Ősszel a Coolon ébrednek az alvó orosz ügynökök

Az amerikai sorozattermés legjava már látható itthon, a legnézettebb 50 sorozat majd’ mindegyike elérhető magyar nyelven is, és ugyan nem mindegyikből vagyunk naprakészek, de 1-2 évados elmaradással a legjobb tartalmat éppúgy megkapjuk mi is, mint az alabamai taxisofőr vagy a londoni taxis. Egy fájó kivétel azért akadt: az F/X nevű kábeladó The Americans című sorozata.

Pedig ez az a széria, amiben minden megvan, amiért a magyar nézők is odáig tudnak lenni: az USA-ban beépülve élő, úgynevezett alvó orosz kémekről szól, ráadásul egy olyan korban játszódik, a nyolcvanas években, amivel a ma leginkább tévét néző, idősebb generáció kiválóan tud azonosulni. Elizabeth (Keri Russell) és Philip Jennings (Matthew Rhys) első ránézésre egy átlagamerikai család Washingtonban, utazási irodát működtetnek, van két gyerekük, és kényelmesen élnek. Pedig oroszok, KGB-ügynökök, akiket arra képeztek ki, hogy tökéletesen beolvadjanak az amerikai társadalomba, és szükség esetén szabotázsakciókat hajtsanak végre, kémkedjenek, másokat szervezzenek be, szóval csupa olyat műveljenek, amivel kárt tudnak okozni Ronald Reagan Amerikájának.

A sorozat attól működik nagyszerűen, hogy egyrészt pompásan átjön a hidegáháborús paranoia, másrészt egyetlen szereplő sem csak fekete vagy fehér benne. Mert ugye egy négytagú családra nem lehet sikeres (három évad már lement belőle) sorozatot építeni, itt is van egy oroszokra vadászó FBI-ügynök, Stan, aki persze Jenningsék szomszédja, és vannak orosz kémek és követségi alkalmazottak és FBI-ügynökök, idealista egyetemisták, dezertőrök és kettős ügynökök, beszervezésre váró naiv tinik és kiégett, csak a pénzért hazájukat eláruló amerikai tudósok.

A sorozat korhű díszletek között játszódik, és a jelmezekre sem lehet panasz - ilyen rettentő szabású ingeket és farmernadrágokat nagyon régen láthattunk a tévében. Az Amerikaiak (mert vélhetően ez lesz a magyar címe) egy izgalmas, néhol gyomorszorító dráma, amiben pompás színészek játszanak el egy sodró lendületű, érdekes történetet a hazaszeretetről, hűségről és az embert a legrosszabb pillanatban baszkuráló lelkiismeretről. Amint tudjuk a premier dátumát, megírjuk.