Kifakult vadregény

Érdekes dokumentáció egy olyan vidékről, amit ki tudja meddig láthatunk ebben a formájában. Sajnos a játékfilmes próbálkozás nem túl sikeres.

Dokumentumfilmnek jó

Zsigmond Dezső rengeteg dokumentumfilmet készített már a székelyföldi és a gyímesi emberekről. Dokumentumfilmjei játékfilmes elemekkel és megoldásokkal vannak tele általában. A Vadlány boszorkánkör című filmnél ez megfordul. Játékfilm lesz belőle, dokumentumfilmes elemekkel. A műfajok keveredése általában izgalmas dolog. Amikor a rendező a bizonytalanság eszközével hat a nézőre, aki mindezt élvezi, vagy akit mindez felkavar, az jó. De ezt csak akkor lehet elérni, ha adottak a feltételek.

Játékfilmnek nem

Ennél a filmnél nem voltak adottak a feltételek, valamivel több, mint 60 millió forintból készült, vegyes minőségű felvételekkel és mozivásznon minősíthetetlen látvánnyal. Egy kis faluba érkezik egy nyomozó, hogy késelős ügyben vizsgálódjon. Egyik napról a másikra eltűnik a hegyekben, ám megjelenik a faluban a kollégája, aki megpróbál az események mélyére ásni. A falu szájára vett egy asszonyt, akit vadlánynak titulálnak. Ezek a lányok az erdőben erőszakolnak meg férfiakat nyaranként. Rengeteg legenda van róluk, sokan találkoztak velük, de nyomozásban segíteni nem tudnak.

Van benne jó is

Ezzel a filmmel nagyon sok probléma van. Először is az, hogy a gyönyörű tájképek szürkék. A felvételek minősége a technikai feltételekből kifolyólag nagyon rossz, a film cselekményében a hangsúlyok kicsit eltolódnak. Az első nyomozó szála túl hosszú a film történetéhez képest. Sok felesleges és értelmetlen jelenet van benne, az alap történet nincs kidolgozva, nincs végigvíve. Vannak ugyanakkor benne elképesztően érdekes arcok, jó történetek. Néhány színészen kívül a filmben mindenki önmagát játssza, és ezt nagyon jól csinálják. A falu lakói cinkosai lettek a rendezőnek és bármibe szívesen segítettek neki. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ők sem egészen értették, miről akar ez a film szólni. A misztikus legendát rossz minőségű, konkrét képekkel és kisiskolás trükkökkel próbálja vászonra vinni. Sajnos ez még annyira sem sikerül, hogy ha vásznon nem is, de képernyőn jól nézzen ki.

Kinek ajánljuk?
- Aki szereti hallgatni a falusi székely nyelvjárást.
- Aki szereti Trill Zsoltot.

Kinek nem?
- Akit Erdély természeti szépségei érdekelnek.
- Aki egy filmből nem akarja látni, hogy mennyi pénzből készült.

5/10