Imádtuk Spielberg és Stephen King szerelemgyerekét

Winona Ryder új tévésorozata olyan, mintha horrorverzió is készült volna 1982-ben az E.T.-ből. Stranger Things-kritika.

Még csak pár napja debütált a Netflix új, nyolcrészes horrorszériája, a régóta eltűnt Winona Ryderrel a főszerepben, és máris felrobbantotta az internetet: a Guardiantől kezdve a Varietyn át a CNN-ig már mindenhol kikiáltották az idei év egyik legjobb tévésorozatának.

mv5bmteyote5mdgznjzeqtjeqwpwz15bbwu4mdywmzk0otgx_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

A cikkíróknak abszolút igazuk van, a Stranger Things tényleg egy félelmetesen jó produkció. Jól kidolgozott, szerethető karakterekkel, kiváló színészgárdával, kellemesen borzongató hangulattal, lassan építkezős tempóval és rengeteg '80-as évek nosztalgiával.

Mintha Spielberg Carpenterrel és Stephen Kinggel karöltve forgatta volna újra az E.T.-t!

De írhattam volna azt is, hogy a sorozat olyan, mintha

A történet főszereplője természetesen itt is egy csapat gyerek, akárcsak az E.T.-ben, a Poltergeistben, Shane Black Szörnycsapatában vagy a Disney Hókusz pókuszában. Valamint a '80-as, '90-es évek összes olyan filmjében, ahol mindig nehezen kezelhető, elvált vagy túl elfoglalt szülőknél nevelkedő, gyógyegér kisiskolások bandája találkozik az ufókkal, a szellemekkel meg a vámpírokkal a kertvárosi egyenházak hátsó kertjében.

mv5bzmyzmzmznjutmjgzny00ndkzlwjkzmmtmdvim2fimzvmmtu5xkeyxkfqcgdeqxvymjyyodq0otq_v1.jpg

Egy álmos amerikai kisvárosban nyomtalanul eltűnik egy 12 éves gyerek. Az eset komoly fejtörést okoz a helyi seriffnek (David Harbour), amit csak bonyolít, hogy a kétségbeesett anya (Winona Ryder) szerint a fia fényjelekkel üzen neki a túlvilágról. Nem sokkal később felbukkan egy szintén 12 év körüli, különös képességekkel rendelkező lány is (Millie Bobby Brown), akit a múltja ugyanúgy a kisváros melletti, titkos kormánykísérleteket végző kutatótelephez köt, mint a Tűzgyújtó című Stephen King-regényben szereplő kislányt.

mv5botkymdq1ndawov5bml5banbnxkftztgwodu0ode0ote_v1_sx1777_cr0_0_1777_888_al.jpg

A különc lány természetesen összebarátkozik a vele egykorú geekekkel, akik segítenek neki elrejzőzni az E.T.-ből már ismerős, vegyvédelmi ruhás, gonosz tudósok és kormányügynökök elől. És bár a srácokat halálra szekálják a nagyfiúk a suliban, a titkos rejtekhelyeik közt BMX-ezve már ők lesznek az igazi hősök, akik az unalmas felnőtteket megszégyenítő elszántsággal úgy próbálnak szembe szállni a barátjukat elrabló, túlvilági erővel, mintha csak egy Dungeons&Dragons kalandot (helyesebben Dungeon! társasjátékot) játszanának a pincében.

 

 
De fölösleges annyi retró párhuzamot vonni a Stranger Things és a nagy elődök között, mert a Netflix sci-fibe oltott horrorsorozata a saját jogán is beszippantja a nézőt. A szériát íróként, producerként és rendezőként jegyző testvérpár, Matt és Ross Duffer végig képes nyolc részen át szórakoztató lenni azon túl is, hogy minden epizódban jelesre felmondja a "Hogyan készíts tévésorozatot a korai Spielberg-filmek stílusában?". Emellé pedig már tényleg csak bónusz, ha valaki elégedetten felfedez egy Evil Dead-plakátot, egy He-Man rajzfilmfigurát vagy más popkulturális kikacsintást a háttérben. És hogy mi volt a legijesztőbb a sorozatban? Hogy a kis főhős, Finn Wolfhard és Szíj Melinda között igen durva a hasonlóság!

output_hu9ddm.gif