Spoilerzóna! Mi történt eddig Westeroson?

Ennél a posztnál nyugodtan elmondhatja mindenki, mi volt jó és mi nem a Trónok harca legújabb epizódjában.

Kicsit megkésve, de annál lelkesebben itt a Port.hun is elindítjuk a Trónok harca 6. évadának elemzésfolyamát, ahol hétről hétre ki lehet beszélni, melyik főszereplő halt épp meg, miben tér el a sorozat a könyvektől vagy mi az a váraltan húzás az HBO részéről, aminél még nagyon sokat kell várnunk, hogy G.R.R. Martin csigatempóban készülő könyveiben is elolvashassuk.

Vigyázat, spoilerveszély, innentől mindenki csak saját felelősségre olvasson tovább!

A 6. évad egy kicsit lassabban indult be a korábbiaknál, mintha a készítők nem igazán tudnák, hogyan mutassák be azokat a jeleneteket, amiket még egyetlen Martin-rajongó sem olvashatott a könyvekben, mindenki most lát először. Pucérkodás, fingás, gyerekgyilkosság - összeszedtük a tíz legemlékezetesebb eseményt az új évad első három részéből!

A szép Vörös Papnőről, Melisandre-ről kiderült, hogy valójában egy ronda banya, aki valami ocsmány mágiával tartja fitten magát:

Melisandre egy ideje azonban már nem bízik a tűzisten, R'hllor hatalmában, hiszen a trónvárományos Stannis halott, és semmi sem alakult úgy, ahogy a lángok jósolták a papnőnek. Ser Davos azonban rábeszéli, próbálja meg feléleszteni az Éjszakai Őrség előző évadban meggyilkolt parancsnokát, a közönségkedvenc Havas Jont. És lőn:

Nincs azonban minden háztartásban Vörös Papnő, így most Westeros-szerte hullanak a nemesi házak fejei. Dorne-ban például a gyilkos kedvű Homoki-lányok és a Királyvárban megölt Oberyn szeretője, Ellaria végeznek a lebénult lábú királlyal, Doran Martell-lel, amiért az nem bosszulta meg a Vörös Vipera és a többi Martell-rokon halálát, hanem továbbra is hű Királyvárhoz. Amúgy csak engem untat baromira, hogy mi történik Dorne-ban?

Ramsay Bolton eközben a saját apját öli meg Deresben, holott pont ő emelte nemesi rangra a kolbászokat vagdosó, embereket kínzó, szadista őrültet.

Ramsay nem sokkal később az apja újszülött fiát is megöleti egy brutális jelenetben, nehogy a kicsi majd később a származás jogán igényt formálhasson Deres trónjára és az ezzel járó Észak Védelmezője címre.

A sok kegyetlenkedést jól ellenpontozta az a jelenet, amikor az agg Pycelle mester ijedtében fingott egyett a királyvári Kistanács ülésén, miután meglátta bevonulni Cersei anyakirálynét, a sötét praktikákat űző Qyburn mestert és a fekete mágiával legyőzhetetlen középkori Terminátorrá átalakított, korábban egyszer már elhunyt Hegyet.

Az új évadban egyértelműen Északon történnek a legizgalmasabb dolgok. Engem például egyáltalán nem hozott lázba, hogy Daeneryst épp rabláncon viszik a kanos dothraki vademberek a khalok özvegyei közé, Vaes Dothrakba. Mint ahogy a kis Ayra sem tudott meghatni, amint vak kolduslányként, bottal verekedve próbál túlélni Braavos mocskában, hogy majd kitartással és sok gyakorlással visszaszerezhesse Jaqen H'ghar és a sokarcú halálisten kegyét. Sokkal érdekesebb Brandon sorsa, akit a Falon túl a Max von Sydow-arcú háromszemű holó tanítgat a mágia tudományára, és ide-oda utazgatnak az időben és mások emlékeiben - pont úgy, ahogy Harry Potter Dumbledore dolgozószobájában tette a Merengővel. A Deresben nevelkedett Hodorról például kiderül, hogy régebben beszélni is tudott, nemcsak a nevét ismételgetni:

Hasonlóan izgalmas az a jelenet, amikor Brandon és az öregember visszautaznak Robert Baratheon felkelésének éveibe, amikor az ifjú Ned Stark épp Lyanna Starkot akarta kiszabadítani abból a toronyból, ahová Rhaegar Targaryen herceg zárta be. A tornyot azonban a Király Testőrsége őrzi. Ez érdekes módon sokkal fontosabb dolog volt, mint II. Aerys királyt megóvni attól, hogy Jaime lefejezze, vagy Rhaegar herceget megvédeni attól, hogy a még fiatal és vékony Robert megölje a Három folyónál... A rajongói összeesküvések szerint ez azért volt így, mert Rhaegar nem elrabotla, hanem megszöktette a királyi udvarból Lyannát, aki a toronyban a háború idején megszült egy fiúgyermeket, majd miután rábízta a kicsit Nedre, meghalt. Eszerint tehát Havas Jon félig valóban Stark, de nem Ned fattyú fia, hanem királyi vér: Rhaegar és Lyanna titkos szerelmének gyümölcse. Egyébként a háromszemű holló maga is Targaryen-leszármazott: amikor még nem egy fával összenőtt öregember volt, akkor nagyjából 100 évvel a mostani események előtt, IV. Aegon király fattyaként Folyami Brynden majd Vérholló Nagyúr néven volt I. Aerys és Maekar királyok segítője, később pedig az Éjjeli Őrség parancsnoka.

A 6. évad 3. részének fináléjában a felélesztett Havas Jon nem bocsát meg a gyilkosainak, sőt! Személyesen végzi kiz Éjszakai Őrség árulóit, pont ahogy annak idején Ned Stark tanította neki, még az első évad elején. Durva képsorok, főleg hogy a gyűlöletes Ser Alliser Thorne mellett az akasztottak között van az Olly nevű, bamba kisfiú is. Jó, ő lőtte le annak idején Ygritte-et, de akkor is, elég brutális jelenet ez - még úgy is, hogy a gyerekgyilkosság lényegében ugyanúgy állandó elem a Trónok harcában, mint a meztelenkedés.

Jon végül rátestálja az Éjszakai Őrség parancsnoki posztját az egyik legjobb barátjára, Bánatos Eddre, majd (én már nem is számolom, hanyadjára a történetfolyam során) búskomor ábrázattal elballag a Fekete Várból. Megteheti, hiszen ugye ha szó szerint vesszük a feke köpenyesek esküjét, akkor csak a halálukig kell a Fal túloldalán tartani Westeros ellenségeit, egy esetleges feltámadás utáni teendőket nem részletezi a szöveg. De vajon mihez fog kezdeni Jon az új életével? És miért nem viszi magával az önkéntes száműzetésbe a rémfarkasát?