük egy évvel később látott napvilágot. Hamar felismerték, hogy mikrobuszból nem lehet terjeszteni a kazettákat, ezért Gurewitz létrehozta az ekkor még csak a saját lemezeik terjesztésére az Epitaph Records-ot, ami mára vezető független underground kiadó lett. Debütáló lemezük is itt jelent meg, How Could Hell Be Any Worse címmel 1982-ben, ezen még csak nyomokban fedezhetők fel a későbbi jellegzetes ismertetőjegyek. 1983-ban a banda tévútra tért, Greffin megbolondult, és egy szintetizátorral megtámogatott new-wave lemezt hoztak ki, ami végül meg is hozta az eredményt, a Bad Religion szétesett.



1984-ben újra összeálltak, kicsit más felállásban, és kihozták a Back to the Known kislemezt, amivel ismét rátértek a punk rock rögös ösvényére. 1987-ben jelent meg a Suffer, az első anyag, amire már teljes mértékben jellemző a klasszikus BR-hangzás. Sorban jöttek ki a jobbnál jobb lemezek, a No Control, az Against the Grain, majd a kissé újító Generator.



A kereskedelmi siker a 93-as Recipe for Hate albummal jött meg, az MTV is játszotta az American Jesus videóját. A lemez sikerét követően az együttes átigazolt az Atlantic Recordings-hoz, belépve a multisok táborába. Sokak szerint az elsőként itt megjelenő Stranger than Fiction sokak szerint az együttes legjobb lemeze, rajta az Infected-del és a 21st Century Digital Boy-al. A lemez megjelenését követően Gurewitz kiszállt, új bandát hozott létre The Daredevils néven, a Bad Religion pedig menetelt tovább.



Brett helyére nem kisebb gitárost vettek be, mint Brian Baker-t, a Minor Threat és a Dag Nasty gitárosát. Az új felállás első anyaga, a The Grey Race ismét egy kitűnő anyag lett, a zenekar ekkortájt volt a csúcson. 1997-ben rögzítették egyik bulijukat a "Tested" kedvéért, aminek érdekessége, hogy szinte mindenféle utólagos korrekciót mellőztek a felvételen, visszaadva ezzel a punkkoncertek jellegzetes hangulatát. Bátor lépés volt ez egy immár 3. éve egy multinacionális kiadónál tevékenykedő zenekartól. A következő két lemez (No Substance, The New America) a rajongók szerint a zenekar hirtelen jött mélypontja, ami talán a klasszikus lemezeket tekintve talán igaz is lehetne, a valóság azonban inkább az, hogy jó lemezek ezek, tele dallamos, jóféle punkslágerekkel, amik így is kiemelkedtek a 90-es évek végére felhígult kaliforniai punk színtérből. Érdekesség, hogy pont e két album turnéján léptek fel Magyarországon, 98-ban a Warped Tour-on, és 2000-ben a Szigeten.



2002-ben Gurewitz visszatér (már a New America-n is jelen volt szerzőként), Baker marad, így háromra nő a gitárosok száma. Az új anyag, a The Process of Belief visszahoz valamit a régi idők lendületéből, ezt folytatja az Empire Strikes First 2004-ben. A korábbi gyakorlattól eltérően, legközelebb csak 3 évvel később adtak ki új anyagot, a New Maps of Hell minden várakozást felülmúlóan az utóbbi évek legjobb BR lemeze.



Tagok:

Greg Graffin - ének

Brett Gurewitz (Mr. Brett) - gitár, ének

Greg Hetson - gitár

Brian Baker - gitár, ének

Jay Bentley - basszusgitár, ének

Brooks Wackerman - dob



Lemezek:

How Could Hell Be Any Worse? (1982)

Into the Unknown (1983)

Suffer (1988)

No Control (1989)

Against the Grain (1990)

Generator (1992)

Recipe for Hate (1993)

Stranger Than Fiction (1994)

The Gray Race (1996)

No Substance (1998)

The New America (2000)

The Process of Belief (2002)

The Empire Strikes First (2004)

New Maps of Hell (2007)

The Dissent of Man (2010)

True North (2013)

Hozzászólások