Hogyan halt meg Laura Palmer?

A világ legjobb sorozata annak idején mindössze két évad után befejeződött, pedig a rajongók mindennél jobban várták a folytatást. David Lynch érezvén a népakaratot, egy mozifilm formájában hajolt meg a nézők kívánsága előtt.

Persze ez a meghajlás olyan volt, hogy közben az egyik kezét a háta mögé dugta, és titokban fityiszt mutatott. Ugyanis tényleg készített egy Twin Peaks mozifilmet, csakhogy eszében se volt folytatni a sorozatban történteket, inkább az előzményeket mesélte el. A legenda szerint az első változatban még benne volt két jelenet, ami a széria szokatlan lezárását magyarázta volna meg kissé (Annie ébredése a kórházban, és Cooper a Fekete barlangban), de Lynch még ezt a két szcénát is eltávolította, lényegében további bizonytalanságban tartva rajongóit.

A Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! így felemás élmény. Akik nem látták a sorozatot, azoknak értelmezhetetlen és követhetetlen, akik pedig látták, azok azon fognak dühöngeni, hogy szinte semmi újat nem tudnak meg belőle, ráadásul néhány kedvenc szereplőjüket vagy lecserélték (Lara Flynn Boyle Donnája), vagy még csak fel sem tűnik a filmben (Michael Ontkean Truman sheriffje), a széria főhősét, Cooper ügynököt (Kyle MacLachlan) pedig csupán alig pár perc erejéig láthatjuk viszont.

A sztori amúgy nagyjából egy héttel a sorozat történetének kezdése előtt veszi fel a fonalat, vagyis Laura Palmer még él, de már tudja, hogy valami nagyon csúnya dolog vár rá. További furcsaság, hogy a két évad harminc epizódjával szemben a mozifilmből hiányzik a humor, márpedig a misztikus vonal mellett pont a szokatlan humoráért lehetett annyira rajongani a Twin Peaksért.

Persze tudjuk, hogy egy lány halálának és brutális megerőszakolásának történetébe nem könnyű humort csempészni, de ha a sorozat meg tudta oldani ezt a problémát, itt sem lett volna lehetetlen. Ha valaki követte mind a harminc részt, a sztoriban sok meglepetés nem érheti. Persze a nyitány a Kiefer Sutherland és a Chris Isaak által játszott ügynökökkel több mint szokatlan, de ami ezután jön, nagyjából az ismert események bő kibontása. Persze mindezt David Lynch kissé bizarr tolmácsolásában kapjuk, és azokért a kis pluszokért a rengeteg hibája ellenére is megéri megnézni a Tűz, jöjj velemet.

Amikor egy szobában egyszerre mutatja a Fekete barlang összes hátborzongató lakóját (újakat is, akiket nem láthattunk a sorozatban), attól minden fan hidegrázást fog kapni, ahogy a Laura utolsó perceit bemutató képsorok is sokkolóak, de a drogos-diszkós orgia is esszenciája annak, amiért a rendezőt imádni lehet. Sokat elmond a filmről, hogy valójában Lynch ezt is csak egy nyitódarabnak szánta, és a következő részek mind a Fekete barlang lakóinak egy-egy szörnyű tettére fókuszáltak volna.

A Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! azonban hatalmas bukásnak bizonyult, így nem volt lehetőség a szálak további kibontására. A sorozat iránt nosztalgiát érzőknek azonban így is igazi kuriózum, amit a bennünk hagyott hiányérzet ellenére mindenképp megéri megnézni. 4/5, de csak akkor, ha te is imádtad a sorozatot, egyébként nem több 2/5-nél.