Rajzfilm-pszichológia III. - Segítség, a kisbabám, Stewie Griffin, parafíliás!

Sorozatunk Stewie Griffint érintő utolsó részében még ki kell térnünk a Family Guy örök egyévesének mazochizmusára és néhány további parafília, vagyis szexuális eltévelyedés jelenlétét sejtető viselkedési sajátosságára. Balgaság volna azt hinni, hogy egy húszezer karakternél rövidebb értekezés a felszín lelkes kapargatásánál többet hozhat ki e komplikált témából, de olyan ez, mint a saját álláspont megvédése a Havas a pályánban: próbálkozni azért lehet.

Amikor az 5. évad 10. részében Lois egy óvatlan pillanatban meglegyintette a rosszalkodó Stewie-t, annak fájdalom és megaláztatás iránti vonzódása vulkanikus erővel tört elő. Az első sokk után élettársának, Rupert mackónak fogalmazta meg a felismerést: évek óta nem érezte magát ennyire élőnek. „Talán azon emberek közé tartozom, akik már-már élvezik a verést”, döbbent rá a problémás csecsemő, majd válogatott komiszságokkal próbálta anyját újabb büntetésre sarkallni. Fantáziáiban a klasszikus cigarettacsikk-elnyomás is szerepelt, ami később egy alternatív valóságot felvillantó Family Guy-epizódban is élvezetének forrása volt.

Minden a mamával kezdődött tehát, akitől szintén nem áll távol e perverzió, így talán nem véletlen, hogy az ő cselekménye aktivizálta fia hajlamát. Utóbbi állandó jelenlétére utalt a 10. évad egyik jelenete is, amelyben Brian egy könyvvel kalapálta helyre Stewie kiugrott vállát. A művelet generálta ambivalens érzéseket a szenvedő alany így összegezte: „nem mondom, hogy ezt élveztem, de azért az ellenkezőjét sem állítanám”.

De beszélhetünk-e Stewie esetében klasszikus mazochizmusról, amikor többször is nyilvánvalóvá vált, hogy tájékozottságot sugalló megjegyzései - „hatolj belém egy borosüveggel” - ellenére vajmi kevés fogalma van a szexről? Talán nem, azt viszont kijelenthetjük, hogy kezdetleges képzelgései felnőtt életére is kihatnak majd.

Határozottabb erotikus töltettel bírt Stewie akasztásos öngyilkossági kísérlete, amelynek során, mint bevallotta, „bizsergett a kukija”. A bimbózó aszfixiofília (örömszerzés légzéskorlátozással) első jele jóval erőteljesebbnek bizonyult, mint a korábbi „pezsgés”, amit a kín okozott. Brianhez és Ruperthez fűződő kapcsolata a zoofília és az objektofília lehetőségét is felvetné, ám mivel e két karakter inkább személynek tekintendő, mint állatnak vagy tárgynak, a vágy irántuk nem számít aberrációnak.

Stewie nem veti meg a női ruhákat sem, e tulajdonsága azonban már nem a parafíliák világába tartozik, szolid kis másság csupán, némi transzszexuális felhanggal. Eddig semmi nem utalt arra, hogy a babát maga az öltözék hozná izgalomba, transzvesztita-fetisizmust ezért egyelőre kizárhatjuk. Bár Stewart Gilligan Griffin vizsgált megnyilvánulásai alapján egyértelműen csak két parafília azonosítható, így sem ártana, ha szülei minél előbb szakemberhez vinnék.

http://hogyvolt.blog.hu/tags/tudorok