A jó, a rossz és a szép - Gettó milliomos

Jamal, a szegényasszony legkisebb fia, a tökéletes népmesei hős jön, lát és győz. A jó győz, a rossz elbukik, és közben még 8 Oscar-jelölés is befigyel.

Felejtsük el Dumas Három testőrét, a három muskétás ugyanis rövidesen nem Athos, Porthos, Aramis, hanem Jamal, Salim, Latika névre fog hallgatni, ha a Gettó milliomos beváltja Oscar-jelöléseinek akár csak a töredékét is. Danny Boyle Bombayben játszódó filmje két, korán elárvult fiútestvér és egy velük együtt sodródó kislány történetét meséli el, nyomorúságos kiskoruktól egészen addig a pillanatig, míg a fiúk egyike benevez a Legyen Ön is milliomosba, hogy új életet kezdhessen.

Azért a Gettó milliomos sokat dicsért, a Golden Globe-ot már megcsípő, de Oscarra is nominált forgatókönyve, valljuk be, meglehetősen didaktikus: egy múltbeli, nagyon kemény szocio-horror fut a tévés vetélkedővel párhuzamosan, az indiai szegénynegyedből származó, nagyjából mindent túlélő 18 éves fiú valahogy éppen azokat a kérdéseket kapja, melyekre ott vannak a válaszok a múltjában. Mindez egy rendkívül kegyetlen kihallgatáson derül ki: amikor a semmiből jött kölyök már gyanúsan sokat nyer a vetélkedőben, a helyi rendőrség válogatott kínzásokkal, veréssel, áramütéssel próbálja kiszedni belőle, honnan tudja a válaszokat. Peregnek képek a meggyilkolt anyáról, a felégetett otthonról, a kikanalazott szemű, énekes koldusnak, vagy kiskorú kurvának lökött társakról - aki egy kicsit is nehezen bírja nézni az erőszakot, az bizony a cipőjét fogja bámulni néha a vászon helyett.

Igen véres ez a mese, bár legalább egyértelműek a szerepek, a jók és a rosszak úgy elválnak egymástól, mint ocsú a búzától: Jamal már 5-6 évesen is jóravaló, őszinte, de nagyon szívós kiskölyök, aki akár a szarba is belemászik kedvenc színésze aláírásáért, míg fürtöshajú, rafkósabb bátyja, Salim már gyerekkorukban is sorozatban elárulja, hiába, legalább nem lepődünk meg, hogy felnőttkorukban két ellentétes oldalon küzdenek majd. Szintén a mesei elemeket erősíti az, ahogy a főhős, gyerekkori szerelmét, Latikát hajszolva rendre a végzetet emlegeti, és persze a sors érdekes játéka az is, hogy éppen olyan kérdésekkel szembesül, melyekre tudja a választ.

A jelenben játszódó szál sajnos nem különösebben izgalmas, a Dev Patel által alakított, csendes, de elszánt és meglepően robbanékony főszereplőnek sem a - szintén a nyomorból felkapaszkodó - műsorvezetővel (Anil Kapoor), sem a hústorony méretű rendőrségi verőemberrel, sem az őt kihallgató rendőrtiszttel (Irrfan Khan) való lélektani párbaja nem hozná lázba a nézőket, így viszont, bosszantó módon a flashbackes szerkezet válik rendkívül mechanikussá. Mivel egy tévés vetélkedőtől épeszű néző nem jön izgalomba, ezért a rendező bőkezűen adagolja mellé a múltbeli véres szörnyűségeket, couleur locale-ként, na meg hogy felnyomja az adrenalint, így aztán minden kérdés mellé jár némi halál, vérengzés vagy éppen koldusmaffia-beli életkép.

De bármennyire is gátlástalannak tűnik ez a módszer, amiben a Gettó milliomos mégis nagyon erős, az a gyerekszereplők sora. A testvérpárt, a mindenre elszánt Jamalt (Ayush Mahesh Khedekar) és az ügyeskedő kis Salimot (Azharuddin Mohammed Ismail), illetve a hozzájuk csapódó, szintén elárvult, csapzott, nagyokat nevető kislányt (Rubiana Ali) Latikát, kezdetben 5-6 évesnek ismerjük meg, de viszontlátjuk őket 13-15 évesen ismét, akkor Jamalt Tanay Chheda, Salimot Ashutosh Lobo Gajiwala, Latikát pedig Tanvi Ganesh Lonkar alakítja.

Ez már egy másik élethelyzet, a fiúk a Tadzs Mahalnál próbálnak boldogulni kisebb-nagyobb svindlikkel, Latikát meg egy bordélyban találjuk meg. Talán ez a legerősebb hármas, például, az azért tényleg üt, amikor az igazságosztó szerepben tetszelgő, részeg, lövöldöző, tizenéves Salim fegyverrel hadonászva közli a testvérével, hogy "én vagyok a főnök", miközben berántja magához Latikát: tökéletesen leutánozva kínzóik viselkedését. A harmadik eresztés, a felnőtt triász kevésbé sikerült, bár a főszereplő, az alig 19 éves Dev Patel érdekes, szerethető karakter, és jó a bűnözővé vált bátyját játszó Madhur Mittal is, de a hármas hiányzó tagja, a gyönyörű Freida Pinto, Latika szerepében csupán egy a megjegyezhetetlen, kiszedett szemöldökű, egzotikus bombanők közül.