Barnás Ferencé a 2013-as AEGON Művészeti Díj

Nyolcadik alkalommal adják át hazánk legmagasabb honoráriummal járó, magán-irodalmi díját, az AEGON Művészeti Díjat, amelyet idén a tíz jelölt könyv közül Barnás Ferenc Másik halál című regénye nyert el.

[img id=478995 instance=1 align=left img]Az immár nyolcadik alkalommal átadandó díj történetében először maguk a könyvkiadók tették meg jelölésüket. Idén is az előző évben megjelent rangos és meghatározó szépirodalmi mű szerzőjét kívánja jutalmazni a díjalapító és a szakmai zsűri.

A december 15-ig tartó jelölési időszakot egy többhetes válogatási szakasz követte a hétfős zsűri részéről. Ennek eredményeképpen állt össze a szűkített, tízes lista, erre azok a művek kerültek, amelyekre egymástól függetlenül legalább három zsűritag is szavazott. A zsűri tagjai név nélkül, online tették meg javaslataikat a díj honlapján úgy, hogy a munka ezen fázisában még nem ismerik egymást. Az új koncepció szerint ezután a hét zsűritag összeült, és konszenzussal hozta meg döntését az idei díjazottról.

Az Aegon Művészeti Díj 2013-as döntésében résztvevő szakmai zsűri tagjai:

Arató László
A Radnóti Miklós Gimnázium pedagógusa, több, a kortárs irodalom taníthatóságával foglalkozó tanulmány szerzője. Nemcsak a kortárs irodalmat, de a fiatalok ízlését is jól ismeri. A Magyartanárok Egyesületének elnöke.

Csobánka Zsuzsa
Magyartanár, drámapedagógus, kutatási területe a kortárs magyar irodalom tanítása. Gyakorló pedagógusként sokat tesz a jelenkori irodalom megszerettetéséért. Szerzőként versei, novellái és kritikái felől ismerjük.

E. Csorba Csilla
Irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Az olvasás-népszerűsítés egyik legnagyobb hazai szakértője.

Keresztury Tibor
Író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus. A Litera.hu főszerkesztője, a MÜPA irodalmi programjainak szerkesztője, nyolc könyv és mintegy 400 publikáció szerzője. 2006 és 2010 között a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ vezetője volt. A kortárs irodalom számos díjjal elismert, meghatározó szereplője.

Tarján Tamás (a zsűri elnöke)
Az ELTE BTK Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense 1973-től negyven éven át. A Látóhatár, Könyvvilág, Iskolakultúra kiadványok szerkesztője, nagy tudású, kortárs irodalom specialista, számos tanulmány szerzője. Szenvedélye az olvasás-népszerűsítés.

Valuska László
A könyvesblog. hu főszerkesztője, a Margó kortárs irodalmi fesztivál főszervezője. Generációjának véleményformáló egyénisége, a kortárs irodalom nagy ismerője.

Zachár Zsófia
32 éven át a Hungarian Quarterly szerkesztője, majd főszerkesztője volt. Igen sokat tett a magyar irodalom angolul való elismertetéséért.

A 2013-as AEGON Művészeti Díjra esélyes tíz könyv listája, abc-sorrendben:

Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek
Barnás Ferenc: Másik halál
Fehér Béla: Kossuthkifli
Ferdinandy György: Pók a víz alatt
Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak
Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili
Kemény István: A királynál
Márton László: M. L., a gyilkos
Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen
Végel László: Bűnhődés – naplóregény

[img id=387665 instance=1 align=left img]A hosszú döntési folyamat végén április 16-án kedden jelentették be a díj idei nyertesét, aki nem más mint Barnás Ferenc Másik halál című regényével. 

A díjjal járó három millió forintos pénzjutalmat valamint a díjat hamarosan ünnepélyes keretek között is át fogja venni a szerző. Valamint Barnás Ferencnek jut az a lehetőség, hogy kiválassza, ki nyeri majd fél év múlva az AEGON Művészeti Társdíjat, amelyet minden évben egy az irodalmon kívüli művészeti terület tehetséges képviselője kap meg. 

Barnás Ferenc 1959-ben született Debrecenben. Középiskolai tanulmányait a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. 1978 és 1982 között fizikai munkás. 1982 és 1988 között egyetemi tanulmányokat folytatott Debrecenben, Budapesten és Münchenben, illetve magánúton zenét tanult. 

1983 és 2000 között évente 3-4 hónapot utcazenészként fuvolázott Németországban, Svájcban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában. 1988-ban végzett az ELTE magyar nyelv és irodalom, illetve esztétika szakán. 1991-ben doktori fokozatot szerzett ugyanott, disszertációja címe Hermann Hesse világképe. 1988 és 1994 között budapesti művészeti középiskolákban tanított irodalmat és esztétikát. 1990 és 1992 között az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékén tanított zeneelméletet. 1994 és 2000 között szabadfoglalkozású író. 2000 óta múzeumi dolgozó. Könyvei: 

Az élősködő (regény, 1997.)

Bagatell (regény, 2000.)

A kilencedik (regény, 2006.)

Másik halál (regény, 2012.)

(A szerzőről készült fotó Valuska Gábor munkája)