Két új szerző a Pagonynál

Két sikeres szerző jelentkezik első pagonyos gyerekkönyvével idén iskolakezdésre. Kerékgyártó István és Vörös István kötetei játékosak, személyes hangvételűek és nem utolsósorban izgalmasak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

6–10 éves kor között

Kerékgyártó István számos felnőtteknek szóló regény és színpadi mű után jelentkezik első, gyerekeknek szóló könyvével. A főhős Márk, a majdnem hatéves, majdnem iskolás nagyfiú, akire nem más vár, mint hogy egy űrhajós küldetés során megmentse az emberiséget. A tét tehát nagy, a problémafelvetés nagyon mai, nagyon friss, a szerző pedig tévedhetetlen ízléssel adagolja a(z időnként abszurd) humort és az izgalmakat.

Ahogy a könyv felütésében elhangzik: „Kedves Márk – hallatszott a készülékből –, csak te mentheted meg a világot, az emberiség jövője a te kezedben van. Vállalnál egy űrutazást a Szaturnuszra? Ott be kellene hatolnod a Spero űrbázisba, ami csak neked sikerülhet. Márk belegondolt a feladat nagyságába, sóhajtott, majd bólintott egy aprót, és ezt mondta a telefonba: Igen, vállalom. Ha ezzel megmenthetem az emberiséget, akkor természetesen vállalom.”

A világűr, az űrutazás a legigazibb kaland: olyan téma, ami minden kis- és nagy gyereket tűzbe hoz. Kerékgyártó István pedig olyan hőst alkotott, akivel a mai gyerekek (és akár felnőttek is) könnyedén azonosulhatnak, akivel együtt nevethetnek, és akinek szurkolhatnak – úgy, mintha ők maguk is ott lennének a világűrben suhanó űrhajón Márkkal.

Vörös István: Loni és a kísértetek

6–10 éves kor között

Vörös István verses és novelláskötetek, gyerekversek után első meseregényével jelentkezik. A Pagonynál megjelent könyv főhőse a szerző unokája, Loni. Az Ilcsey utcában lakik, közel a Duna-parthoz, egy négyemeletes belvárosi házban. Vele lakik Anya, Apa és a bátyja, Peti is. Loni már iskolás – és embergyerek. Ami persze természetes, csakhogy ugyanebben a házban lakik Levélke is, aki szintén kislány, csak éppen ő egy ötszáz éves kísértetlány.

A meghitt hangvételű regényben Loni összebarátkozik Levélkével, és apránként megismerik, felfedezik egymás világát, amiből sok-sok humoros, kedves, tágra nyitott szemmel a világra csodálkozós jelenet kerekedik. Kettejük különleges kalandjairól szól Vörös István mesekönyve – ami Loninak természetes, azon Levélke csodálkozik, ami meg Levélke számára mindennapos, az Loninak újdonság. Így eshet meg, hogy Levélke életében először elmegy vásárolni, Loni viszont seprűn lovagol. Az új világ felfedezésében és a megszokottra való rácsodálkozásban pedig örömmel merülhet el gyerek és felnőtt olvasó is.