2015 legjobb (színész)női

Nehéz dolog megmondani, hogy egy egyébként is jó színésznő mikor a legjobb, vagy, hogy egy különben is jó filmben a színész vagy a rendezés viszi a pálmát, arról nem beszélve, hogy van, akinek az erős, ösztönös alakítás, másnak a kifinomult játék jön be. Megpróbáltuk összeszedni a legjobb színésznők legjobb alakításait.

Emily Blunt - Sicario - A bérgyilkos

A brit Emily Blunt már mellékszereplőként is fantasztikus volt, gyakran játszva le a főhősnőket, és lassan az is kiderült, micsoda keménység és tartás van benne, így mostanában kifejezetten ilyen (fő)szerepeket kap. A Tom Cuise oldalán játszott, izgalmas és eredeti A holnap határa után egy újabb „fegyveres” szerep következett, a kanadai Denis Villeneuve rendkívül izgalmas drogháborús filmje a mexikói határon és azon túl, egy fizikailag is megerőltető alakítás, ahol Emily-nek, mint a piszkos ügyletekbe be nem avatott FBI ügynöknek két olyan fantasztikus színész mellett kellett megállnia a helyét, mint Josh Brolin és Benicio Del Toro. Keménység, sebezhetőség, idealizmus és talpraesettség egy szerepbe és alakításba gyúrva. 


Charlize Theron - Mad Max - A harag útja

A cím és az előző három részről maradt valamennyi emlékünk azt sejteti, hogy film főhőse a viharvert országúti harcos, Max Rockatansky, és az őt alakító Tom Hardy és elég nagy sztár, hogy továbbra is ezt higgyük, pedig egy fittyfenét – ez Imperator Furiosa, a félkarú harcosnő története. A Citadella nevű torz, futurisztikus város urának egyik tisztje sorsát megelégelve az uralkodó „tenyészfeleségeivel” egy páncélozott kamionon vág neki a szüőföldje felé vezető útnak, Max pedig csak egy véletlen, esetleges szövetséges. Charlize Theron nem csak kőkemény csaj itt, aki fél kézzel is laposra veri Maxet és jobban is lő nála, de hihetetlenül karizmatikus, okos és adott esetben – és ami azt illeti, fél karral, kopaszon és bekormozva is elég jól néz ki.

Marion Cotillard - Macbeth

A rossz hír az, hogy Justin Kurzel Shakespeare-adaptációja nem sikerült olyan jóra, mint amit vártunk tőle a főszereplők és az előzetes felhajtás alapján, a jó hír viszont az, hogy Marion Cotillard, bár csak a játékidő limitált részében látható – és tudjuk, milyen véget ér – újra remek. Ő Lady Macbeth, a királygyilkosság és más gaztettek felbujtója, aki végül beleőrül abba, amit férjével a hatalom megszerzése érdekében tettek. Partnere, Michael Fassbender most is fantasztikus, de amint elmozdul mellőle Cotillard, már kevésbé érdekes Macbeth sorsa, és ez is jól mutatja, milyen remek itt is a francia színésznő, aki a szerep kedvéért elsajátította mind az eredeti „antik” angol nyelvezetet, mind a skót kiejtést, ami sajnos a magyar szinkronban elveszett. A rendező egyébként még a történetet legelején hozzátesz a történethez valamit, ami az eredeti műben nem lett kimondva: Lady Macbeth elveszíti gyermekét, és talán innen meríti a kétségbeesést és elszántságot, ami hajtja.



Petrik Andrea - Hajnali láz

A Radnóti Színház gyönyörű színésznőjét eddig főleg a színházból és kisfilmekből ismerhettük, de Gárdos Péter filmje remélhetőleg változtat ezen a helyzeten. Ő a főszereplőnő, a Piti Emőke játszott Lili legjobb barátnője, és Gold Judit, aki, mint megtudjuk, a koncentrációs táborban gyakorlatilag életben tartotta a lányt, és most is mindentől meg akarja óvni, és emiatt egy sor rossz döntést hoz. A film alapjául szolgáló, szintén Gárdos által írt világhírű regényben ez a karakter még korántsem volt vonzó, sőt, de részben a meghallgatásra érkező Petrik Andrea hatására egy ragyogó szépségű, vibráló, mégis bukásra ítéltetett nő lett belőle, és a színésznő a helyenként túl nyersre, elnagyoltan megírt szerepben is tündököl. Reméljük, gyakrabban láthatjuk ezután.

