Tudtad, hogy nem tudtad? - Hardcore Henry

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hardcore Henry az év egyik legnagyobb meglepetése, hiszen tökéletesen és elképesztő találékonysággal hoz egy parádés akciófilmet úgy, hogy mindent a főhős szemszögéből látunk, aki egyszer sem szólal meg. Tudjunk meg többet róla!

A filmet szinte kizárólag a rendszerint sportolók által használt GoPro Hero3 Black Edition kamerákkal vették fel, amiket külön kerettel erősítettek meg, egyrészt, hogy strapabírók legyenek, miközben a főhőst játszó színész végigfutja velük fél Moszkvát, másrészt, hogy a kamera lencséje ne a fej tetején, hanem valamivel a szemek alatt legyen. Mellesleg rendszerint nem is egy színész, hanem egy kaszkadőr, a rendező vagy az operatőr hordta a kamerát, ami néha eléggé megnehezítette a többi színész dolgát.

A Henry egyetlen szövetségesét, a Jimmy nevű egészen különös alakot eljátszó dél-afrikai Sharlto Copley felkérése a szerepre nagyjából így történt: Ilya Naishuller rendező elküldte a színésznek egy korábbi klipjét, a saját együttesének készített Bad Motherfuckert, amiben szintén mindent a főszereplő szemszögéből mutattak, és annyit írtak mellé: Egy ilyen filmet akarunk csinálni ilyen stílusban. Copley igent mondott, pedig még a forgatókönyvet sem küldték el neki.

A film forgatása lezárultával elfogyott a költségvetés nagyobbik része, és az utómunkálatok elvégzésére a rendező közösségi gyűjtést indított (crowdfunding), amiből össze is jött a maradék pénz.

Sharlto Copley élete legnagyobb kihívásának nevezte a filmet, több okból is. Rengeteg nehéz kaszkadőrmutatványt saját magának kellett elvégeznie, ráadásul több különböző karaktert kellett hoznia, ráadásul egy előző forgatáson térdsérülést szerzett, táncolnia kellett több különböző stílusban és oroszul kellett beszélnie, vezetnie a moszkvai forgalomban és egy csomó őrültséget csinálnia. Szerencsére vele volt felsége, a gyönyörű, szintén dél-afrikai színésznő/modell, Tanit Phoenix, aki egyben a sminkese és fodrásza is volt – ne feledjük, alacsony költségvetésű produkcióról van szó.

A filmet még Hardcore címmel mutatták be 2015 szeptemberében a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol hatalmas sikert aratott, a fesztivál abszolút közönségkedvence lett, és ez licitháborút indított be a lehetséges nemzetközi forgalmazók között. Végül a piacon csak nemrég megjelent STX Entertainment nyert a Lionsgate és a Universal ellenében, és $10 milliót fizettek a forgalmazási jogokért – a film költségvetése is pont ennyi volt –, és átnevezték Hardcore Henry-nek.

Ez Ilya Naishuller első rendezése – akinek a magyar átiratban Ilja Néjsuller lenne a neve, és akit sokan már most az új Quentin Tarantinonak neveznek. A rendező eddig csak videóklipeket készített saját rock bandájának, a Biting Elbowsnak, de már ezekben is az itt látható jellegzetes videójáték stílust használta. 

Ne higgyünk a külső megjelenésnek: a film egyik nagy leszámolási jelenetében szamurájkarddal hadonászó, dominátrix motoroscsajt alakító Darya Charusha egyben a Hardcore Henry zeneszerzője is. 

Hollywoodi vagy nyugat-európai kaszkadőrök jó eséllyel nem vállalták volna el a szereplést a filmben, hiszen rendszerint mindenféle biztosítás és biztonsági felszerelés nélkül végeztek el hajmeresztő dolgokat, olyan helyszíneken, ahová sokan be sem mennének. Ennek ellenére állítólag mindössze öt kaszkadőrön kellett kisebb öltésekkel sebeket varrni és egyiküknek egy fogából letörött egy kis darab – máshol kevesebb akciójelenetnél is több és súlyosabb sérülés fordul elő.