James Cameron: Óriási hiba volt leforgatni az Alien 3-at

A rendező szerint ostobaság és a rajongók arcul csapása volt megölni Hickset és a kislányt. Neill Blomkamp Alien 5-forgatókönyve viszont nagyon tetszik neki.

Idén 30 éves A bolygó neve: Halál, ami az évforduló örömére egy külön szekciót kapott a hétvégén megrendezett San Diego-i Comic Conon. A díszvendég James Cameron ráadásul nemcsak a saját, 1986-os kultfilmjéről beszélt a jubileum alkalmából, hanem értékelte az egész franchise-t. Nem volt mindig diplomatikus: a harmadik Alien-filmet, A végső megoldás: Halált például a Fox stúdió totálisan elhibázott lépésének és a franchise legnagyobb hibájának tartja - írja a Movieweb. Ezt annak ellenére mondta Cameron, hogy David Fincherrel nagyon jó barátok, és zseniális rendezőnek tartja. 

Az 1992-es A végső megoldás: Halál volt Fincher első mozifilmje, valahol érthető, ha egy váratlan húzással akarta beleírni magát a filmtörténelembe. Cameron szerint viszont nagy ostoboaság és a rajongók arcul csapása volt, hogy már a történet legelején megölte az előző részben nagynehezen megmenekült szereplőket, az Alienek elől bujkáló kislányt, Newtot,és a hülye zsoldosok között egész értelmesen viselkedő, sőt, Ripley-vel talán valamikor romantikus afférba is szívesen keveredő Hickset (emlékezetes jelenet volt ugye, amikor elmondtak egymásnak a keresztneveiket), ők ugyanis a rajongók nagy kedvencei voltak, Cameron és az akkori felesége, Gale Anne Hurd producer akár további Alien-filmeket is terveztek volna velük, ezért hagyták őket életben.

Cameron persze beszélt arról is, hogy az ambiciózus Fincher hajmeresztően rossz körülmények között volt kénytelen leforgatni az Alien 3-at. A Fox igen rövid pórázon tartotta, ráadásul elég későn adta neki oda a filmet (előtte úgy volt, hogy Ridley Scott vagy Renny Harlin rendezi az új részt). A producerek sorra dobták vissza a forgatókönyveket, folyamatosan átíratták a sztorit, így voltak olyan jelenetek, amiket Fincherék a forgatás alatt írtak meg, a színészeknek pedig fogalmuk sem volt, hogy éppen mit is kellene eljátszaniuk.

A szekcióülésre meghívták a producer Gale Ann Hurdöt és Sigourney Weavert is, valamint Lance Henriksent (ő volt Bishop, az android), Michael Biehn (Hicks) és Carrie Hennt (Newt), akik ha minden igaz a Neill Blomkamp-féle Alien-folytatásban is benne lesznek. James Cameron már olvasta Blomkamp forgatókönyvét, és Sigourney Weaverhez hasonlóan neki is tetszett: nagyon ütős sztorinak nevezte. Szerinte nem baj, hogy a ez az új rész zárójelbe tenné az Alien 3-4 eseményeit, mert ezeket (és az AVP-filmeket) sosem szerették annyira a rajongók, mint az első két részt. A kánonhoz szervesen kapcsolódó, Prometheusról és a Blomkamp-féle Alient beelőző, jövő nyáron mozikba kerülő Alien: Covenantról diplomatikusan egy szót sem ejtett a rendező a Comic Conon, azt viszont elmondta: ő maga nem tervez Alien-filmet forgatni, nagyon jól elvan az Avatar-folytatásokkal.