 

Sidse Babett Knudsen - The Duke of Burgundy

Talán kevesen kapják fel a fejüket erre a névre, és a már 46 éves dán színésznő eddig a szakma egyik szorgos, de semmiféle feltűnést nem keltő képviselője volt, míg Peter Strickland rá nem osztotta rendkívül bizarr, csakis női szereplőkkel készült, a lepkegyűjtők különös világában játszódó erotikus filmje egyik főszerepét. Ő Cynthia, egy elegáns ház űrnője, aki napról napra megleckézteti a munkáját hanyagul végző, vagy éppen késve érkező fiatal cselédlányt. Már-már utáljuk ezt az asszonyt, amikor kiderül, hogy az egész csak szerepjáték, amit főleg a fiatalabb nő erőltet, Cynthia inkább gyengédségre és főleg nyugalomra vágyik, ám hiába. Az alakítás olyan jól sikerült, hogy Knudsenre felfigyelt Tom Hanks is, akivel két filmben is együtt fog szerepelni, a A Hologram For The Kingben és a Da Vinci kód újabb folytatásában, az Infernóban, ami elég szép eredmény.


Alicia Vikander - Ex Machina

A Titanic Filmfesztivál szervezői tudhattak valamit, amikor még 2009-ben programra tűzték a Tiszta című drámát, amelyben az akkor még nagyon-nagyon fiatal Alicia Vikander egy többre vágyó prolilányt alakított, és a svéd színésznő többet is ért el, azóta nemzetközi sztárrá vált. és 2015 az ő éve volt. Hozzánk még nem jutott el a A dán lány, de láthattuk az Az ételművészben, Az U.N.C.L.E. embereben és szerepelt a Testament of Youth című háborús drámában, de a legemlékezetesebb szerepét Alex Garland sci-fijében nyújtotta. A film hőse egy fiatal programozó, aki különös, de izgalmas feladatot kap: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány, Ava testében lakik. Természetesen ő sugárzó szépségű Alicia Vikander, aki gép testben is elbűvölő.

Reese Witherspoon - Vadon

Reese Witherspoon egy bájos, energiával teli, nagyon szerethető színésznő, aki korábban csakis vígjátékokban és romantikus filmekben érezte jól magát, de most eljutott a karrierjének arra a pontjára, hogy valami komolyat és emlékezeteset tegyen le az asztalra. Ez lett a Vadon, amely igaz történeten alapszik és amelynek Reese egyben producere is volt. Jean-Marc Vallée filmjében ő Cheryl, aki egykor tombolóan vad életet élt, mindenkit eltaszítva maga mellől, de most a megtisztulást keresve nekivág, hogy átgyalogolja Amerikát – bár életében nem kirándult. A több mint 1500 kilométeres úton egyetlen társa a „Szörnyeteg” néven becézett hatalmas hátizsák, de a fizikailag is hihetetlenül megterhelő „túrán” hősnőnk rengeteg barátot szerez és tényleg sikerül magára találni. A rendkívül egyszerű történethez méltóan Reese Witherspoon is minden eszköz nélkül, szerényen játszik, és ha a film valami nagyobb drámát is tartalmazott volna, akkor egész biztosan nagy díjak jártak volna érte, de mint mondtuk, ez egy egyszerű film. Kár, hogy ezt a remek alakítást egy olyan gagyi film követte, mint a Csábítunk és védünk.

Adele Haenel - A küzdők

A nálunk alig ismert, hazájában már César-díjas, 26 francia színésznő a jövő nagy ígérete – igaz, arra felé fürtökben teremnek a remek színészek. Adele-ben azonban van valami furcsa: bizonyos szögből és bizonyos jelenetekben hihetetlenül szép, máskor vaskos és férfias tud lenni, és pont ezt a tulajdonságát használja ki A küzdők. A nagyszájú, magabiztos Madeleine-ben ugyanis nem teng túl a nőiesség, és minden vágya, hogy katona lehessen, ráadásul az elit hegyivadász alakulat tagja akar lenni. Ehhez jelent pluszpontot fiataloknak szervezett katonai nyári táborba megy, de itt hamarosan arra kell ráébrednie, hogy nem olyan kemény és férfias, mint amennyire azt magáról hitte. Egy különös romantikus vígjátékról van szó, amelynek színezetét egy hatalmas erdőtűz adja. és Madeleine figurája olyan rejtély, amelyet érdemes megfejteni, és nem véletlen, hogy Adele legközelebb a Dardenne testvérek filmjében tűnik majd fel.