A 21. század leghíresebb macskái Lagerfeld cicájától a brit miniszterelnökség főegerészéig

Az internet elterjedésével eljött a macskák ideje, a vicces macskás fotók és videók olyan népszerűségre tettek szert, hogy azt világsztárok is megirigyelhetik. Ezen a héten mutatták be a Kedi - Isztambul macskái című dokumetumfilmet, ami a város hét cicáját mutatja be a több tízezerből, ennek apropóján összeszedtük a leghíresebb macskákat, köztük az isztambuli Tombilivel.

Lagerfeld cicája, Choupette

 

 

Százazer Instagram-követőt összeszedni szép teljesítmény, bár cuki fehér bundával és igéző kék szemekkel azért könnyebb lehet. Choupette eredetileg csak vendégségben járt Karl Lagerfeldnél, amíg modell gazdája elutazott, de úgy egymásra találtak, hogy gazdát váltott. Azóta megkedvelte a Chanelt, szabadidejében Ipad-en játszik, asztalnál eszik, és évente több millió dollárt keres népszerű közösségi média csatornáin.

 

A brit miniszterelnökségi főegerész

Larry Obamával és James Cameronnal

Egészen 1929 óta tartanak hivatalosan is macskát a Downing street 10 alatti miniszterelnökségen a britek, és a cicák hivatalos fizetést is kapnak macskaeledelre. A posztot jelenleg Larry tölti be, akit még James Cameron idejében fogadtak örökbe, de mivel közszolgának minősül, Theresa May alatt is megtarthatta pozícióját. Azt mondják, hogy az egerészetet nem veszi elég komolyan, inkább az antik bútorok kényelmi fokát szereti tesztelgetni. 2012-ben a Google Street View-n is látszott, ahogy lustán elnyúlik a miniszterelnökség ajtajában.

 

Tombili, akinek szobrot állítottak Isztambulban

 

A post shared by Mary (@psysatory) on

Isztambul különleges hely a macskák és a macskarajongók számára, ha az ember leül egy étterembe, nagyon gyorsan akad pár szőrös cimborája, mivel az egész város tele van velük, és amolyan mindenki macskái. Mind közül a leghíresebb a pufi Tombili, akinek ugyan volt gazdája, mégis egy egész városrész rajongott érte a város ázsiai oldalán. Mikor betegségben elpusztult, a lakók petíciót indítottak, hogy szobrot állítsanak neki, és nem sokkal később el is készült a mű, ami az elhíresült pózát örökített meg.

 

Maru

 

Talán minden macska szeret dobozokba bújni, de senki nem teszi ezt olyan sikeresen, mint Maru, a Japánban élő Youtube-sztár. Per pillanat 325 millió megtekintéssel ő a Guiness-rekorder a cuki állatos videók műfajában. Marunak így biztosan van mit a tejbe aprítania, pláne, hogy emellett vállal reklámszerepléseket, és kiadott 2 könyvet Maru vagyok, és Még több Maru címmel.

 

Grumpy cat

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat) on

 

Képzeljük el, hogy kiposztoljuk a macskánk vicces fejét egy fórumra, és ez akkora sikert arat, hogy néhány évvel később több mint kétmillió követője lesz az Instagramon, és filmszerződést kínálnak neki Hollywoodban. A mindig morcos arcú Grumpy cattel ez mind megtörtént, és azt mondják, hogy a borús külső ellenére boldog, kiegyensúlyozott cica.

 

Nala cica

 

Nehéz megmondani, hogy mivel emelkedett ki a sok cuki cica közül Nala, akinek mostanra 3,4 millió követője van az Instagramon. Az biztos, hogy szereti a kamera, és a gazdája arra használja fel a hírnevét, hogy a felelős állatartás és az ivartalanítás fontosságát tudatosítsa közönségében.

A post shared by nala_cat™ (@nala_cat) on

 

Az ismeretlen beszélő macska

 

Az egyik legkorábban mémmé vált macska nevét ugyan nem tudjuk, de a róla készült videó a világ minden internettel ellátott szegletében ismertté vált. A fekete cica olyan furcsa hangokat ad ki, mintha emberi nyelven halandzsázna riadtan. Többek között az hagyja el a száját, hogy “oh long Johnson”, ami azóta közkeletű kifejezéssé vált, amivel meglepetést fejezhetünk ki.

 

Oscar, a terápiás macska

Igazi tudományos érdekesség Oscar története, akit egy Rhode Island-i rehabilitációs központ fogadott örökbe, hogy felvidítsa a demenciával küzdő időseket. Az ápolók egy idő után megdöbbenve tapasztalták, hogy a macska megérezte, hogy melyik beteg fog elhunyni hamarosan, és odafeküdt melléjük az ágyba. Erről a különleges képességéről tudományos cikk is jelent meg, és több mint tízéves praxisa alatt nagyjából száz idős ember utolsó óráit könnyítette meg.